Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Znowu na wsi

Znowu na wsi

Joku 17:58, 01 mar 2026

Bardzo mnie cieszy twoja wizyta na działce. Przynajmniej wiesz jak sytuacja wygląda. U mnie jeszcze część ogrodu pod coraz mniejszą warstwą śniegu ale na rabatach gdzie już śniegu nie ma panuje bałagan. Największy robią trawy i werbena. Poszłam dzisiaj na spacer po okolicznych ulicach, wszędzie piach po zimie i też bałagan. Dla mnie najgorszy okres w roku. Ale z każdym dniem, tygodniem będzie lepiej.

Tydzień temu pisałam o przechowywanej w garażu hortensji ogrodowej. Postawiłam ja przy oknie w nieogrzewanym pokoju. Dobrze jej to zrobiło, listki zrobiły się żywo zielone, jest ich coraz więcej. Póki co żadnych szkodników na niej nie widzę.

Wafel 19:44, 01 mar 2026

Hortensja ruszyła z kopyta Niedługo zaczniesz ją pewnie hartować w słoneczne dni Też widzę trochę pleśni pośniegowej, czytałam, żeby ją delikatnie ściągnąć szczotką albo miotełką. Jak się będzie rozprzestrzeniać to oprysk np. Poliversum. Ja na razie czekam aż ziemia i trawa obeschnie, bo bym dziury porobiła butami... Liczę, że słońce pomoże zwalczyć tą pleśń. Rozbijałam oblodzenia na trawniku, żeby napowietrzyć, widzę że u sąsiadów jest gorzej,ogromne plamy pleśni... Na szczęście mamy tu małe trawniki, zrobię aerację widłami, wertykulację grabiami i piaskowanie ręczne, ale jeszcze za wcześnie...
Róże sadzone jesienią na rabacie też wyglądają, zdrowo, widzę "szczypiorki" szafirków, krokusów, pierwsze listki niektórych bodziszków i przetaczników, niewiarygodne, że pod tym śniegiem takie aktywne życie się toczyło.
Ewa777 11:08, 02 mar 2026

Hortensja wygląda zdrowo.
Śniegu jest coraz mniej, ale nadal leży. U mnie nie ma ścieżki przez cały ogród, więc oglądam go tylko z okna, bo szkoda mi zadeptywać trawy.
Joku 17:24, 02 mar 2026

U mnie śniegu już niewiele zostało. Dzisiaj rozbiłam stwardniały śnieg na podjeździe, zrobiły się górki po zimowym odśnieżaniu. No i przycięłam niektóre powojniki, zdążyłam zapakować do worka i wystawić na ulicę zanim panowie odbierający bio się pojawili. Przegrabiłam też część trawnika który zdążył nieco podeschnąć w celu wygrabienia ognisk pleśni.
No i tak powoli posuwam się do przodu .
hankaandrus_44 17:36, 02 mar 2026

Brawo, Jolu. Ja jeszcze wizytuję lekarzy, We środę kardiolog. Laryngolog pod koniec miesiąca. No i rodzinny w międzyczasie. Ale jestem zadowolona, bo marzec chyba przeżyję.

Z takich hiobowych przypowieści z dawnych lat jedna perełka:

[b] Kiedy starzec przeżył marzec, będzie zdrów.
Kiedy baba w marcu słaba, pacierz zmów. [/b/]

Tylko mam dylemat: czy ja jestem Starzec? Czy może jednak Baba?

Tak czy siak trzymajcie za mnie kciukasy, w tym marcu.

Joku 17:49, 02 mar 2026

Trzymam Haniu mocno. Będzie dobrze skoro przegląd zaliczasz . W feralne miesiące nie wierzę. Ja do 70tki metryką za bardzo się nie przejmowałam. Ale jak ją (tzn. 70tkę) przekroczyłam to myśli podobne do twoich jakoś często mnie nawiedzają. Mnie teraz najbardziej niepokoi niespokojny świat. Coraz większe wariactwo a ja mam dużo czasu na czytanie i czytać lubię i wiedzieć co się w świecie dzieje.
mirkaka 18:20, 02 mar 2026

Nie trzymasz hortki na parapecie? Fajna świeża zieleń
Joku 20:49, 02 mar 2026

Na parapet za duża, średnica doniczki chyba 30 albo 40 cm. Planuję przenieść na dół do salonu ale nie mogę się zorganizować. Wiem, za długo nie mogę zwlekać bo tu gdzie teraz stoi światło ciut za mało.
ewsyg 21:01, 02 mar 2026

Jolu, długo u Ciebie śnieg gości.Fajne są takie świeże , zielone listeczki o tej porze. Czekamy na pierwsze w ogrodzie.
Basilikum 09:36, 03 mar 2026

Super, że śnieg juz sie kurczy.
Teraz będzie się działo.

Haniu to prawda z tym starcem i babą. Kiedys znałam takie starsze małżeństwo, ktore miali i ogrodek i cala zimę chodzili tylko od okna do okna i zagladali, kiedy wreszcie będą mogli do ogrodu iść. Oboje umarli zima.