Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród zacząć czas.

Ogród zacząć czas.

magewa 18:32, 23 lut 2026

Marta zmieniłaś awatorek i dopiero po tych donicach z ŚŚ zorientowałam się ,gdzie jestem
MartaCho 19:22, 23 lut 2026

Powinnam pewnie jakieś ładniejsze ujęcie mojej Duśki wybrać miło mi, że zajrzałaś!
MartaCho 18:04, 01 mar 2026

Pozdrawiam serdecznie pierwszym w tym roku krokusikiem po superudanym i pracowitym weekendzie.

Wczoraj obcięliśmy żywopłot grabowy- myślę, że to już ostatni dzwonek na jego cięcie był. Potem pod nóż poszły miskanty i reszta seslerii.
Dziś rabatę brzozową oczyściłam, głównie z werbeny ciekawe ile jej się odrodzi.
Zostały mi jeszcze głównie hortki i rozplenice. Stipy chyba eksmituję- za bardzo się rozsiewają.
Polon 19:16, 01 mar 2026

Ooo, witaj w klubie pierwszych krokusów
U mnie też jeden żółty zakwitł

Wszyscy tną seslerie, a moje ładne, zielone, nie planowałam cięcia, ale mam je dopiero od minionej wiosny, więc nie wiem jak z nimi postępować. Trzeba ciąć koniecznie????

No i witam się w Twoim wątku, bo chyba piszę pierwszy raz
MartaCho 22:22, 01 mar 2026

Witam Cię bardzo serdecznie u mnie!

Odkąd mam seslerie to tnę zawsze wczesną wiosną, bo one jako pierwsze startują i wszędzie mówią, żeby ciąć, więc nie wiem, jak się zachowują, gdy nie zaliczają wizyty u fryzjera wydaje mi się, że Polinka z wątku Ogrodowy powrót do dzieciństwa (jeśli pomyliłam, to poprawcie proszę) obcinała je w ciągu roku nawet jeszcze drugi raz i też się szybko regenerowały.
Ja bym radziła obciąć je, nawet jeśli dobrze wyglądają. Odwdzięczą się świeżym zielonym liściem
Patrycja_KG_Lu 08:39, 02 mar 2026

Polon lepiej tnij. Teraz zielone, ale się zestarzeją te liście i potem będzie miks nowych ładnych i tych starych. Ja też miałam częściowo zielone i w sobotę wycięłam.

MartaCho masz dobrą pamięć - to Polinka cięła 2 razy w sezonie. Ja lubię te kwiatostany jesienią i zimą, więc nie tnę, bo nie wiem czy po drugim cięciu zdążyłyby się wytworzyć.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Narsilia 22:34, 02 mar 2026

Jaki słodziak ten krokusik , pamiętaj więcej zdjęć wstawić jak reszta rodzinki do niego dołączy mój must have na przyszły sezon to krokusy właśnie
MartaCho 17:31, 03 mar 2026

Pierwsze co zrobiłam po pracy, to poszłam sprawdzić, czy zakwitły już kolejne, ale nie, nadal jest ten jeden solo

Zachęcona projektami, które wrzuciła Patrycja, dałam i ja AI zadanie wizualizacji jednej z rabat. Chciałam, żeby w projekcie wykorzystane zostały m.in. dereń Copacabana i kalina Watanabe, bo te już tam rosną, dwie świdośliwy, które chcę przenieść z likwidowanej rabaty przy podjeździe- eM chce tam drewutnię zrobić. Dodatkowo miały być wykorzystane tawuły Tor Gold i hakone macra, na jesień niech między nimi zakwitną zawilce. Tej ceglanej donicy z lewej nie mam w planie, ale reszta wydaje się być całkiem ok. Jak uważacie? Może tę ŚŚ z prawej bardziej do przodu wysunąć?

Marcin89 18:39, 03 mar 2026

MartaCho napisał(a)
Pierwsze co zrobiłam po pracy, to poszłam sprawdzić, czy zakwitły już kolejne, ale nie, nadal jest ten jeden solo

Zachęcona projektami, które wrzuciła Patrycja, dałam i ja AI zadanie wizualizacji jednej z rabat. Chciałam, żeby w projekcie wykorzystane zostały m.in. dereń Copacabana i kalina Watanabe, bo te już tam rosną, dwie świdośliwy, które chcę przenieść z likwidowanej rabaty przy podjeździe- eM chce tam drewutnię zrobić. Dodatkowo miały być wykorzystane tawuły Tor Gold i hakone macra, na jesień niech między nimi zakwitną zawilce. Tej ceglanej donicy z lewej nie mam w planie, ale reszta wydaje się być całkiem ok. Jak uważacie? Może tę ŚŚ z prawej bardziej do przodu wysunąć?

Mnie się podoba ogólnie Jedynie mały, kwitnący na biało krzew dałbym pomiędzy dwoma śś lub na końcu z prawej. Wydaje mi się, że proporcja by lepiej wyglądała. No wiesz o co mi chodzi

Albo nawet 3 śś (ja akurat z tych co lubią grupy 3, 5, 7 itd.).
LIDKA 18:55, 03 mar 2026

Bardzo realne te projekty Marta. Fajny plan rabaty. Nic tylko realizować.