Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

Marcin89 08:28, 28 lut 2026

mrokasia napisał(a)
Gdy moje psy były małe, na jesieni wygniotły mi wszystkie kępy rozplenic bo wskakiwały na nie i mościły się w środku. Więc późną jesienią przycięłam wszystkie kępy na krótko. Nic im nie było.
W szkółkach traw miskanty i rozplenice przycinają jesienią by zapobiec niekontrolowanemu rozsiewaniu.
A w swoim ogrodze to wszystko można I kiedy się chce.

Też obcinałem kłosy rozplenicom (przy wiązaniu).

Przypomniała mi się z forum dyskusja z przed roku albo dwóch. Pierwsza grupa sprząta rabaty kompleksowo (cięcie wszystkiego co powinno być cięte wiosną w jednym terminie, pielenie, zbieranie liści, dosypywanie sciółki, kanciki). Druga grupa dostosowuje termin cięcia pod gatunki i robi to partiami. Ale wówczas leci się przez cały ogród. W pewnym momencie wszystkie rabaty będą już przycięte i uprzątnięte. Wtedy można lecieć z kancikami, dosypywaniem sciółki.

Ja sam nie wiem, w której grupie jestem xd
mrokasia 09:47, 28 lut 2026

Taaak, u siebie można robić wszystko co się chce. Ja robię gdy mam czas. Nie zawsze jest to zgodne z wytycznymi. Na razie żadnej wtopy nie zaliczyłam. Ale nikogo nie zachęcam do pójścia w moje ślady .

Przy wiosennych porządkach stosuję metodę mieszaną. Zazwyczaj najpierw wycinam to co szybko startuje (seslerie, rozchodniki) i miskanty bo podczas wycinki strasznie się bałagani. Potem lecę już rabatami. Nawożenie i ściółkowanie a na samym końcu kanciki.
TAR 10:26, 28 lut 2026

Ja tez mieszana. Odpadaja mi kanciki, bo mam obrzeza. A wycinam jak uwazam. Bez wytycznych. Horty rok temu cielam w styczniu. Podobnie klony i trawy
Marcin89 10:29, 28 lut 2026

TAR napisał(a)
Ja tez mieszana. Odpadaja mi kanciki, bo mam obrzeza. A wycinam jak uwazam. Bez wytycznych. Horty rok temu cielam w styczniu. Podobnie klony i trawy
I dużo ludzi tak właśnie robi Ważne żeby obserwować przyrodę, a nie trzymać się kurczowo terminów z książek
LIDKA 19:01, 28 lut 2026

Ja lecę po koleji rabaty. A inne tnę kiedy pasuje. Terminu trzymam się tylko przy jodle koreańskiej.

Marcin bardzo ładnie wygląda gleba w warzywniki.