Mam spore zaległości w dokumentowaniu moich roślinek
Komputer dało się uratować, wymieniono dysk, który odmówił współpracy, jednak udało się odzyskać dane z tego uszkodzonego dysku. Pewnie byłabym bardzo nieszczęśliwa, gdyby ta operacja się nie powiodła I chociaż najważniejsze dane mam na zapasowym dysku zewnętrznym, ale szukać tam czegokolwiek to nie lada wyznanie
na początek róże, one teraz królują
Witam,
Będę zakładała tutaj rabatę na której będą 3 drzewa wysoko szczepione lub 3 graby Frans Fountain (jeszcze się nie mogę zdecydować), ale najpierw chcę uporać się z tujami.
Tuje sadzone były podczas budowy (bez nadzoru) i puki nie było sąsiada nie przeszkadzało mi, że są tak rzadko posadzone (co ok. 100 - 110 cm).
Poproszę o poradę
Czy na jesień wykopać tuje i przesunąć je bliżej siebie (a wiosną wyrównać wysokość)?
Czy może posadzić przed tujami wyższe miskanty, żeby latem przesłoniły przerwy miedzy tujami, a potem moje 3 drzewka?
Dopiero u mnie zaczęła kwitnąć, jeśli miałabym wybierać drugi raz to nie wiem czy bym się zdecydowała, na pewno zdrowa ma pięknie ciemnozielone liście, ale bardzo podobna do aspiryny. Wolę jednak aspirynę. Ma około 1 m zapach raczej słąby. W pąku lekko morelowa
Ja co roku, ba co wiosny, co jesieni dokupuję jakieś lilie.Dosadzam w różne zakątki ogrodowe.
Ale na własnych doświadczeniach,m błędach nauczyłam się,że nie wszystkie lilie dobrze rosną w moim klimacie.Cóz mieszkam na wschpodzie orientalne po 1 , czy po 2 sezonach znikają.
Już dałam sobie spokój z nimi.Dobrze rosną i dobrze się rozmnażają wręcz,(pod warunkiem,że po przekwitnięciu usuwam częśći po kwiatach.A potem nisko łodyżki przycinam) wszystkie lilie azjatyckie,drzewiaste, Ot, hybrydowe, mieszańcowe.a tych mam tego dużo.
Zresztą sama zobaczysz,Jestem też ciekawa tych, które kupiłam w końcu październiku i tak też je posadziłam i rosną i są . A jakie będą ,,,,,zobaczymy już niedługo
Te lilie św.Antoniego u u innych zwane św.Józefa bardzo , bardzo lubię