Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

ElzbietaFranka 00:54, 04 lip 2017

Kiedyś zawsze byłam na każdym koncercie jeszcze za komuny. Teraz wszystko się kręci koło działki.
Kiedyś pracowałam na Starówce. Jak tam teraz idę to zawsze się zastanawiam, co ci ludzie tam widzą w tych kamienistych drogach. Narodu od groma i jeden o drugiego się ociera. Rozumiem wycieczki, ale naród z Warszawy tam się też zjeżdża w wolne dni.

Kasiu pokażę jeszcze jeden nieład. Tam składam wszystko co sie da trawa, chwasty to przysypię ziemia i będzie rabata kwaśnolubnych. Jeszcze wytnę parę słabych sosen. Metraż ok. 40 m. Burza czwartkowa zerwała mi tą folię i w sobotę ją drutem mocowałam.

pestka56 01:05, 04 lip 2017

Ciekawe miejsce. Mogę sobie wyobrazić jakie będzie piękne jak posadzisz kwasoluby. Pamiętaj też o trawach są takie, które znoszą kwaśną glebę.
ElzbietaFranka 11:56, 04 lip 2017

Trawy nigdy nie zawodza, mialam na mysli rododendrony, ale one tylko dobrze rosna np u Milki ma do nich reke. Azalie i hortensje u mnie dobrze rosna.

Trawy musze poszukac. Z trawa jest o tyle klopot, ze trzeba na zime wiazac bo wiatr roznosi po dzialce.

Moze jeszcze ktos doradzi co by tu pasowalo pod sosnami ktore smieca iglami.
Po czwartkowej wichurze bo to od tej strony wial wiatr mam pelno igiel powbijanych w trawniku.
pestka56 12:15, 04 lip 2017

Nie, nie ja myślę o takich trawach trochę leśnych średniej wysokości. Bez wiązania.

Poszukam Ci, ale jak wylezę spod tych pudełek

Rododendrony też będą u Ciebie rosły, ale musisz im dobrze ziemię przygotować i zakwaszać każdej wiosny.

Podsosnami to chyba tylko jakieś leśne nasadzenia.

Coś Ci pokarzę To był eksperyment, który nie do końca zadziałał z mojej winy, bo za słabo odchwaściłam , ale zdobyłam troszkę doświadczenia. Bardzo podoba mi się leśny ogród z mchem. Mam taki dziki narożnik i wrócę do tego pomysłu.
Zdjęcie jest z 19 listopada 2013. Teraz wszystko znacznie podrosło, więc warunki zrobiły się lepsze.

ElzbietaFranka 12:36, 04 lip 2017

Kasiu, ale ja chce w tym miejscu wszystko podwyzszyc co najmniej o 0,5 m bo tam dol i woda sto w czasie opadow. Wiosna cala woda z pol sie tam zatrzymywala. Tam biegnie rura odwadniajaca pod tawulami z prawej strony foty z boku ale mimo wszystko jak jest jej duzo to tam sie zatrzymuje, bo krety maja swoje kanaly i tymi kanalami wyplywa.

Chcialabym cos wyzszego i nizszego nasadzic, zeby te igly wpadaly w to nizsze nasadzenie.
Popatrz w Łazienkach tyle lisci spada kazdej jesieni a wiosna w bluszczu gina.
Juz pod ta folia posadzilam 3 lata temu duzo bluszczow zimozielinych wiec sie rozrastaja, wystarczy pedy skierowac w srodek.

Mech jest ladny, ale nie nie skryje tych igiel i szyszek.

Zrobie jeszcze jakies zdjecia dzisiaj jak bede to pokaze o co mi biega.

Kasia nie musisz usuwac swoich fot. Najpierw myslalam ze to jalowiec plozacy ciety nie czytajac pozniej sie przyjrzalam to mech. Ja o tej porze listopad -tez mam duzo mchu pod sosnami
Aurelllia 13:58, 04 lip 2017

Elu odpisałam u siebie
ElzbietaFranka 17:46, 04 lip 2017

Taki wiatr ze łamie mi róże od korzenia trzeba wszystkie wiązać.

pestka56 19:57, 04 lip 2017

A jak ten teren podniesiesz i to pół metra? Drzewom zaszkodzisz.
ElzbietaFranka 23:32, 04 lip 2017

Kasiu pierwsze zdjęcie to tuje na podwyższeniu ok. 1 m i chce ładnie wyrównać teren do sosen bliźniaczych, jeszcze chciałam 2 wyciąc bo takie słabiutkie.
Kasiu sosnom nic nie zaszkodzi sosna ma palowy system korzeniowy.
Na brzozach też podwyższenie i bardzo dobrze rosną.
Już w jednym miejscu mam sosnę podsypaną prawie 0,5 i nic jej nie jest od 5 lat. Nie będę podsypywać całego terenu tylko środek tego placu, tam gdzie rozłożone jest trawa po skoszeniu takie zygzaki chce zrobić.

Ponad trzy przęsła tj. ok. 8 m szerokości razem z tawułą która też rośnie wyżej ok. 10 m długości

Na środku jest miejsce aby coś usypać.

No i bluszcze

SlonecznyOgrod 12:37, 05 lip 2017

Zachwycam się różami - w dalszym ciągu.
Piękne i zdrowe.