Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 12:27, 04 lip 2017

makadamia napisał(a)

Asiu, tak na prawdę, to wszystko wyjdzie w praniu.
Jak posadzisz te tuje, hortensje i duże trawy, to dopiero będzie widać ile miejsca zostało na tą "biżuterię".
Myślę, że nie będzie tego aż tak dużo

A czy nie myślisz,że tych kulek mogłoby być więcej niż na planie? Bo wiesz,ja 15 sztuk zamówiłam. Nie mówię że wszystkie tutaj Ale są jakby co,znaczy się mają być dzisiaj.
Kulki miały być zimozielonym akcentem widocznym najbardziej w sezonie bezlistnym ale coś mi mówi żeby dać ich więcej,niech topią się w trawach a byliny gdzieś grupami jako minimalny dodatek.
anka_ 12:51, 04 lip 2017

makadamia napisał(a)
Jak posadzisz te tuje, hortensje i duże trawy, to dopiero będzie widać ile miejsca zostało na tą "biżuterię".
Myślę, że nie będzie tego aż tak dużo
Ha, ha, ha... mi na papierze mieści sie wszystko (szkicuję uwzględniając rozmairy danej rośliny) a w realu jakoś ten teren się znaaacznie 'kurczy'.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Margerytka40 13:20, 04 lip 2017

anka_ napisał(a)
Ha, ha, ha... mi na papierze mieści sie wszystko (szkicuję uwzględniając rozmairy danej rośliny) a w realu jakoś ten teren się znaaacznie 'kurczy'.

I u mnie może tak być bo jak stanęłam dziś po środku tej rabaty i wyobrażałam sobie główne nasadzenia to odliczając miejsce na ścieżkę wcale tego tak dużo nie ma. Jak znam siebie pewnie znowu za dużo wszystkiego wsadzę. Podobają mi się przejrzyste rabaty a jak sadzę to wydaje mi się że gęściutko ładniej. Efekty wiadome
Margerytka40 17:48, 04 lip 2017

Przyjechały moje kulaski

AnkaK 22:10, 04 lip 2017

Podczytuję
Ale masz plantację kulkową! A seslerii ile jedzie? Koniecznie pokaż sadzonki, bo ja się po nią drugi miesiąc wybieram i jeszcze mi się nie udało.
Ile średnicy ma całe rabata? Ostateczna koncepcja jest?
Anabell 00:32, 05 lip 2017

Asiu! kuleczki duże, w pierwszym roku będą się przyjmowały a w następnym ich nie poznasz.
Ja sadziłam maleńkie Daniki i malusieńkie złote Daniki w tym roku po tych deszczach b. poszły.

Naparstnice jak dojrzeją nasionka, wytnij możesz jeszcze przetrzymać i wytrzep przy posadzonych naparstnicach, wiosną przesadzisz w pasujące ci miejsce.
Margerytka40 05:52, 05 lip 2017

AnkaK napisał(a)
Podczytuję
Ale masz plantację kulkową! A seslerii ile jedzie? Koniecznie pokaż sadzonki, bo ja się po nią drugi miesiąc wybieram i jeszcze mi się nie udało.
Ile średnicy ma całe rabata? Ostateczna koncepcja jest?

No trochę się zakulkowałam.
Seslerii zamówiłam na razie raptem 5 sztuk. Nie widziałam jej nigdy na żywo i nie wiem czy mi się spodoba. Jak ją polubię będę dzielić albo dokupię. Zależy od sadzonek,jakie przyjdą ale szału się nie spodziewam bo znowu się skusiłam i zamówiłam w necie. Stacjonarnie wszyscy wielkie oczy robią jak o nią pytam

Średnica rabaty to 12m i główne założenia są a reszta to chyba na żywioł. Trochę z tymi kulkami pewnie polatam
Margerytka40 06:00, 05 lip 2017

Anabell napisał(a)
Asiu! kuleczki duże, w pierwszym roku będą się przyjmowały a w następnym ich nie poznasz.
Ja sadziłam maleńkie Daniki i malusieńkie złote Daniki w tym roku po tych deszczach b. poszły.

Naparstnice jak dojrzeją nasionka, wytnij możesz jeszcze przetrzymać i wytrzep przy posadzonych naparstnicach, wiosną przesadzisz w pasujące ci miejsce.

No właśnie a jak poznać czy nasionka dojrzały? Nie miałam nigdy napastnicy.
Kuleczki wszelkiego dobra dam w korzenie i mam nadzieję,że szybciutko zwiększą swoją objętość. Da się je prowadzić na niziutkiej nóżce takiej jak mają teraz czy i tak poduchy z nich będą? Podobają mi się te nóżki.
JoannaDe 09:13, 05 lip 2017

Asiu, kuleczki cudne. Lubię bardzo tą odmianę tuji. Sama mam trzy i są całkowicie bezproblemowe. Rosną szybko.
Będzie Pani zadowolona
Margerytka40 09:31, 05 lip 2017

JoannaDe napisał(a)
Asiu, kuleczki cudne. Lubię bardzo tą odmianę tuji. Sama mam trzy i są całkowicie bezproblemowe. Rosną szybko.
Będzie Pani zadowolona

Ja wciąż nie mogę się zdecydować na rodzaj kul jaki chcę i chyba na każdej rabacie inne będą. Przyznam ,że tujki bardzo mi się podobają . Zobaczę jak te się będą sprawować i jak coś dokupię jeszcze.