Chyba wiem, co masz na mysli a z tylu darn zdejme, a na razie rosnie tam miskant Przemysle z tymksztaltem, na razie ta obwodka z kostki jest ptzy pergoli pod katem prostym - jeszcze nie zdecydowalismy czy chcemy tam cos zrobic dla Kuby - jakis hustawke czy jakis plac zabaw, nie wiem.. i wtedy bedzie zalezalo mi na zostawieniu trawnika w tej formie jak jest. Zobaczy się
U mnie ma troche ponad metr, w tym miejscu jest dość wilgotno. Jeżeli zdecydujesz się ma nią u siebie, to możesz te rynny trochę przedłużyć i bedzie miała idealne stanowisko. Moja tez rosnie w miejscu gdzie leje sie z rynny. Miskant może wygnić.
Aniu na zdjęciach jest mozga
Jeśli tam jest słońce to może ML lub Gaziella albo zebrinus ale ten ostatni ma podobno nieładny dół.
ML znasz a to Gaziella http://sprzedazroslin.pl/Miskant%20Graziella
Mała Mi ma "dorosłą" Grazielle przy oczku
A witam witam!! Wątek swiezy, to i szybko się ogarnia temat
Oj czekam na te tuje z utęsknieniem, tym bardziej, ze kilkadziesiąt metrow zapłoem rozpoczęła się budowa kolejnego bloku i wycinają drzewa, które nas zasłaniały przed wieżowcami
A z trawek to na pewno Hakone bym chciala, chyba All gold, bo cos mi się kołacze, że ktoś pisał, że rosnie szybciej niż aureola. Stipę chcę, bo jestem zakochana w jej eterycznosci!! Najpierw kupiłam jedną stipę i się okazała nie tą wiotką i się zawiodłam, a potem się zorientowałam, że to nie ta stipa! Mam jeszcze Ice dance i konwalnika, ale narazie im daję czas Jest tez miskant za tą czerpnią, bo chciałam jakąś trawę, która jak urosnie to sobie zza czerpni będzie wystawać. Na razie efektu brak
Ale.. teraz trawy wsadzilam tak nijako, ale na przyszły sezon będzie na pewno stipa z czochami w ilosci większej niż 1 Jeszcze się pomysli Na razie jestem napalona na jakieś róże
Długo wybierałam trawy na rabatę hortensjową i Trzcinniki Overdam dobrze wybrałam. Chciałam taki strzelista pokrój, nie mam z nimi żadnego problemu w przeciwieństwie do Miskantów.
miałam nic nie kupować, a kupiłam trawy
na nowa rabatę
3 miskanty Cosmopolitan, 3 Rubrum, 5 stip, 5 molinii variegata, 1 brakującą Elatę i 8 lawend, w jednym miejscu mus dosadzić, bo głupio tam mam..
to miskant Cosmopolitan
podaja rozmiar od 180-300, kwiatostan czerwony, o ile u nas zakwitnie
zdecydowanie w tym roku niebieskie rozwary zdominowały białe i różowe
ubiorek wiecznie zielony, z fioletowymi kwiatami, sieje się sam i wszędzie, ale lubię go
mój kwiatuszek
Beatko,
ja Cię nie poratuję wiedzą, natomiast odpowiem, że moje Hortki to Limki. Sadziłam też "na mijankę". Trawy niby są za hortkami, ale tylko niby, bo tak naprawdę, jak patrzysz z przodu, to są pomiędzy (dwie hortki, a za nimi po środku miskant).
Czasu trzeba żeby ocenić. Tak myślę
Miskanta, jesli go nadal chcesz, to sadź przy stożku, czyli od strony schodów. Tam jest wyższy architektoniczny punkt i miskant go zamaskuje i zrównoważy.
To jest mistrzostwo świata, patrzę i patrzę. Natomiast, żeby nie było tak słodko trzcinniki na rabacie z hortensjami nie wyglądają dobrze, może wymienić na trawy bardziej rozłożyste, które nadadzą lekkości jak na zdjęciu powyżej? Może miskant jakiś, nie myślałaś o tym?
Uwaga o nieociąganiu się z sadzeniem miskantów dotyczyła miskantów. Reszta traw powinna być posadzona do końca lipca i wtedy przez sierpień/wrzesień zdążą się ukorzenić. Miskant ma duży system korzeniowy i zajmuje mu to więcej czasu.
Mi się dobrze strzyże buksiki tym małym sekatorkiem, fotkę którego kilka postów wcześniej wklejałam, właściwie wszystko nim przycinam, dlatego te nożyce gdzieś tam w kątku sobie leżakowały
Patent z prętem świetny.
Rabata z miskantami bardzo ładna. Jednak co miskant to miskant.
Jeśli chodzi o koła w taczkach to te tradycyjne bardzo szybko pękają. Najlepiej kupować takie budowlane bo one są wzmocnione. Nam sprawdza się doskonale.
Toszka, a w zimie coś zostanie z liśćmi wtedy? Może coś niskiego iglastego?
Tylko, nie wiem, czy mi szerokość rabaty pozwoli, 60 cm od murku miskant+ 100 cm od miskanta hortka+ ile? od hortki "coś"+ ile od "cosia" żurawki?