Pąki lilii uległy jakiejś inwazji szkodnika, wg wujka google jest to ostępka lilianka
Tak to wygląda:
Tak wygląda większość paków moich lilii, w tym roku nie będę miała sezonu liliowego, szkoda
Zrywam te pąki i do śmieci, mam nadzieję, że w przyszłym roku cebule się odbudują i będą zdrowe pąki kwiatowe.
Jakoś przeoczyłam, żeby coś żerowało, nieliczne poskrzypki wyłapywałam a tego paskudztwa nie zauważyłam
1. pokos do kosza, nie zostawiać, bo zabijesz młode siewki delikatne tym pokosem, zgniją
Posypać nasionami, potem ziemią i nie musisz przegrabiać.
2. nawóz czy bez nawozu zależy od stanu trawnika, nie musisz od razu wywalić nawozy
Nie czekać do jesieni, gdy trawnik będzie źle wyglądał, żółkł, słabł - daj nawóz + woda. Gościu z filmiku miał rację, nie musisz przegrabiać po nasionach.
Swoją drogą trawa nie za ciekawie wzeszła, wałki się porobiły i sporo pustego.
charming alice mam.Super przezimowala. Pakow jeszcze nie ma, ale podobnie jak black diamond kwitnie dopiero w lipcu, pewnie na dniach pokaza sie zalazki pakow. Ale nic nie zmarzlo u mniej.U mnie teren na wysokosci 650 m.p.p.m i wszystko z opoznieniem zawsze.
U sasiadow kwitnie wlasnie na niebiesko hortensja, pomimo 22 stopniowych mrrozow. Czy to moze byc nikko blue czy generale vicomtesse de vibraye?Nie moge je rozroznic.
Kasiu to zdjęcie dzierzby gąsiorka a Ci co sa u mnie systematycznie wiedzą ze założyły u mnie gniazdo gile, pokazywałam zdjecia i chciałam napisac ze na szczęscie nigdzie sie nie wyniosły bo je (gile widuje)Tu na zdjęciu jest gil
zdjecie słabe bo robione wieczorem , a nie było czasu na zmiane ustawień , jak to przy fotografowaniu ptaków.
i Newn Dawn
trawy tak mi tu szybko rosną, że będę miała chyba nowy problem, nie wiem jak ja tu buksy będę ciąć
a ta róża całą ukryta, chyba ja na jesień przeniosę
Ewo, daję do ziemi od razu, a część do donic koło domu, bo mam pod ręką podlewanie, a potem wysadzam na jesień na rabaty i wiosną znowu to samo robięklosz niepotrzebny. Wygodniej dać te patyki do donicy z ziemią i podlewać, trzymać w półcieniu, choć moje w słońcu mam.
Każdy patyk gdzieś wtykam i prawie wszystkie się ukorzeniają.
Tu masz ogrodową, ułamało mi się, wsadziłam i jest i nawet zakwitła.
a tu patrz, cis Brzeg, formuję kulę i nie wiem jakim cudem jest siewka