Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 10:53, 09 lut 2016

Do góry
Projekt rabaty, oceniajcie i doradzajcie

Nie będę numerować, raczej jest to widoczne:
na kratce róże pnące różowe + biały powojnik
kulki bukszpanu, obwódka z lawendy, przy tarasie żywopłot z bukszpanu, róże na pniu, magnolia gwiaździsta Rosea, Miskant Morning Litht.

nie mogę się zdecydować co wsadzić między bukszpanem a lawendą, pod różami na pniu.... macie jakieś pomysły? myślałam o białych różach albo białej lawendzie...

trawy wysokie to Miskant Morning Litht + dereń , kulki i obwódka z bukszpanu, róże okrywowe białe (pod dereniem), róże wielkokwiatowe, lawenda, rozplenica i róża na kratce.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 19:51, 08 lut 2016

Do góry
Rench napisał(a)

Kiedy Stipa się u Ciebie rozgości na dobre,to będziesz ją wywalała,tak się rozsiewa wszędzie Najczęściej tam ,gdzie nie powinna

Moja rozplenica rubrum siedzi w piwnicy,ciekawe czy odbije na wiosnę. Starałam się utrzymać wilgotność.

stipa wszedzie powinna
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 19:40, 08 lut 2016

Do góry

Kiedy Stipa się u Ciebie rozgości na dobre,to będziesz ją wywalała,tak się rozsiewa wszędzie Najczęściej tam ,gdzie nie powinna

Moja rozplenica rubrum siedzi w piwnicy,ciekawe czy odbije na wiosnę. Starałam się utrzymać wilgotność.
Ogród tworzony z pasją 16:04, 08 lut 2016

Do góry
Zobaczcie jak rozplenica kiełkuje.
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 18:46, 07 lut 2016

Do góry
A widziałyście 100 roślin polecanych przez Toma Stuarta Smitha? Matko! Padłam i wstać nie mogę bo po nocach szukam

Karola, ja pisząc mam obcykane miałam na myśli że już wyczytałam co trzeba a nie że uprawiałam To był impuls przed sklepową półką i wzięłam go na wypadek jakby mi ta jednoroczna czerwona rozplenica nie wzeszła. W zeszłym roku zebrałam tylko jedną pałkę, wysiałam i nie mam zapasu a nie zebrałam nowych przed przymrozkami i raczej nic nie wykiełkuje ale jeszcze zobaczymy...

Ryż będzie w osłonce albo wkopanym do gruntu wiaderko- na małą skalę bo nie wiem czy to ładne będzie
Ogrodowy song 16:35, 07 lut 2016

Do góry
jolka napisał(a)
Ewcia, u nas też wiatr głowę urywa Nawet nie wychodzę na zewnątrz, ale za to posiałam ostnicę i rozplenicę.Zakupy fajne, też już kupiłam olejowe i miedzian. Myślałam, że coś w sobotę porobimy, ale przy takim wietrze to bez szans. Pozdrawiam niedzielnie

odwzajemniam pozdrowienia ostnica i rozplenica swojej produkcji...brzmi dumnie
Pogubiłam się po drodze... 12:01, 07 lut 2016

Do góry
Rozplenica już tam Przemuś rośnie
Marzenie o własnym zielonym ogródku :) 18:32, 06 lut 2016

Do góry
Kolejna raba w około tarasu, strona południowa, cały dzień słonko świeci jak żarówa, wiec zależy mi żeby nie popełnić błędów z roślinkami. W zeszłym roku wsadziłam tam 5 Anabellek i słońce mi je przypaliło. Pójdą przed dom do półcienia. Marzy mi się wokół tarasu dużo róż....

Po lewej stronie w rogu posadzona jest Limka, przy tarasie żywopłot z bukszpanu, i rządek lawendy, po prawej stronie Anabelki do przesadzenia.

Po prawej jest rządek bukszpanu.

Tak to wygląda. Zależy mi żeby z czasem przysłonić tą lukę między tarasem, a ziemią (na wiosnę będzie tam żwirek). Fajnie by było żeby jakieś roślinki wystawały nad podłogę tarasu. No nic coś takiego wymyśliłam i nie jestem za bardzo z tego projektu zadowolona, brakuje mi wyższych krzewów tylko boje się że dam za dużo roślin... szerokość 1,15m .... dużo się tam nie zmieści... no nic, liczę na Waszą pomoc.

1 - róża pnąca na kratce, 2 - Limka, 3 - rozplenica, turzyce, 4 - lawenda, 5 - lawenda biała ewentualnie róże białe, 6 - róże sztamowe, 7 - żywopłot z bukszpanu, 8 - sosna czarna na pniu, 9 - kule bukszpanu, 10 - miskant nie mogę się zdecydować który, 11 - drzewko Konika, 12 - Hortensje Pinky Winky, 13 - róża niska różowa, 14 - róża niska biała lub trawa
Rozplenica japońska - Pennisetum alopecuroides 17:47, 06 lut 2016

Do góry
A to kłącze? Chyba część rośliny wynikła z podziału kępy?
Rozplenice nie mają... kłączy. Z traw znam perz, ale rozplenica? Niech mnie ktoś naprostuje. Czy rozplenica ma kłącze czy nie ma?

A w jakiej postaci jest owo kłącze?

W torebce umieścili w torfie czy golcem sprzedają? Oj, to nie jest roślina którą się w ten sposób sprzedaje, chyba że zimę spędziła w szklarni i dzielili ją. Jest szansa że wcale nie urośnie a uschnie.

Posadź ją do ziemi, podlej i przecież na mróz nie wystawisz jakby się ochłodziło. Więc póki co trzymaj w domu lub chłodnym pomieszczeniu na plusie i widno musi być. Wyjaśnij co i jak z nią było, wtedy coś mądrego podpowiem.

Ci co sprzedają to już chyba pałę przeginają z tym lutowym terminem moim zdaniem...
Ogród z pergolą 10:39, 06 lut 2016

Do góry
Trzcinnik, stipa brachytricha, rozplenica...
Ogród tworzony z pasją 09:08, 06 lut 2016

Do góry
Rozplenica, która była siana 28. 01. zaczyna powoli kiełkować

Nie wiem czy dojrzycie tego kiełka
Zielonym od linijki - ogród Ivony 18:18, 05 lut 2016

Do góry
ivo napisał(a)

Też uwielbiam tylko ciekawe jaka to rozplenica na tym zdjęciu ma takie jakby białawe te kłosy.

może to jakaś odmiana jest? trza by pogrzebac w necie lub zapytac jakiegoś producenta traw
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:21, 05 lut 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Rozplenica chyba mniej słońca potrzebuje niż stipa.
Z moich obserwacji przynajmniej
Za to z wodą odwrotnie

moje skromne doświadczenie potwierdza to samo
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:18, 05 lut 2016

Do góry
Juzia napisał(a)
Za to z wodą odwrotnie

czyli niekoniecznie stipa sobie poradzi...
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:15, 05 lut 2016

Do góry
Za to z wodą odwrotnie
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:42, 05 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Jeśli rozplenica sobie radziła a lubi słońce to chyba stipa też powinna sobie dać radę

no tak mi się wydaje ale może czegoś jeszcze jednak wymaga więcej..np rozlenica lubi i słońce i wode a stipa raczej słońce i mniej wody?
bo mam tam nawadnianie...
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:40, 05 lut 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
mam pytanie teoretyczne czy jeśli w danym miejscu radzi sobie rozplenica w sensie pięknie kwitnie to stipa sobie tez poradzi? bo jest to niby strona wsch-pd czyli słońce tylko do ok 13..

Jeśli rozplenica sobie radziła a lubi słońce to chyba stipa też powinna sobie dać radę
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:05, 05 lut 2016

Do góry
mam pytanie teoretyczne czy jeśli w danym miejscu radzi sobie rozplenica w sensie pięknie kwitnie to stipa sobie tez poradzi? bo jest to niby strona wsch-pd czyli słońce tylko do ok 13..
Życie w wiejskim ogrodzie 20:18, 04 lut 2016

Do góry
emilia napisał(a)
Czy jednoroczną rozplenicę sam wysiewałeś?

Tak Rozplenica została wyhodowana przeze mnie z nasionek
Zielonym od linijki - ogród Ivony 19:31, 04 lut 2016

Do góry
malkul napisał(a)
https://pl.pinterest.com/pin/537054324294903650/ to jest cudne!!!

Też uwielbiam tylko ciekawe jaka to rozplenica na tym zdjęciu ma takie jakby białawe te kłosy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies