Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kiedyś będzie tu ogród 10:12, 08 cze 2017

Do góry
Musiałam zrobić własny rysunek, bo paint mi nie czytał Twojego

Tak bym to widziała:

Takie mocno asymetryczne nasadzenie: od lewej wysokie metasekwoje a w dole krzaki zasłaniające widok, im bardziej w prawo tym niżej. Po zdjęciach sądząc, z prawej strony masz wysokie drzewa, tylko dalej, więc powinno być ok.

Z obu stron metasekwoi dałabym jakieś niewysokie drzewa (ta wierzba purpurowa, którą proponuje Agata?), które stanowiłyby przejście od wysokich drzew do niskich krzewów.
Działka prawie w Borach Tucholskich 10:10, 08 cze 2017

Do góry

W oflisowym ogrodzie 10:10, 08 cze 2017

Do góry
kamila66 napisał(a)

Te dwie czarne kropy skradły mi serce ))) ogrod wygląda jakby wcale tam nie mieszkali .

HuSteczki nawilzajace od dawna chwale ten wynalazek )))
Śliczne widoki u Ciebie
Ogród w cieniu brzozy 10:09, 08 cze 2017

Do góry
Justyna napisał(a)
To dobre Thaliowe wieści. W jakiej odmianie ten penstemon o bordowych liściach? Kłosowce prawie co roku mi wypadają.

O penstemonie już napisałam, a tutaj inny, takie maleństwo nn, wysiane dwa lata temu.

Kłosowce najlepiej zimują w bardzo suchych miejscach, lubią się też same wysiewać.
Kiedyś będzie tu ogród 10:06, 08 cze 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
O, matko! Aniu, przyznam się, że nieustająco mam problem z ogarnięciem przestrzeni u Ciebie!

Jeżeli metasekwoje mają ocieniać staw, to rozumiem że widok z ławeczki jest w kierunku płd, płd-zach?
To właśnie problem ze zdjęciami w terenie, że nie bardzo można oddać to co w rzeczywistości.

Tu jakiś stary plan wygrzebałam- nie wszystko będzie jak to narysowane, ale polożenie stawu i kierunki świata zachowane (jak na mapie- góra- płn itd)

Ta różowa kreseczka to ławeczka.

Niestety metasekwoi ze wzgledu na położenie linie energetycznej nie dało się bardziej na północ.

makadamia napisał(a)

O której godzinie było robione to zdjęcie?
Bo sądząc po cieniach, te metasekwoje rosną chyba bardziej od wschodu w stosunku do stawu niż od południa
Po 18. Resztę mam nadzieję trochę powyższy szkic rozjasni.
Ogród w cieniu brzozy 10:01, 08 cze 2017

Do góry
Ulka, no to teraz musisz się z nią podzielić, a nie odwrotnie jak pisałaś.

Mirka, Rhapsody bardzo ładnie wystartowała w tym roku, nawet ta podgryziona, i właśnie ona pierwsza zakwitła, są jednak w tyle rabaty i muszą się jeszcze więcej postarać.
Muszę się jednak pożalić, że dwie inne róże właśnie wyciągnęłam, korzenie zjedzone, inne obok słabo rosną, pewnie podobnie, dobrze, że nic nie zamówiłam w tym roku.
Lawendowy zawrót głowy 09:55, 08 cze 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Anetko ta się zwie Paeonia White to nazwa własna nie kolor hihihi ale mam jeszcze kilka bałych to

Shirlej Temple te sa piękne polecam )

zrozowych mam Aleksander Fleming ale fot brak przegapiłam tez sa piękne ) ale u Ciebie kwiacia cudnego nie brakuje )))

ooo muszę zapamiętać!
To taka aktorka ta Shirlej o ile mnie pamięć nie myli....więc nie bedzie trudno
Lawendowy zawrót głowy 09:53, 08 cze 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)

dwa białe cudniaczki!! Muszę kupić białą piwonie. Koniecznie!

Ogródek Iwony II 09:53, 08 cze 2017

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Cegłą stara poniemiecka szamotowa z odzysku. Długo musiałam się nagłowić, by zdobyć na dalsze prace. Na szczęście znajomy miał na chodniczku, wymieniał na polbruk i była mu już niepotrzebna
Tak było w sierpniu 2014 - donice przy tarasie

Rok temu - czerwiec

Szacun Iwonko
Lawendowy zawrót głowy 09:52, 08 cze 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Suuuper ale wielki kwiatuch jeeeju Buziaki Jolcia
Kiedyś będzie tu ogród 09:51, 08 cze 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
A tak wygląda ten teren na fotkach...

O której godzinie było robione to zdjęcie?
Bo sądząc po cieniach, te metasekwoje rosną chyba bardziej od wschodu w stosunku do stawu niż od południa
Ogród w Cichym Dworku 09:47, 08 cze 2017

Do góry
ania1110d napisał(a)
Nad domem mamy następna część działki a z niej takie widoczki

To jest czad jak to uprawiać
Znowu na wsi 09:46, 08 cze 2017

Do góry
tak mimo że pada ciągle to wiatr wszystko wysusza moment i można zawsze cos powtykać i szybko się przyjmuje buziaki na dziś Jolcia miłego

Ranczo Edy 09:44, 08 cze 2017

Do góry
miłego dzionka wszystkim lecę do was pobiegać

Podmiejski ogródek 09:39, 08 cze 2017

Do góry
Lulilaj napisał(a)

tu już odpowiedziałam wyżej

większa kulka na zewnątrz? tak chciałam posadzić na początku, ale rura nie pozwoliła

tutaj rozumiem, że kulki powinny być bardziej przed stożkiem i bliżej siebie? To byłaby idealna opcja, najlepsza, ale znowu - rura;

Coś mi się zdaje, że ta rura to był niezły strzał w kolano
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 09:39, 08 cze 2017

Do góry
Próba uchwycenia koloru munstead wood

Borowikowy Zakątek 09:37, 08 cze 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Przyszłam popatrzeć na borowiki, ale na razie widzę tylko czosnki i orliki! Ale i tak ogród jest ładnie wkomponowany w otaczającą przyrodę, i nie wątpię, że te borowiki jednak zobaczę kiedyś!

Pozdrawiam

Witam serdecznie i dziękuję za dobre słowo...

jeśli zaś chodzi o "borowiki" użyte w tytule to zamiar był taki aby z jednej strony budziły ciekawość w zestawieniu z "zakątkiem" a z drugiej strony nawiązywały do nazwiska właścicieli

ale obiecuję, że jeśli tylko pojawią się te "szlachetne" z pewnością dam znać; a myślę, że szanse na to są bo oprócz maślaków znajduję na działce także smardze no i oczywiście muchomory

Pszczelarnia 09:36, 08 cze 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ach ten niepowtarzalny klimat
Podmiejski ogródek 09:34, 08 cze 2017

Do góry
Lulilaj napisał(a)
Może fajnie by wyglądało jakby stożek z kulami tworzył po lewej stronie pewnego rodzaju "zamknięcie"?

Aaa, w końcu załapałam, o co Wam chodzi z tym "przesunąć kulkę w bok" i "ustawić kulki po lewej stronie tak samo jak po prawej".

Luli, wg mnie, takie ustawienie (największa bryła od zewnątrz) faktycznie "zamyka" rabatę i tak bym ustawiała, gdybym z lewej strony miała np.: ścianę.

Ale z lewej strony jest widok na rabatę i dlatego buksy muszą być ustawione "piętrowo", czyli najpierw niższy, potem wyższy.
Dlatego stożek jest trochę schowany z tyłu rabaty, a przed nim, a obu stron są kulki. Chodzi o to, żeby patrząc z tej perspektywy

nie miało się wrażenia, że stoi się z boku rabaty.

I bardzo się cieszę, że piszesz i podpowiadasz.

Ranczo Edy 09:33, 08 cze 2017

Do góry
zachwycam się pęcherznicami...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies