Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe szaleństwo ...

Ogrodowe szaleństwo ...

Nowalijka 06:54, 18 cze 2017

trzy złote rybki w brudnej wodzie wśród liści lotosu z własnej produkcji

Nowalijka 07:00, 18 cze 2017

Róża pnąca Coral Dawn w powijakach

Róża pnąca NN
piwonia i bodziszek

Nowalijka 07:03, 18 cze 2017

pomidory w donicach i konar z bakopą
Imienniczka 09:45, 18 cze 2017

Twoje róże mają piękne, zdrowe liście. Moje w tym roku coś zżera.
Masz piękne piwonie
Nowalijka 09:48, 18 cze 2017

Imienniczka napisał(a)
Twoje róże mają piękne, zdrowe liście. Moje w tym roku coś zżera.
Masz piękne piwonie

Moje róże już były pryskane przeciw mszycom, bo oblazły je, na szczęście robactwo poszło precz
Piwonie takie już zastała po poprzednich właścicielach. Marzy mi się biała, ale ta którą kupiłam na wiosnę nie przyjęła się.
Imienniczka 09:50, 18 cze 2017

Nowalijka napisał(a)
Jestem nieszczęśliwa. Nie dość że ślimaki zagościły u mnie na dobre to jeszcze mszyce zaatakowały moje róże. Poradźcie co robić z mszycami.

U mnie w tym roku prawdziwy najazd ślimaków. Po deszczu nie można spokojnie przejść ścieżką, bo tłumy plączą się pomiędzy nogami Kiedyś zbierałam je wynosiłam. Teraz niestety stosuję chemię. Niebieskie granulki załatwiają sprawę. Gdy mam do wyboru: moje całe, nie pogryzione funkie czy też inne rośliny a ślimaki, to wybieram to pierwsze.
Imienniczka 09:51, 18 cze 2017

Nowalijka napisał(a)

Moje róże już były pryskane przeciw mszycom, bo oblazły je, na szczęście robactwo poszło precz
Piwonie takie już zastała po poprzednich właścicielach. Marzy mi się biała, ale ta którą kupiłam na wiosnę nie przyjęła się.

Najazd mszyc mam kilka razy w roku. Na różach lubią zwłaszcza młode pędy z pąkami. Obsiadają mi też wiciokrzew. Czasami jest prawdziwe oblężenie.
Nowalijka 09:53, 18 cze 2017

Imienniczka napisał(a)

U mnie w tym roku prawdziwy najazd ślimaków. Po deszczu nie można spokojnie przejść ścieżką, bo tłumy plączą się pomiędzy nogami Kiedyś zbierałam je wynosiłam. Teraz niestety stosuję chemię. Niebieskie granulki załatwiają sprawę. Gdy mam do wyboru: moje całe, nie pogryzione funkie czy też inne rośliny a ślimaki, to wybieram to pierwsze.

plaga ślimaków, muszę kupić niebieskie granulki, słyszałam o nim wiele dobrego. Ja kupiłam jakiś biały proszek ale nie ma rewelacji.
a to na pocieszenie - ślimak akrobata - takie to spryciarze!

Nowalijka 09:54, 18 cze 2017

Imienniczka napisał(a)

Najazd mszyc mam kilka razy w roku. Na różach lubią zwłaszcza młode pędy z pąkami. Obsiadają mi też wiciokrzew. Czasami jest prawdziwe oblężenie.

właśnie czytałam na czyimś wątku, że wiciokrzew został zjedzony. Bogu dzięki, mój jest cały choć ma mało kwiatów.
kerii 10:46, 18 cze 2017

Nowalijka napisał(a)

Eluś przepiękny jest ten bodziszek taki niebiesi, jakoś nigdy ich nie zauważałam a teraz zaczynają się mi podobać, zwłaszcza że wyczytałam gdzieś że podobno odstrasza nornice a tych u mnie zatrzęsienie, wszystkie rabaty podkopane

Plaga mszyc i ślimaków też mnie dopadła ) choć ślimaki mniej agresywne niż we wcześniejszych latach za to mszyce żerują na całego zwłaszcza na wiciowcu całego biedaczka obsiadły pryskam i pryskam a skubane tak się mocno trzymają, że nawet tych zdechniętych wodą nie da rady spłukać. Trochę ręcznie otrzepywałam ale to wielki krzak i nie bardzo jestem w stanie go oczyścić. Ale on dzielny jest pomimo tego kwitnie i pachnie obłędnie)