Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:40, 08 cze 2017

Do góry
witam, trawnik z siewu okolo 3 tygodni, siana trawa barenbrug. pytanie do ekspertów co to za chwasty mi rosną? aktualnie rozsiane po całym trawniku. dziekuje za info.
Kompozycje z trawami w roli głównej 08:39, 08 cze 2017

Do góry
Poradźcie proszę jak zagospodarować donicę z boku tarasu. W ubiegłym roku były posadzone miskanty zebrinus i rozplenice Niestety z niewiadomych powodów rośliny nie przetrwały zimy. Bardzo mi się podobał taki dobór roślin, ożywiał białą bryłę budynku. Nadmieniam, że z przodu tarasu są lawendy, które pięknie rosną.
Jeszcze raz proszę o poradę

Pozdrawiam serdecznie
Pszczelarnia 08:28, 08 cze 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Ja czasami siedzę pod domem i się gapię do oporu, wtedy nic się nie dzieje:

Ewuś, też bym tak usiadła i się pogapiła, cudnieco to za roślinka ta biała taka delikatna, za czosnkami
Ogród z rzeźbą 08:25, 08 cze 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Ewa ha, ha nie ma to jak spontan. A też wiecznie coś przesadzasz?

A tak przy okazji kilka wspomnieniowych foteczek zbliżeń:

Aniu piękne ujęcia, cudnie to ci wszystko wychodzi, powiedz mi co to za roślinki, na pierwszym zdjęciu to parzydło?, czy coś innego, a na drugim na pierwszym planie te delikatne kwiatuszki to co to?.
Blaski i cienie nowego życia 08:15, 08 cze 2017

Do góry
Orlik z kłącza Barlow Black, malutki Ale radość że się pokazał

Kiedyś będzie tu ogród 08:13, 08 cze 2017

Do góry
anka_ napisał(a)

Aniu, jak poczytałam o tej metasekwoi, to są różne odmiany, różnie rosnące. Jaką Ty masz?

Czy jest jakiś powód (poza tym, że znoszą okresowe zalewanie) dla którego skupiłaś je w jednym miejscu?
Jak ten staw będzie oglądany? Jak idą linie widokowe?

Zasadniczo:
rozrzuciłabym te metasekwoje po całej długości wału, plamy z derenia zrobiła większe i powtórzyła co najmniej dwa razy, za to kaliny posadziłabym pojedynczo w większej odległości od siebie (to są te, co mają taki ładny, pagodowy pokrój?)
Podmiejski ogródek 08:12, 08 cze 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
Uprzejmie informuję, że bukszpany i to co miałam w doniczkach zostało wsadzone w rabatę

Ponieważ berberysa nie będzie, zrobiło się więcej miejsca na byliny.
Mam rozchodniki, liatrę, lawendę, kocimiętkę, przetacznika.
Koło rynny zamiast planowanych floksów doznałam olśnienia i posadzę zawilce jesienne - przynajmniej w tym miejscu nie będą się do mnie odwracały tyłem

Wsadzę, a potem stanę, pogrożę palcem i powiem, żeby wszystkie się lepiej starały, bo przewiduję ostrą selekcję i odsiew wszystkich roślin, które się nie sprawdzają

Pytanie: lawendę posadzić blisko kostrzewy (i wtedy będzie cały kąt srebrno-niebieski) czy dalej (i wtedy ten srebrny kolor będzie bardziej równomiernie po rabacie rozrzucony)?

Asiu a może te dwie kulki co są przy stożku, dać w taki sam sposób jak te z prawej strony, stożek by miał więcej miejsca, a byliny plamami kolorowymi porozrzucać po tej rabacie, chociaż porozrzucane kulki po rabacie też by fajnie wyglądało... brrr ciekawe co wykombinujesz
Podmiejski ogród Cataliny 08:08, 08 cze 2017

Do góry
W zeszłym roku chyba w sierpniu robiłam sadzonki lawendy. Urwałam ze 30 szt i większość się przyjęła. wstawię u Ciebie zdjęcie choć tego na forum nie robimy, ale może się nie pogniewaszSą już takie

Rozmnażam te rośliny które mam do potęgi, bo ogród duży a kasy brak
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:05, 08 cze 2017

Do góry
Siekierkowski napisał(a)
Witam,

Jestem nowym użytkownikiem więc z góry przepraszam jeśli piszę post nie w tym miejscu.

Chciałbym poprosić o rade dot. pielęgnacji trawnika. Trawnik założony w ubiegłym roku z systemem podlewania. Do marca b.r prezentował się świetnie (gęsty, jednolity kolor). Od kwietnia zaczęły się problemy (jakaś choroba?) i trawnik wygląda jak na zdjęciach (zdjęcia przed koszeniem) w kilku miejscach jest nadal gęsty i ciemnozielony lecz jest dużo miejsc rzadkich o żółtym kolorze często uschniętych(trawa podlewana codziennie). Trawnik nawoziłem w kwietniu nawozem azotowym.

Od lutego mam psa. Wiem, ze jego odchody nie służą pozytywnie trawnikowi lecz chyba nie aż tak ?

Proszę o pomoc co mogę zrobić. Wertykulowac roczny trawnik ? To chyba tez nie o to chodzi.

Wyprowadzać psa na pacer, trawnik nie może być WC dla psa. Słuzy zupełnie do innych celów.

Nastepnie równo nawieźć trawnik i podlać obficie celem rozpuszczenia nawozu. Kosić co 4 dni nie za nisko, w połowie możliwości kosiarki.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:04, 08 cze 2017

Do góry
meksy napisał(a)
Witam, mam problem z "znikającą trawą" w 2 przypadkach:

Miejsce 1 (pod czereśnią) - trawa wysiana ok 6 tyg. temu, codziennie podlewana, ładnie i równo wzeszła,
ostatnio (od około 10 dni) obserwuję jej zanikanie (po bokach nadal ładnie rośnie ale w środku tworzy się plac gdzie trawa nie rośnie i zaczyna znikać.

Dodam, że w tym miejscu na jesieni była wycięta czereśnia (część korzeni została usunięta) i w tym upatruję problemów, czy dobrze myślę, że trawa nie ma jak się ukorzenić? co w tej sytuacji zrobić?

Miejsce 2 (pod ławeczką) - trawa wysiana ok. 4 tygodnie temu, w miejscu zacienionym (siałem trawę do miejsc zacienionych), na początku ładnie wzeszła ale również zaczyna zanikać a ta co jest, jest bardzo delikatna (kładzie się, słabo rośnie), miejsce jest wilgotne więc sucho nie ma.

Czy uratuję trawę nawozem?
(mam nawóz o składzie: NPK (Mg, S) 7-5-8 (4,5-20) z żelazem (Fe) (na trawniku pojawia się mech), czy może powinienem użyć nawozu z większą ilością azotu?

Czy raczej powinienem zrobić dosiewkę?

Robić dosiewki,w cieniu żadna trawa nie rośnie. Nawet ta do cienia.
Podmiejski ogród Cataliny 08:03, 08 cze 2017

Do góry
Catalinasdiary napisał(a)
Oto sprawcy mych szkód, zmęczeni bitwami ogrodowymi

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:59, 08 cze 2017

Do góry
darcey bussell

Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 07:59, 08 cze 2017

Do góry
Popryskałam też na mszyce bo łaziły mrówki, trudno, może słusznie, może nie - nawet jeśli niesłusznie, to czy oprysk może go zabić? mam nadzieję, że nie. Zostawiam jak jest, sam już niech sobie radzi.

Zdjęcie zrobione wczoraj:

Niektóre listki zdrowe, niektóre z nalotem.

Teraz pozostaje tylko uzbroić się w cierpliwość
Mój ogród pod lasem 07:59, 08 cze 2017

Do góry
frezja napisał(a)
Moja w sierpniu. Dla jasności..nawozu dla pomidorów wtedy nie znałam

No to mojej też się zdarza tak wybarwic, w środku lata, ale myślałam, że potrafi bardziej...widziałam czasem takie krwiste rzeki z tych trawek.
lece do zapodanego watku

Poczytałam i obejrzałam zdjęcia Piękna jest jak jest czerwona
Mirelka Twoja potrafi się pięknie przebarwić.Lece po ten nawóz po pracy
Grzyby kapeluszowe na trawniku 07:57, 08 cze 2017

Do góry
narc81 napisał(a)
Witam. Na imię mam Włodzimierz i jestem z Wielkopolski.

Mam taką smutaśną sprawę dotyczącą mojego trawnika wysianego w zeszłym roku. Zeszłorocznej jesiesi trawnik był och, ach.. ! W tym roku coś mu dolega...Nawożony nawozem Yara Mila (niebieskie kulki),do teraz chyba 4 razy w odstępach ok. 30 dni.
Zaczęły rosnąć grzybki białe i brązowe... Trawa jest zielona tylko jak rośnie,po przycięciu (1- 2cm) Przestaje jakby rosnąć. Kosiarka rozrywa końcówki i trawnik robi się siwy. Pomijam, że co koszenie ostrze!

- Teraźniejszy stan.
A to zeszłoroczny

Proszę o ewentualne podpowiedzi. Pozdrawiam

Trawnik już tak ma, że nie będzie ciągle idealny i młody. Zupełnie jak człowiek, też się starzeje, robi sobie odmładzanie. Dla trawnika odmładzaniem jest aeracja i wertykulacja W trawniku pojawi się filc, chwasty, i inne problemy.
Może przenawoziłeś? a grzybki to kawałki drewna w ziemi, jeśli nie ma ich, to nie wiem dlaczego rosną.

Zbadaj glebę, pH, zawartość składników pokarmowych w glebie, czyli badanie gleby w stacji.
Ogród z rzeźbą 07:53, 08 cze 2017

Do góry
Zana napisał(a)
Fioletowe czosnki już przekwitły, ale fajnie się komponowały z kulkami trzmieliny (kurcze, za każdym razem kiedy wklejam zdjęcie z kulkami, to widzę tę nieszczęsną metkę i za każdym razem mam myśl, że muszę ją koniecznie zdjąć. Ciekawe dlaczego nie dostrzegam jej w realu)

. Ciekawe jest to odbieranie świata na zdjęciach. Metka czy nie - fajnie z tą trzmieliną i czosnkami. Pasują te kolory do Twojego ogrodu.
"W kolorze blue" 07:48, 08 cze 2017

Do góry
Ensata napisał(a)

Czy z pozycji krecika, czy w okularach czy telefonem czy nie - są zdjęcia!

I co pokazują? Rozległą prerię (bez trawnika - to jest niesamowite!). Czekam na kolor blue i może dokładniejsze zdjęcia piwonii z nazwami? Widzę, że już jakaś kwitnie. U mnie jeszcze nie.

Wszystkiego po trochu 07:40, 08 cze 2017

Do góry
Pełnik

Szaleństwo firletki

Sammetglut ciągle piękny

koci koci
Nevada

Rabata dopiero powstała wiosną , wywaliłam konwalie, płożącego iglaka przycięłam na niwaka dosadziłam hakone, czekam aż się to rozrośnie, myślę żeby dosadzić tam jeszcze jeżówki, które mi się wysiały, czekam jak zakwitną

Ogród w remoncie 07:37, 08 cze 2017

Do góry
Pamiętacie mój plan na frontową rabatę pod sumakami? Miała być hakone i kulki bukszpanowe
Ciągle nie jestem przekonana do hakone tutaj. Pomyślałam że może zastąpić ją liliowcem Stella. Co prawda nie przepadam za nim w fazie rozkwitu ale w tym miejscu myślę że jakoś bym to zniosła. Widzę tę rabatę właściwie tylko przy wejściu i wyjściu z domu. Liliowca mam sporo i po podzieleniu spokojnie mi wystarczy. Teraz wygląda tak
Ogród w Cichym Dworku 07:34, 08 cze 2017

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies