Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Niwak - klasyka w nowoczesnym wydaniu 09:49, 29 maj 2017

Do góry

Może teraz będzie czytelniejsze a jak nie to przerysuje na gładki papier.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:47, 29 maj 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Końcówka maja należy do irysów syberyjskich. Świetnie się sprawdzają jako letnia przesłona studni, kolumnowy element na rabatach między krzewami lub solo. Nie mają wad kosaćców, których liście po kwitnieniu nie są ozdobą, a dodatkowo trzeba je przycinać w sierpniu. Po przekwitnieciu ścinam irysom łodygę z kwiatem, a liście do końca sezonu udają fontannową trawę.

Gruszko nie zaobserwowałaś przy irysach czy potem się nie wykładają?
Ja mam już dużą grupę i pod koniec lata liście nie stoją, czy też przypominają fontannę jak sprytnie napisałaś, ale właściwie leżą.
W tym roku przetrzebiłam je trochę, może było ich już za dużo w grupie.
Będę obserwować na różance bo tam sadzone w ubiegłym roku dopiero
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:45, 29 maj 2017

Do góry
A tutaj z czym te czosnki rosną ? To trzcinnik ? U mnie w moliniach nie ma takiego pięknego efektu. Może jak się dobrze zadomowią to ruszą szybciej bo na razie były dzielone i przesadzane to sa trochę marne.

Ogród w mieście-ogrodzie 09:40, 29 maj 2017

Do góry

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 09:31, 29 maj 2017

Do góry
I moja Pałczycha kroplista tylko się cieszyć i nie wąchać bo zapach niemiły

Z Pszenicznej ... 09:25, 29 maj 2017

Do góry
Pod domem też zaszła zmiana - obgryziony przez spółkę kot&suka trzcinnik został wykopany, pójdzie w inne miejsce. A tutaj przywędrowała trzmielina oskrzydlona. Będzie dobrze

Ruszyliśmy tez z kolejny projektem - paleciaki.
Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się zrobi samemu
Poskręcane, wyszlifowane - tutaj przymiarka gąbek była
Jeszcze muszę zamówić materiał i uszyć pokrowce. Jutro chyba czeka mnie malowanie

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:24, 29 maj 2017

Do góry

takie sasanki lubię bardzo:

jarzmianki zaczynają. Tu różowe
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:20, 29 maj 2017

Do góry
Zabieramy się właśnie za urządzenie dwóch małych rabat przed domem (wystawa północno-zachodnia).
Na prawej rabacie - tam, gdzie mamy pokrywę od szamba i kącik z odpadami - zaplanowaliśmy pośrodku kwadrat wyściełany korą w którym miałaby być jedna główna roślina i jakieś roślinki wokół. Wokół tego kwadratu - wysypiemy kamyk, w którym też chcielibyśmy posadzić jakieś rośliny. Z prawej strony mamy ogrodzenie rozdzielające z sąsiadem - dlatego tutaj myśleliśmy o jakichś roślinach, które docelowo nam to ogrodzenie zasłonią. Po lewej stronie rabaty w kamyku chcemy posadzić jakieś mniejsze roślinki, które wsadzimy też na lewej rabacie (po drugiej stronie chodnika).
Bardzo proszę o propozycje - jakie rośliny możemy tutaj wsadzić?

Kompletnie nie mam pomysłu na zagospodarowanie lewej rabaty - tez pewnie wokół wysypiemy kamyk. Po środku pewnie też wydzielimy jakiś pas z korą - ale co w tej korze?

Nie chcielibyśmy sadzić roślin liściastych...

I kolejne pytanie - jak mogę zagospodarować wąski pasek przy ogrodzeniu od strony zachodniej (wzdłuż podjazdu na samochody?).
Sąsiadka od tej strony ma jakieś płożące się, kwitnące rośliny. Dodatkowo zauważyłam, że wsadziła sobie trzy sztuki wisterii - i powiem szczerze, że mam w związku z tymi roślinami obawy. Po pierwsze - jest to roślina liściasta - więc będziemy musieli uprzątać nie swoje liście... A jeśli wysypiemy tam kamyk - to tym bardziej będzie to uciążliwe Po drugie - jest to roślina bardzo silnie pnąca i rozrastająca się, wymagająca silnych podpór - czy ogrodzenie jest wystarczająco silną podporą? No i po trzecie - jest to roślina trująca, a my mamy dwoje małych dzieci... Nie wiem, jak sąsiadce zasugerować, że powinna też nas wziąć pod uwagę sadząc takie rośliny
Z Pszenicznej ... 09:20, 29 maj 2017

Do góry
Czosnki zostają na rabacie hortensjowej, w przyszłym roku dosadzę im PS

Jarząbki - chwila obecna

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:20, 29 maj 2017

Do góry
tiarelki zaczynają

elfickie kwiaty:

Telima:

dostałam siewki białych orlików- Gosiu, jak się posieją to Ci poślę.
Ale barok w kwiatku:
W zgodzie z naturą 09:19, 29 maj 2017

Do góry
Co w ogrodzie piszczy:
Już nie mogę się doczekać na moją Louis Odier

Z Pszenicznej ... 09:18, 29 maj 2017

Do góry
Różanka zarasta, już niedługo i na niej pojawią się kolory.
Może jeszcze nie będzie imponująca, bo kilka roszad jeszcze muszę zrobić w tym roku, ale potem cierpliwie już będę czekać na ich wzmocnienie i co roczny spektakl

Z Pszenicznej ... 09:15, 29 maj 2017

Do góry
Orliki mam w większości ciemne, ale nie narzekam - są urocze wszystkie

Tulipany do wycięcia

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:14, 29 maj 2017

Do góry
W zgodzie z naturą 09:13, 29 maj 2017

Do góry
gierczusia napisał(a)
ja widzę ,że wirus wisteriowy szerzy się w tym wàtku muszem uciekać i to szybciorem , bo u mnie jedna wisteria zajęłaby calusi ogród
Buziol Elcia
Ps..piękna jest tak czy siak

Nie bój się Elciu, można z niej zrobić coś takiego

Zdjęcie z pinteresta
Z Pszenicznej ... 09:12, 29 maj 2017

Do góry
Tymczasem u mnie też kwitnienie zaczyna się przeradzać w cudowny spektakl

łubiny pachną jak tylko zbliżam się do nich, zapach wywołuje wspomnienia z dzieciństwa.
Jak na razie nie obserwuję starzenia się ich, mam kilka siewek w razie czego.

W zgodzie z naturą 09:09, 29 maj 2017

Do góry
iwka napisał(a)
Ela !!! co narobiłaś ??? wisterię kupiłam nie wiem gdzie posadzić guuuupia jestem

Iwonko!!! cieszę się, miejsce znajdziesz, najlepiej w słońcu, co do prowadzenia, szukaj inspiracji na pintereście

Np. zdjęcie z pinteresta
Z Pszenicznej ... 09:09, 29 maj 2017

Do góry
Było przecudownie, kolorowo i mega pozytywnie. Takie chwile są jak kropla wody na pustyni - smakują obłędnie i wciąż chce się jeszcze
Do następnego razu

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:09, 29 maj 2017

Do góry
kilka fotek ode mnie
czosneczki

Z Pszenicznej ... 09:08, 29 maj 2017

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies