Nadrabiam od ostatniego wpisu.... troszkę tego jest.... ale niedziela, poranek, dla przyjemności ..mogę oczy pocieszyć.. a tym zdaniem i pocieszyłam moje JA.... a teraz wracam pocieszać oczy......
Rabata Hidkotowa jest czadereska...... i róże dają czadu... w tym roku to byłoby prawdziwe święto róż ...
Tutaj sama róża nie załatwi sprawy, jest tutaj potrzebne co najmniej 100 roślin. Najpierw trzeba zasłonić płot, stworzyć tło.
Graby strzyżone, tuje Smaragd, tuje Aureospicata lub inne iglaste.
W rogu wysokie ładne drzewo o odmiennym kolorze, np. bordowym lub żółtym, pod nim hortensje bukietowe lub wysokie hosty i inne byliny, alboo iglaki, zależy co lubisz.
Potem niższe piętra i kompozycje roślinne. Jeśli zależy Ci na jednej róży, to raczej posadź ją blisko furtki, wówczas stworzy podkreślenie po prawej stronei, a tak daleko posadzona, oderwana jest od rzeczywistości.
Odradzam w ogóle nawozy długo działające, a teraz to nawet za późno, będą działały w grudniu? Stosuj nawozy interwencyjne, albo normalne, nie tam żadne długo działające, one wietrzeją zanim dotrą do korzeni, dla mnie to ściema.,
Rozluźnić i napowietrzyć glebę takim czymś.
Nawieźć i wzbogacić glebę takim czymś.
Uzupełnić mikroelementami zawartymi w tym czymś.
I cieszyć się z takiego czegoś.
Czy to naprawdę jest takie trudne i skomplikowane dla pasjonatów ogrodnictwa i ogrodów?
Dziurą powinnaś przebić się przez warstwę nieprzepuszczalną, do warstwy przepuszczalnej, a na jakiej głębokości się ona znajduje, to już sprawa jaki masz przekrój glebowy.
Dziękuje bardzo.Dopiero zaczynam moją przygodę z ogrodnictwem i wszystkiego muszę się uczyć.A mam mnóstwo pytań i wątpliwości. Mój ogród to na razie taki poligon doświadczalny.
Zabieram się w taki razie za dosypywanie ziemi i nawożenie.
1 Czy warto przed tym zrobić jeszcze areacje?
2 czy wygrabić suche żółte żdźbła?
3 dosypać trawy?
Pani Danusiu przepiękny ogród.Podziwiam z zachwytem.Jest dla mnie wzorem wymarzonego ogrodu.
Ziemia "kupna" nie wiadomo na ile jest żyzna, bo w większości w jej składzie jest torf, czasem torf z nawozami...hmmm a to za mało niestety.
Ale tego nie wiem, jaką kupujesz ziemię, sprawdź jej skład.