Wreszcie przeniosłam "na papier" swoje pomysły. Co o tym myślicie? Jak widać na wprost rosną już rośliny posadzone 3 czy 4 lata temu, bez żadnego planu i przemyśleń. Jeśli to niepotrzebne nie chciałabym ich przesadzać, ale wkomponować w nowe nasadzenia. Chciałbym aby mój ogród był w raczej nowoczesnym stylu (stąd proste linie rabat) więc nie wiem czy nie ma tu za dużej różnorodności i kolorów roślin?
Z prawej strony jest praktycznie zawsze cień i jest dość wilgotno, więc na pewno nasadzenia z hortek Limelight, traw lubiących wilgoć (które polecacie przed hortensje?), host, żurawek Lime Rickey. Czy tuje Danica będą dobrze wyglądały? Może kule z innych roślin? Za nimi trawy różnej wysokości, jedna na pewno rozplenica Moudry.
Berberysy kolumnowe rosną obecnie dwa, wymyśliłam, żeby porobić łuki- bordowy i zielony, żeby otoczyć (bordowym berberysem) roślinę, której nazwy nie znam. Obok rośnie żółta trzmielina, mogę dosadzić dwie w linii.
Rh są dwa- pierwszy kwitnie biały, potem fioletowy. Są rozdzielone żółtym berberysem i również żółtą rośliną, której nazwy nie znam. Dorysowałam z przodu 3 rh- fiolet przy fiolecie, biały przy białym a pośrodku różowy.
Z lewej strony od rh rośnie jałowiec, może przed nim posadzić klon Globosum? Ale co pod nim? W obu rogach działki rosną sosny- jedna żółta, druga czarna (nie pamiętam która jest która

) Przy tej po lewej może dosadzić jakiś świerk (srebrzysty?), przed nimi tuja szczepiona, kule bukszpanowe różnej wielkości.
No i lewa strona- co posadzić za ławką? Ponowić Śliwowiśnię Nigra, która będzie rosła po prawej (jedna już kupiona), czy może klon Palmowy? W białym żwirku podobają mi się czarny konwalnik.
Kwadraty to płyty w trawie

w lewą stronę prowadzą do wyjącia na ogród z pom. gospodarczego (gdzie trzymane są wszystkie ogrodowe sprzęty), w prawo prowadzą wzdłuż ogrodzenia na front domu.
Ogród ma ok 350 mkw
Dziękuję za wszystkie propozycje, mam też nadzieję, że Danusia zerknie fachowym okiem