Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Agatan24 11:40, 14 cze 2014

Co myślicie żeby posadzić tu róże pnącą?

A może macie jakieś inne pomysły?
A_gawa 11:49, 14 cze 2014

Pokaz więcej ogrodu. Masz swój wątek? Jak przejrzysz ten to na pewno znajdziesz jakieś propozycje. Są tu też ogrody warte obejrzenia.
Musisz wiedzieć co Ci się podoba
jula81 16:08, 14 cze 2014

Masz duzo miejsca i fajny ogród. Osłoń mur betonowy by zrobiło się "przytulniej"
Może wysokie iglaki - taki szpaler a przed iglakami coś niższego
Fajnie wyglądały by trawy ozdobne w nawiązaniu do otoczenia. zieleń różnych odcieni -do kontrastu

https://www.ogrodowisko.pl/watek/877-betonowy-plot-sasiada-a-za-nim-leszczyny-potrzeba-sily-przebicia?page=5

Gardenarium 16:19, 14 cze 2014

Agatan24 napisał(a)
Co myślicie żeby posadzić tu róże pnącą?

A może macie jakieś inne pomysły?

Tutaj sama róża nie załatwi sprawy, jest tutaj potrzebne co najmniej 100 roślin. Najpierw trzeba zasłonić płot, stworzyć tło.

Graby strzyżone, tuje Smaragd, tuje Aureospicata lub inne iglaste.

W rogu wysokie ładne drzewo o odmiennym kolorze, np. bordowym lub żółtym, pod nim hortensje bukietowe lub wysokie hosty i inne byliny, alboo iglaki, zależy co lubisz.

Potem niższe piętra i kompozycje roślinne. Jeśli zależy Ci na jednej róży, to raczej posadź ją blisko furtki, wówczas stworzy podkreślenie po prawej stronei, a tak daleko posadzona, oderwana jest od rzeczywistości.

Instagram Ogrodowiska
Agatan24 17:32, 14 cze 2014

Dziękuję za rady.
Danusiu w rogu działki rośnie nam wieeelki dąb i nie mam za bardzo możliwości wadzenia tam jakiegoś drzewa bo wszystkie zawsze mi się krzywią i uciekają od niego.

Czyli tą róże proponowałabyś tu?
mischa 20:10, 14 cze 2014

Wreszcie przeniosłam "na papier" swoje pomysły. Co o tym myślicie? Jak widać na wprost rosną już rośliny posadzone 3 czy 4 lata temu, bez żadnego planu i przemyśleń. Jeśli to niepotrzebne nie chciałabym ich przesadzać, ale wkomponować w nowe nasadzenia. Chciałbym aby mój ogród był w raczej nowoczesnym stylu (stąd proste linie rabat) więc nie wiem czy nie ma tu za dużej różnorodności i kolorów roślin?

Z prawej strony jest praktycznie zawsze cień i jest dość wilgotno, więc na pewno nasadzenia z hortek Limelight, traw lubiących wilgoć (które polecacie przed hortensje?), host, żurawek Lime Rickey. Czy tuje Danica będą dobrze wyglądały? Może kule z innych roślin? Za nimi trawy różnej wysokości, jedna na pewno rozplenica Moudry.
Berberysy kolumnowe rosną obecnie dwa, wymyśliłam, żeby porobić łuki- bordowy i zielony, żeby otoczyć (bordowym berberysem) roślinę, której nazwy nie znam. Obok rośnie żółta trzmielina, mogę dosadzić dwie w linii.
Rh są dwa- pierwszy kwitnie biały, potem fioletowy. Są rozdzielone żółtym berberysem i również żółtą rośliną, której nazwy nie znam. Dorysowałam z przodu 3 rh- fiolet przy fiolecie, biały przy białym a pośrodku różowy.
Z lewej strony od rh rośnie jałowiec, może przed nim posadzić klon Globosum? Ale co pod nim? W obu rogach działki rosną sosny- jedna żółta, druga czarna (nie pamiętam która jest która ) Przy tej po lewej może dosadzić jakiś świerk (srebrzysty?), przed nimi tuja szczepiona, kule bukszpanowe różnej wielkości.
No i lewa strona- co posadzić za ławką? Ponowić Śliwowiśnię Nigra, która będzie rosła po prawej (jedna już kupiona), czy może klon Palmowy? W białym żwirku podobają mi się czarny konwalnik.
Kwadraty to płyty w trawie w lewą stronę prowadzą do wyjącia na ogród z pom. gospodarczego (gdzie trzymane są wszystkie ogrodowe sprzęty), w prawo prowadzą wzdłuż ogrodzenia na front domu.
Ogród ma ok 350 mkw

Dziękuję za wszystkie propozycje, mam też nadzieję, że Danusia zerknie fachowym okiem

Magda_ 18:34, 15 cze 2014

Aga napisał(a)

To jest miejsce gdzie chciałabym postawic ławke lub leżaki.Nie wiem czy dobrze posadziłam rosliny bo jak tak patrze to cos mi nie pasuje.Patrzac od lewej jest lawenda ,milorzab podsadzony trzmielina ,liatra i na koncu tawula japonska bedzie cieta w kule za nia jest trawa ale nie wiem jaka to odmiana dostalam i posadzilam ja dwa dni temu.Prosilabym o porady.

Aguś pomimo, że rabata żółto-zielona to jednak na pierwszy rzut oka brakuje kolory jakiegoś żywego
Aga 20:20, 15 cze 2014

Hmm co by tu posadzic bo tam słonce caly dzien.Jest juz tam lawenda ale cos slabo kwitnie i liatra ktora jeszcze nie kwitnie.
basia3 22:20, 15 cze 2014

ja mam od południowej strony taką ścianę i brak na nią pomysłu grzeje tam jak diabli ale muszę coś wykombinować bo jest strasznie łyso.

myślałam o lawendzie dookoła rabaty, hortensjach.taawuła japońska Goldmound.
jula81 11:54, 16 cze 2014

Skoro myślisz o hortensjach to zobacz wizytówkę Any
ogród ma piękny
są hortensje też
może Cię zainspiruje
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4156-wizytowka-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem