Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród do odświeżenia 16:55, 25 maj 2017

Do góry
obok Roxy rosną Maryśko - Tereski

i New Dawn z tyłu

I NN pnąca bliżej tarasu

a pod nią okrywowa The Fairy

A zapomniałabym Munstead Wood

Ogród do odświeżenia 16:54, 25 maj 2017

Do góry
Kindzia napisał(a)
Pamiętaj! Bo czekam!!!

Kochana, róże pięknie ruszyły, bez wyjątku wszystkie, na razie same pąki kolor tylko u Luiski. Tę poprowadziłam w tym roku poziomo, nie kulkowałam typowo, ale nadałam jednej i drugiej raczej formę łuku. Ze zdrowotnością raczej nie ma problemu, jedynie mszyce się rzuciły. Zobaczymy jak zakwitną. Od Ciebie New Dawn też pąki ma, ale obawiam się że ciut przez inne będzie zasłonięta, nie jest jeszcze tak rozbujana żeby było widać ją na płocie, puściła nowe pędy, muszę ponownie dowiązać. Kilka fot zielonych!, bez koloru...ale specjalnie dla Ciebie ...na liściach Luiski widać białe kropki, to nie skoczek, ostatnio cholernie coś u nas pyli, parapety i stolik na tarasie mam codziennie żółty

Luiska z każdej strony , nad nią New Dawn, pod Alba Rose

Candlelight i Mała Roxy obok

Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:53, 25 maj 2017

Do góry

Witam serdecznie ,

Rok temu założyliśmy ogród przy domu . Posadzona została trawa z rolki i poza małymi epizodami podczas upałów przez cały sezon wyglądała ona super . Po zimie w tym roku tez bujnie się odrodziła , ciemnozielony kolor bez ubytków itp. Niestety w ostatnich 2 tygodniach powstało wiele suchych placków - jak na załączonych zdjęciach widać , nie wiem czy było to spowodowane przesuszeniem - za mało podlewana ?, lub nawożeniem ( rozsypałem standardowy nawóz dla traw taki wiosenny w białych granulkach)
. Dodatkowo końcówki źdźbła w większości są ususzone ( to juz praktycznie na całej powierzchni ) . Może to tępy nóż w kosiarce elektrycznej ?( pojadę to sprawdzić choć kosiarka ma niecały rok od zakupu ) .
Nie wiem co teraz powinienem z tym zrobić - czy znów nawozić czy podjąć inną interwencję bo żal na to wszystko patrzeć.
Mając powyższe na uwadze czy są Państwo w stanie nam jakoś pomóc-doradzić , podpowiedzieć co powinniśmy dalej robić z tym problemem ( czy nawozić - czym? czy jeszcze więcej podlewać ? czy może coś jeszcze zupełnie innego ? ) .

Z góry serdecznie dziękuję .

Sławek
Sezon 2017 u Hanusi 16:49, 25 maj 2017

Do góry
Izabelko, Na jagodę muszę poczekać do przyszłego roku. Mam jedną, ale sąsiad za płotem ma 4 w odległości 1 m, Ale ja i tak jeszcze jedną jesienią dokupię.
Pigwa obsypana kwiatkami. Wiosną została przerzedzona z 10 pędów zostało 5, ale korzenie w ziemi wszystkie. Mam nadzieję na wiele owoców!

Kwiatki dla Ciebi
e
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 16:42, 25 maj 2017

Do góry
Czy to zamieranie pędów? Prysnęłam na grzybowe, wycięłam suche gałązki. Wydaje mi się, że zaczyna jednak postępować dalej, choć nowe przyrosty są.
Na zielonej... trawce :) 16:40, 25 maj 2017

Do góry
Makusia napisał(a)

Eeeee....nie kumam- to ujęcie tego samego cisa? Z upływem lat jakby pieniek mu się krótszy zrobił Czy korona tak przyrosła, że pieniek przysłoniła?
Zresztą- co by się z tymi cisami nie działo, czy im pieniek się skraca, czy łepetyna rośnie- cudnej urody są

Korona przyrosła... ale zdjęcie tak też zrobione "od góry" - wygląda na krótszy niż jest

Tu z ubiegłego roku foto z września

Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 16:35, 25 maj 2017

Do góry
Mam problem, tak mi się przynajmniej wydaje, z brzozą Doorenbos. Kupowana razem z dwiema innymi w tym samym czasie i ogólnie mikra zawsze była, od 2 lat stoi w miejscu, podczas gdy pozostałe wyraźnie podrosły.
Po zimie zauważyłam, że od ziemi zaczęły wyrastać "dziczki", a pień jest dziwnie pofałdowany, zaczął się wykrzywiać. Szkodników żadnych nie widzę, choć powyżej połałdowania jest kilka dziurek. Nie wiem czy zdjęcie wystarczająco wyraźne. Liście zdrowe. Pomoże ktoś?
Sezon 2017 u Hanusi 16:33, 25 maj 2017

Do góry
gobasia napisał(a)
Jak tam w ogrodzie haniu?

Właśnie wróciłam. Ogród beze mnie daje radę. I nie widać żeby tęsknił.

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 16:17, 25 maj 2017

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Nie ma co pokazywać za bardzo, bo po zimie był suchuteńki, więc go zrównałam z ziemią i czekam aż wyrośnie na nowo, na razie jest go tyle:

ja się poddalam ze skrzypem. Może za wczesnie...

co to za tulipki w wazoniku? bialo zielone...
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 15:55, 25 maj 2017

Do góry
07_Rene napisał(a)

Renia co to? tego nie mam, a chyba zadarnia?mogłoby iść do lasku? , albo w łąke przy ścieżce?
Ogród Zabaewy ... i nie tylko ... ;) 15:52, 25 maj 2017

Do góry
Takie mi wczoraj wyleciały z budki
Mała modraszka - zaraz po pierwszym wyjściu z domu.

Na zielonej... trawce :) 15:46, 25 maj 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Mam takie do porównania

z przed 3 lat:

świeżynka

Eeeee....nie kumam- to ujęcie tego samego cisa? Z upływem lat jakby pieniek mu się krótszy zrobił Czy korona tak przyrosła, że pieniek przysłoniła?
Zresztą- co by się z tymi cisami nie działo, czy im pieniek się skraca, czy łepetyna rośnie- cudnej urody są
Na zielonej... trawce :) 15:40, 25 maj 2017

Do góry
iwonkap napisał(a)
Cisy są cudowne ...ach och znajdę gdzies fotki jak je sadziłaś ?? dużo urosły ? i gdzie ja takich mam szukać

Mam takie do porównania

z przed 3 lat:

świeżynka

i na ścieżce

z przed 3 lat

ten sam kadr z ubiegłego roku

i z przedwczoraj

ps. Gdzie szukać? A skąd jesteś - jak z Wlkp to namiar mogę Ci podesłać
Mały ogród Kasi 15:39, 25 maj 2017

Do góry
kasia_w napisał(a)
Parę ujęć sprzed 2 dni. W kółko to samo, ale trudno

Najpierw nowości:
Nasza wspaniała gmina przyznała mi darmowy kompostownik, w ramach zasług na polu ogrodnictwa Eee nie, to ściema z tymi zasługami, każdy dostanie, jak złoży wniosek
Jest szpetny, ale jest. Nie tak, jak ten piękny, dizajnerski, drewniany obiecywany od lat 3 przez eMa
Z boku zasadziłam cisy, może trochę zasłonią ten zikkurat. Jest mały, już go w połowie zapełniłam! Ale zawsze to coś, i tak się cieszę z niego. Jeśli macie jakieś pomysły na ucywilizowanie kompostownika, chętnie wysłucham

no brawo za te zaslugi
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 15:38, 25 maj 2017

Do góry
07_Rene napisał(a)

Ale co tam orliki....
Powojnik jest cudowny mimo deszczu, gradu i wiatru

Powojnik cudny ale pozwolisz, że pozostanę w zachwycie nad orlikami, paprociami i hostami.
Na huśtawce miło płynie czas... 15:34, 25 maj 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)
No i placyk. Wymaga jeszcze korekty, ale z grubsza tak póki co wygląda. Do moich wizji mu baaaaaardzo daleko. Proszę, powiedzcie, że rośliny szybko urosną Generalnie nie ma być widać gleby. Bukszpany jeszcze dosadzę, żeby wykończyć obwódkę, jednak cały czas myślę czy te darowane mają tu zostać.

A tu lepsze ujęcie na brzozy

Wszystko takie małe jeszcze :-I

spokojnie, urosnie!
a nie wiem czemu mi się wydawalo, że pergola ma tu byc??
I na jakich wymiarach w koncu staneło?
Na huśtawce miło płynie czas... 15:34, 25 maj 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)

Ciachnełabym do równego do tego od lewej.... ale jak nie chcesz tak "drastycznie" wystarczy, że tylko miźniesz sekatorem kilka milimetrów najlepiej wszystkie przyrosty... Zywopłocik po cięciu nie przestanie rosąc... dasz mu tylko sygnał, że ma rosnąć w innych miejsach czyt. puszczać nowe gałązki - ja tak to widzę
Znowu na wsi 15:27, 25 maj 2017

Do góry
Joku napisał(a)
(...)

Ciągle nie mogę wyjść z podziwu jak fajnie podzieliłaś swoją przestrzeń ogrodową i że posłużyłaś się kamieniami lokalnymi. I jak wiele roślin fajnych u Ciebie rośnie, i tak różnorodnie, i ciekawie.

Sytuacji z kulami i kulą współczuję. To wielkie ćwiczenie cierpliwości.

Sama wychowałaś takie stożki?

Tu ma być ogród :) 15:15, 25 maj 2017

Do góry
A ja w końcu na giełdzie zaopatrzyłam się w roślinki do donic.

W tym roku stawiam na odcienie zieleni, fiolety i biel

Dichondra - nie było w planach, ale nie mogłam się jej oprzeć

Zielony azyl pod Wrocławiem 15:12, 25 maj 2017

Do góry
I projekty pośrednie:

basen pod kontrolą dorosłych, trampolina z placem razem, zostaje warzywnik

I projekt "strefa zabawy" - tutaj obawiam sie o basen zbyt blisko samodzielnych dzieci i nie bardzo wiem po co mi ten trawnik na wprost tarasu no i wersja bez warzywnika, ale upierac przy nim sie nie bede
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies