Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W cieniu - zacieniona 19:15, 24 maj 2017

Do góry
...na jeden dzień to stanowczo za dużo...

W południe oberwanie chmury ...i potop...
Później dwie kolejne burze z gradem.Po Zacienionej zostało niewiele...tak jak po tornadzie.Najbardziej ucierpiały hortki...powyłamywane gałązki.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:14, 24 maj 2017

Do góry
Andrzeju, moim największym wędkarskim osiągnięciem było złowienie 20 cm leszczyka, a ekscytowałam się jakbym merlina złowiła. Szachy opanowałam tylko na poziomie rozpoznawania figur i ich poruszania się po planszy. Chylę czoła przed mistrzami w tych dyscyplinach. Nerwy muszą mieć na wodzy, a ja nazbyt emocjonalna jestem. Ogrodnik zaś może puścić wodze i fantazji, i słowotwórstwa i poczynań.

Cieszę się, że mogę korzystać ze zdobyczy z zakresu fotografii. W epoce fotografii tradycyjnej (klisze) trudno byłoby dokumentować tak często rośliny. Sporo moich poczynań ogrodowych wynikało z analizowania wyglądu rabat w różnych porach roku. To pomaga w planowaniu. Ogród wydaje się dojrzały, ale sporo ujęć robionych jest wciąż z pozycji kucznej. Nie ukrywam jednak, że nie trzeba już szukać roślin z lupą.
Długa prosta 4 lata temu

Sporą optymistką byłam wtedy.

Fragmenty tej rabaty dzisiaj

Sylwia, sporo piękna jest, w wydawałoby się, prozaicznych zestawieniach.

Odcienie zieleni 2 19:13, 24 maj 2017

Do góry
Efffa napisał(a)
Agi , moje seslerie jesienne

Mmmmm bardzo smakowicie!!

A fotka z piętra faktycznie byłaby fajna
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:13, 24 maj 2017

Do góry
yolka napisał(a)

W czerwcu będę w k/ Lubicza to wpadnę
Super zapraszam

Mój 4 arowy azyl... 19:11, 24 maj 2017

Do góry
Iwonko, kosaciec syberyjski zaczyna kwitnienie w pierwszym tygodniu czerwca. Po mniej więcej tygodniu przypada pełnia kwitnienia, w kolejnym kwitną pąki boczne. Czyli można przyjąć, że całość trwa dwa tygodnie. Wszystko zależy jednak od pogody.
7.06.2013

12.06.2013

Ale 2.06.2015 już tak...

Irysy te powinny mieć dosć wilgotne podłoże i minimum 6 godz. słońca.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 19:11, 24 maj 2017

Do góry
Joku napisał(a)
Już jakaś praca róża u ciebie kwitnie? Deszczu zazdroszczę.

Jolu to nie róża, to młode drzewko głogu

przywrotnik w deszczu...

Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 19:10, 24 maj 2017

Do góry
Wczoraj tesc i szwagier przyjechali z agregatem wyrównać ziemie. Od razu lepiej to wygląda.

Miejski ogród w wersji mini 19:09, 24 maj 2017

Do góry
Berberysy co miały być red a są bardziej green.

I rozplenica.

Derenie też zaczynają się zbierać.

Jeżówki już w pąkach .

Odcienie zieleni 2 19:08, 24 maj 2017

Do góry
Efffa napisał(a)

Fajnie będzie, jak wszystko podrośnie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:08, 24 maj 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Natka, pisałam wielokrotnie, że lubię ogrody, w których wyraźnie widać zmianę pór roku. Nie zawsze udaje się zgrać kolorystykę roślin we wszystkich 4 porach roku. Wiosna jest chyba najtrudniejsza do ułożenia, bo kolory są wtedy wyjątkowo intensywne, nawet zieleń. Starałam się pamiętać o sadzeniu roślin w grupach, powtarzaniu nasadzeń w różnych zakątkach. Trzeba się bardzo pilnować, aby nie sadzić pojedynczych egzemplarzy w kontrastowych kolorach. Wtedy zamiast przenikających się plam, mamy mnóstwo wykrzykników. A na samych wykrzyknikach ogród nie pojedzie. Nawet jeśli są to wyjątkowe rarytasy. Tak myślę. Nie wiem, czy słusznie.

Gosiek, od dzisiaj rozpoznaję już kopciuszki. A takie cos znalazłam na trzmielinie europejskiej. Byłybyż to gąsienice kraśnika sześcioplamka? Nieco zbladłam na ich widok.

I Twoje ulubione zestawienie. Odkrywam je w okolicach żywopłotu, gdzie sadziłam je w celu zadarniania.

Asiu-Margerytko, to krzewuszka Purpurea Nana sadzona w grupie 6 sztuk. Miałam więcej krzewuszek, ale te rosnące najsilniej w zeszłym roku wyrzuciłam z ogrodu. Były ozdoba tylko przez dwa tygodnie, a potem były zwykłym nieciekawym krzaczorem. Nie przebarwiały się jesienią. te zostały, bo mają kilka atutów. Nie tylko pięknie kwitną, ale ładnie wyglądają latem, a jesienią ciekawie się przebarwiają. Dorastają do 1 m. U mnie rosną w sąsiedztwie tawuł nippońskich po lewej, z tyłu mają parzydło leśne, a z prawej tawułki Arendsa.

Pszeniczna Agatko, u mnie zadziałały na mszyce opryski naturalne, poza tą jedną kaliną. Powiedzmy, że chcę sprawdzić w tym roku metody naturalne uprawy i ochrony ogrodu. Nie podchodzę do tego ortodoksyjnie, bo stosowałam azofoskę na start, trawnik dostał dawkę saletry, stosuję nawozy zakwaszające pod kwaśnoluby, ale... przez całą zimę posypywałam rabaty popiołem drzewnym, wykorzystałam jesienią obornik w warzywniku, stosuję nawozy zielone, gnojówki z pokrzywy, mniszka i skrzypu i dodatkowo w tym roku wykorzystałam wrotycz, robię opryski RT i PW. Poobserwuję. Róże ładnie się odbudowują po wiosennym stresie.

Kamilka, ten tamaryszek bardzo mi się wpasował w ten półksiężyc. Mojemu oku świetnie współgra z wrzosami, pierisem, a nawet z kocimiętką. Podkrzesuję go, aby uzyskać efekt wielopniowego drzewka, a nie krzaku.

dobrze prawisz ja się tego jeszcze uczę u mnie też mszyce na kalinie, chyba użyję tę colę......pięknie jest
Miejski ogród w wersji mini 19:03, 24 maj 2017

Do góry
Ogród z dzisiaj między ulewą a ..... deszczem.

Hortka tegoroczna. Jak widać sierotka. Mam takie 3.

I dla porównania z tamtego roku. Jedną ciachnęłam niżej i wyraźnie odstaje od koleżanek.

To ta najmniejsza z bliska.

Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 19:03, 24 maj 2017

Do góry
sylwik69 napisał(a)
A to wiśnie kupione w sklepie ogrodniczym,okazałe i pięknie rozkwitły ale tylko 2 sztuki

Tulipany z Biedry,miały być białe a są żółto-cytrynowe

Sylwio czytam, że elewacja u Ciebie się robi, koniecznie pochwal się efektami. Pomysł na posadzenie pomidorów naprawdę super, nie wpadłabym na to.
A teraz warzywnik, u mnie pisałaś o żywopłocie z berberysów, czy to może na 2 zdjęciu widać berberysy a przed nimi tuje?
Ja miałam oddzielony warzywnik właśnie tujami, porosły duże i zacieniały warzywnik dlatego zdecydowałam się na ich przesadzenie i niski żywopłot, na który właśnie szukam pomysłu. Duże tuje poszły pod płot.
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 18:52, 24 maj 2017

Do góry
an_tre napisał(a)

Haniu jesteś zawsze mile widzianym gościem

W czerwcu będę w k/ Lubicza to wpadnę
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 18:52, 24 maj 2017

Do góry
natka098 napisał(a)
A ja znowu inaczej ta druga opcja jest dla mnie ciekawsza wprowadza coś innego nieoczywistwego.

Dzięki za głos No ja też lubię taki niby proste, ale z jakąś nieoczywistością, ciekawie poprowadzone, tyle że w tej wersji drażni mnie ten murek z lewej strony taki wystający.

No i jeszcze tak sobie dumam, może by tam gdzieś zjeżdżalnię zrobić dzieciom...
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:49, 24 maj 2017

Do góry
Natka, pisałam wielokrotnie, że lubię ogrody, w których wyraźnie widać zmianę pór roku. Nie zawsze udaje się zgrać kolorystykę roślin we wszystkich 4 porach roku. Wiosna jest chyba najtrudniejsza do ułożenia, bo kolory są wtedy wyjątkowo intensywne, nawet zieleń. Starałam się pamiętać o sadzeniu roślin w grupach, powtarzaniu nasadzeń w różnych zakątkach. Trzeba się bardzo pilnować, aby nie sadzić pojedynczych egzemplarzy w kontrastowych kolorach. Wtedy zamiast przenikających się plam, mamy mnóstwo wykrzykników. A na samych wykrzyknikach ogród nie pojedzie. Nawet jeśli są to wyjątkowe rarytasy. Tak myślę. Nie wiem, czy słusznie.

Gosiek, od dzisiaj rozpoznaję już kopciuszki. A takie cos znalazłam na trzmielinie europejskiej. Byłybyż to gąsienice kraśnika sześcioplamka? Nieco zbladłam na ich widok.

I Twoje ulubione zestawienie. Odkrywam je w okolicach żywopłotu, gdzie sadziłam je w celu zadarniania.

Asiu-Margerytko, to krzewuszka Purpurea Nana sadzona w grupie 6 sztuk. Miałam więcej krzewuszek, ale te rosnące najsilniej w zeszłym roku wyrzuciłam z ogrodu. Były ozdoba tylko przez dwa tygodnie, a potem były zwykłym nieciekawym krzaczorem. Nie przebarwiały się jesienią. te zostały, bo mają kilka atutów. Nie tylko pięknie kwitną, ale ładnie wyglądają latem, a jesienią ciekawie się przebarwiają. Dorastają do 1 m. U mnie rosną w sąsiedztwie tawuł nippońskich po lewej, z tyłu mają parzydło leśne, a z prawej tawułki Arendsa.

Pszeniczna Agatko, u mnie zadziałały na mszyce opryski naturalne, poza tą jedną kaliną. Powiedzmy, że chcę sprawdzić w tym roku metody naturalne uprawy i ochrony ogrodu. Nie podchodzę do tego ortodoksyjnie, bo stosowałam azofoskę na start, trawnik dostał dawkę saletry, stosuję nawozy zakwaszające pod kwaśnoluby, ale... przez całą zimę posypywałam rabaty popiołem drzewnym, wykorzystałam jesienią obornik w warzywniku, stosuję nawozy zielone, gnojówki z pokrzywy, mniszka i skrzypu i dodatkowo w tym roku wykorzystałam wrotycz, robię opryski RT i PW. Poobserwuję. Róże ładnie się odbudowują po wiosennym stresie.

Kamilka, ten tamaryszek bardzo mi się wpasował w ten półksiężyc. Mojemu oku świetnie współgra z wrzosami, pierisem, a nawet z kocimiętką. Podkrzesuję go, aby uzyskać efekt wielopniowego drzewka, a nie krzaku.

Podmiejski ogródek 18:47, 24 maj 2017
Do góry
makadamia napisał(a)

Za to u większości buksów na nowych przyrostach wypatrzyłam takie paskudztwo:

Przędziorek?

Asia to jest miodówka bukszpanowa, mospilan pomoże na pewno
Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:45, 24 maj 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

uszasty przyłapany w kapuście

Co się mu dziwić - ma jak u Pana Boga w ogródku - rezydencję na łące ( a teraz to ma się czym poszczycić bo kwitnie ) stołówkę w warzywniku- raczej się prędko nie wyprowadzi, ale to chyba dobrze
Ranczo Szmaragdowa Dolina 18:43, 24 maj 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Jak nazywaja się białe kwiaty w kształcie kłosa i te niebieskie obok.
Twój ogród staje się cudny po prostu
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 18:40, 24 maj 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
i na koniec moj malenki koteczek bezimienny, mial juz imie ale okazal sie dziewczynka

kotkow bylo 4 ale 3 zamordowal kocur, za malo uwazalam, bo mi do glowy nie przyszlo, ze cos takiego moze sie stac. 1 minuta nieuwagi.

Ja mam kotkę- tylko ona jest taka wiesz "tu i tam, wolny ptak" - w sensie nie mieszka w domu ( chociaż ostatnie dwa lata siedzi w nim stale, ale na noc jest wypuszczana) i ostatnio też się okociła. Łaziła gdzieś do stodoły ale nie mogliśmy znaleźć małych- w końcu po dwóch dniach przestała tam chodzić - znaczy że albo jakiś kocur je zeżarł albo kuna
A teraz kocurom znowu zebrało się na amory i dzisiaj już dwóch zalotników widziałem
Mały ogród Kasi 18:37, 24 maj 2017

Do góry
kasia_w napisał(a)
noo zielono jest...

Piękne poduchy lawendowe!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies