Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe przygody 21:04, 31 maj 2017

Do góry
Azaliowo
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:01, 31 maj 2017

Do góry
anka_ napisał(a)
Dziękuję Haniu.

No waśnie- jak? Bardzo chciałabym, żeby istniał jakiś "przepis" na takie 'spasowanie'.

U mnie grasowały głównie w kurniku, choć muszę przyznać że nornic było mniej. W tym roku plaga wszelkiej maści szkodników jest zatrważająca....

Aniu, jesteś pewna, że w kurniku była łasica, a nie kuna? Ta łasica nie wyglądała mi na kurożerce. Z tego, co wyczytałam, to one raczej delektują się nornicami. Nawet budowę ciała dostosowały do gabarytu podziemnych korytarzy.

Odnośnie spasowania, to opierałam się głównie na kolorze i pokroju. Niewiele u mnie jest roślin występujących pojedynczo. Duże plamy w zbliżonej gamie kolorystycznej zawsze będą współgrać. Największy problem sprawiają mi małe i wąskie rabaty. Tam trudno stosować moje ulubione kryteria doboru roślin. I na takich rabatach robię najwięcej korekt. Problemem jest utrzymanie na nich całorocznej atrakcyjności.

Perukowiec podolski, żurawka krwista i tawuła japońska.
Krzewuszka Ruby, rozchodnik, irga i turzyca CF

A za nimi

Tak mi jest wygodniej. Nie przeszkadza mi efekt "buszu".
Sporo miejsca zajmują proste byliny: przywrotniki, kocimiętka. One ze wszystkim dobrze współpracują.
Świetne z nich zapchajdziury.

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 21:01, 31 maj 2017

Do góry
Hortensjada 21:00, 31 maj 2017

Do góry
Malgosik napisał(a)

fachowo przycinasz hortensje, ze one takie gęste
a nie robisz tak ze co roku coraz wyżej je tniesz?

Oczywiście przycinam je co roku wyżej ale wychodzi to max 2-3 cm wyżej bo najczęściej jednak tnę za pierwszym oczkiem, zwłaszcza, gdy tak jak w tym przypadku chodzi mi o raczej niski szpaler ( taka wysokość zapewnia też sztywniejsze pędy a co za tym idzie mniejsze pokładanie gdy pojawią się kwiaty)

A teraz parę słów o przedogródku ....

Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 21:00, 31 maj 2017

Do góry
Gobasia ma się ok ,zakwitnie ale malutko tak jak mówiła Basia

Clematiz Multi Blue daję popis ma 8 kwiatów,rok temu miał dwa

liliowce przesadzone dwa lata temu w tym roku kwitną imponująco

to nie wiem co to kupiłam ale ładne ,jeden minus ze mszyce go strasznie zjadają w tym roku
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:58, 31 maj 2017

Do góry
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:56, 31 maj 2017

Do góry
katel napisał(a)
Cudownie u Ciebie a jakie już wszystko duże, Venus prześliczny

Venus miał/a w tym roku aż 3 kwiaty ...rozkręca się i nadal kwitnie

W ostatnim dzisiaj promyku słońca kokorycz

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:56, 31 maj 2017

Do góry

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:53, 31 maj 2017

Do góry
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 20:52, 31 maj 2017

Do góry
zdjecia niewyrazne bom słaba
orlik juz na wykończeniu

gozdziki Hanusi :-*

szoku doznałam bo nie okryte na zimę sadzonki hibiskusow ruszyły nawet po mrozie ,do Hani jeden pojedzie obiecany

Lwia Paszcza juz czaruję swoim pięknem

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:51, 31 maj 2017

Do góry
Mixtoorka napisał(a)
Piękna, kolorowa "letnia" wiosna. I te klony takie dojrzałe! Cudo!

O tak prawie "letnia" ta wiosna, ale u mnie
to wszystko jakby później rusza, u nie których susza, a u mnie nadal za mokro, boję się o jednego z klonów.

Cieszą mnie moje maluszki klony strzępiastokore, przezimowały bez okrycia i nawet urosły
i taaaaką wiosnę lubię
...uDany ogród 20:51, 31 maj 2017

Do góry
vts napisał(a)
Też zaglądam codziennie, Twoje wnętrza i ogród to moje klimaty. Lubię przedwojenne meble a ogród też mam z naturalnym stawem.
Pilnie więc podglądam i uczę się od Ciebie. Skoszoną trawą będę za Twoją radą podsypywać rośliny może choć trochę ułatwi mi walkę z chwastami.
Pięknych realizacji życzę.
Lila

Lilciu cieszę się, że się odezwałaś
Ja uwielbiam takie klimaty. Starocie, ale tylko wybrane i absolutnie w moim guście, kocham. Teraz sporo pochowałam, bo mi brakło miejsca. Może kiedyś uda się je wyeksponować.
Czy ja wiem, czy jestem dobrym wzorem do naśladowania?
Uczę się na własnych błędach i eksperymentuję i w domu, i w ogrodzie.
Często robię coś wbrew wszystkiemu i to zdaje egzamin.
Jestem uparta i monotonna w swych wyborach, nie będę owijać jestem po prostu nudna
Ale dobrze się w tym czuję i taki styl mi odpowiada
Cieszę się bardzo, że Ci się podoba to co powstaje w efekcie mojej pracy
Pozdrawiam

I znów romantycznie

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:50, 31 maj 2017

Do góry
W cieniu - zacieniona 20:50, 31 maj 2017

Do góry
Odłożone patyczki hortensji do formowania na pienną.
Miejski ogród w wersji mini 20:49, 31 maj 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)
Hej Kasiu, ogród Ci piękniej w oczach!
Jeżówki już takie duże, z pąkami, wow! Ja wiosną posadziłam chyba ze 6 kłączy kupionych w B i dopiero wyłażą z ziemi, mają po 2-3 listki i w dodatku pokazały się tylko 4 sztuki, Reszty brak. Nie wiem, może były za bardzo przesuszone albo źle posadziłam...
A ten szkodnik na bukszpanie to te białe pyłki? Też mam na jednym, nie wiedziałam co to. Czym to potraktować?

Witaj imienniczko . Dziękuję za pochwały. Jeżówki mam od zeszłego roku. Przyszły kurierem w strasznym stanie. Na szczęście udało się je reanimować. Poczekaj jeszcze chwilę twoje też będą zachwycały. Co do szkodnika to właśnie ten biały pyłek o nim świadczy. Ja dzisiaj wykonałam oprysk takim preparatem.

Jak nie chcesz chemii to aby się dziada pozbyć trzeba bukszpan przyciąć. Miodówka żeruje tylko na młodych przyrostach.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 20:49, 31 maj 2017

Do góry
Coś zaatakowało moje dwa cisy. Wszystkie inne cisy mam soczysto zielone, a te dwa coś atakuje.
Co to może być?

Hortensjada 20:49, 31 maj 2017

Do góry
Kasik napisał(a)
Bożenko- mam pytanie.
Mam posadzone Vanilki w miejscu na w pół słonecznym, ale blisko dość sporych Brabantów. Już po zeszłym sezonie wiem, że wody miały bardzo mało przez te tuje i tydzień temu założyliśmy linie kroplującą układając ją tuż przy samych Vanilkach. Efekt jest natychmiastowy bo na Vanilkach, które nie miały prawie liści zaczęły się one pojawiać. Martwi mnie tylko to, czy zdążą się nabudować by potem porządnie zakwitnąć. W tamtym roku miałam pojedyncze kwiaty na trzyletnich hortkach.

Zaczynam marzyć o linii nawadniającej Co do kwitnienia to zeszłego roku nie brałabym pod uwagę bo anomalie w kwitnieniu dotknęły każdego z nas . Miejmy nadzieję że w tym będzie inaczej , czyli czekamy , trzymam kciuki

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:47, 31 maj 2017

Do góry
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 20:46, 31 maj 2017

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Ale masz przynajmniej posprzątany teren! Napisałabym na tablicy ogłoszeń działkowej ,że dziękujesz nieznanemu pomocnikowi w utylizacji odpadów.
Nie wyrywaj się do ogrodu, masz być wyleczona na zicher! Podlewanie zostaw Bogusiowi.

własnie mialam posprzatany ,ładnie poukładane drzewo do palenia,najelam latem PANA do pomocy z którym cieliśmy dwa dni drzewo wrrrr,a tu przyszli na łatwiznę
i zaraz mnie Haniu ochrzanisz bo byłam dziś w ogrodzie ale tylko na chwilkę za namową bogdana .
przespałam cały Bozy dzień do 16-tej az wyrzuty troche miałam
zrobiłam parę fotek chociaż ,i ziemniaki podsypałam ziemią bo już czas i pot mnie oblał i koniec powiedzialam-jade do domu,antybiotyk strasznie mnie osłabił
parę fotek
mam biało hi hi,ale to nie śnieg to Kalina

róza z patyczka zeszłorocznego juz ma pąka !!!!!!!!!!!

piwonia jedna zakwitła
Ukojenie 20:46, 31 maj 2017

Do góry

I zblizenie na bergenie:

O raju, ale wieeelkie kwiaty!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies