Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W zgodzie z naturą 10:09, 29 maj 2017

Do góry
elka_ napisał(a)
Co w ogrodzie piszczy:
Już nie mogę się doczekać na moją Louis Odier

Piękne masz oczko ,napatrzeć sie nie mogę i na żałować ,że nie mogę mieć u siebie oczka

Ogród w mieście-ogrodzie 10:09, 29 maj 2017

Do góry
System automatycznego nawadniania 10:00, 29 maj 2017

Do góry
Gohs napisał(a)
Dzień dobry Chciałabym poradzić się w temacie nawadniania. Układ ogrodu jest dość skomplikowany, na mapce widać obrys rabat, alejkę i elementy stałe: kompostownik, szopkę narzędziową, ławeczki, podest na hamak. Planuję samodzielnie ryzrysować i wykonać nawadnianie. Jak rozplanować zraszacze? Wolałabym uniknąć linii kroplującej w rabatach, nie jestem przekonana do tego rozwiązania. Czy rabaty można podlewać z systemu dysz? U moich rodziców funkcjonuje takie rozwiązanie od kilkunastu lat i rośliny nie narzekają

I drugie pytanie - czemu odradzają Państwo Gardenę? Jeśli nie Gardena, to jaki inny system nada się do samodzielnego montażu?

Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi Dodam tylko, że "ogród" to póki co puste pole

Aby zaprojektować tak duży ogród potrzebne są wymiary, a nie tylko sam plan i układ rabat. Wszak zasięg zraszaczy dobierasz do odległości. Gardena jest dobra dla amatorów, do samodzielnego montażu, a więc w sam raz dla ciebie. najlepiej skorzystać z ich projektowania, jakie mają gdzieś na stronie, na bank ogród będzie podlewał się źle, bo mają wadliwe projekty.

Dlatego nie polecam. Poza tym za wszelkie złączki, które są nietypowe (nie pasują do niczego typowego, wszystko musi być z gardeny) - zapłacisz ogromnie.

Czarno widzę samodzielne projektowanie, gdy nie masz w tym doświadczenia. Tego się człowiek uczy na odpowiednich kursach zakończonych certyfikatem, oraz montując systemy, nie oczekuj odpowiedzi, ponieważ podałeś za mało danych. Radzę dać do zaprojektowania komuś, kto ma ku temu uprawnienia. I jeszcze ma dobre opinie, że te systemy działają.

Ewentualnie potem próbować samemu zrobić, ale mam wątpliwości. Może nie zadziałać, bo może być źle policzone wszystko na początku. Jakie masz źródło wody? Jaka jest pow. działki? Jakie są wymiary, gdzie jest cień?
Z Pszenicznej ... 09:59, 29 maj 2017

Do góry
No nie, ruszyłaś z paleciakami. Moje to się rozsypią, zanim je zrobię, kurka no. Mam małe arcydzięgielki. Zrobię im wieczorem fotkę, pokażę jutro.

A co to?
AgataP napisał(a)

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:58, 29 maj 2017

Do góry
tu widać z kwiatami
Ogród w mieście-ogrodzie 09:57, 29 maj 2017

Do góry
Niwak - klasyka w nowoczesnym wydaniu 09:49, 29 maj 2017

Do góry

Może teraz będzie czytelniejsze a jak nie to przerysuje na gładki papier.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:47, 29 maj 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Końcówka maja należy do irysów syberyjskich. Świetnie się sprawdzają jako letnia przesłona studni, kolumnowy element na rabatach między krzewami lub solo. Nie mają wad kosaćców, których liście po kwitnieniu nie są ozdobą, a dodatkowo trzeba je przycinać w sierpniu. Po przekwitnieciu ścinam irysom łodygę z kwiatem, a liście do końca sezonu udają fontannową trawę.

Gruszko nie zaobserwowałaś przy irysach czy potem się nie wykładają?
Ja mam już dużą grupę i pod koniec lata liście nie stoją, czy też przypominają fontannę jak sprytnie napisałaś, ale właściwie leżą.
W tym roku przetrzebiłam je trochę, może było ich już za dużo w grupie.
Będę obserwować na różance bo tam sadzone w ubiegłym roku dopiero
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:45, 29 maj 2017

Do góry
A tutaj z czym te czosnki rosną ? To trzcinnik ? U mnie w moliniach nie ma takiego pięknego efektu. Może jak się dobrze zadomowią to ruszą szybciej bo na razie były dzielone i przesadzane to sa trochę marne.

Ogród w mieście-ogrodzie 09:40, 29 maj 2017

Do góry

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 09:31, 29 maj 2017

Do góry
I moja Pałczycha kroplista tylko się cieszyć i nie wąchać bo zapach niemiły

Z Pszenicznej ... 09:25, 29 maj 2017

Do góry
Pod domem też zaszła zmiana - obgryziony przez spółkę kot&suka trzcinnik został wykopany, pójdzie w inne miejsce. A tutaj przywędrowała trzmielina oskrzydlona. Będzie dobrze

Ruszyliśmy tez z kolejny projektem - paleciaki.
Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się zrobi samemu
Poskręcane, wyszlifowane - tutaj przymiarka gąbek była
Jeszcze muszę zamówić materiał i uszyć pokrowce. Jutro chyba czeka mnie malowanie

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:24, 29 maj 2017

Do góry

takie sasanki lubię bardzo:

jarzmianki zaczynają. Tu różowe
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:20, 29 maj 2017

Do góry
Zabieramy się właśnie za urządzenie dwóch małych rabat przed domem (wystawa północno-zachodnia).
Na prawej rabacie - tam, gdzie mamy pokrywę od szamba i kącik z odpadami - zaplanowaliśmy pośrodku kwadrat wyściełany korą w którym miałaby być jedna główna roślina i jakieś roślinki wokół. Wokół tego kwadratu - wysypiemy kamyk, w którym też chcielibyśmy posadzić jakieś rośliny. Z prawej strony mamy ogrodzenie rozdzielające z sąsiadem - dlatego tutaj myśleliśmy o jakichś roślinach, które docelowo nam to ogrodzenie zasłonią. Po lewej stronie rabaty w kamyku chcemy posadzić jakieś mniejsze roślinki, które wsadzimy też na lewej rabacie (po drugiej stronie chodnika).
Bardzo proszę o propozycje - jakie rośliny możemy tutaj wsadzić?

Kompletnie nie mam pomysłu na zagospodarowanie lewej rabaty - tez pewnie wokół wysypiemy kamyk. Po środku pewnie też wydzielimy jakiś pas z korą - ale co w tej korze?

Nie chcielibyśmy sadzić roślin liściastych...

I kolejne pytanie - jak mogę zagospodarować wąski pasek przy ogrodzeniu od strony zachodniej (wzdłuż podjazdu na samochody?).
Sąsiadka od tej strony ma jakieś płożące się, kwitnące rośliny. Dodatkowo zauważyłam, że wsadziła sobie trzy sztuki wisterii - i powiem szczerze, że mam w związku z tymi roślinami obawy. Po pierwsze - jest to roślina liściasta - więc będziemy musieli uprzątać nie swoje liście... A jeśli wysypiemy tam kamyk - to tym bardziej będzie to uciążliwe Po drugie - jest to roślina bardzo silnie pnąca i rozrastająca się, wymagająca silnych podpór - czy ogrodzenie jest wystarczająco silną podporą? No i po trzecie - jest to roślina trująca, a my mamy dwoje małych dzieci... Nie wiem, jak sąsiadce zasugerować, że powinna też nas wziąć pod uwagę sadząc takie rośliny
Z Pszenicznej ... 09:20, 29 maj 2017

Do góry
Czosnki zostają na rabacie hortensjowej, w przyszłym roku dosadzę im PS

Jarząbki - chwila obecna

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:20, 29 maj 2017

Do góry
tiarelki zaczynają

elfickie kwiaty:

Telima:

dostałam siewki białych orlików- Gosiu, jak się posieją to Ci poślę.
Ale barok w kwiatku:
W zgodzie z naturą 09:19, 29 maj 2017

Do góry
Co w ogrodzie piszczy:
Już nie mogę się doczekać na moją Louis Odier

Z Pszenicznej ... 09:18, 29 maj 2017

Do góry
Różanka zarasta, już niedługo i na niej pojawią się kolory.
Może jeszcze nie będzie imponująca, bo kilka roszad jeszcze muszę zrobić w tym roku, ale potem cierpliwie już będę czekać na ich wzmocnienie i co roczny spektakl

Z Pszenicznej ... 09:15, 29 maj 2017

Do góry
Orliki mam w większości ciemne, ale nie narzekam - są urocze wszystkie

Tulipany do wycięcia

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:14, 29 maj 2017

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies