Co do zdjęć z innej perspektywy to nie za bardzo mam jak zrobić, kombinuję, ale musiałabym poprosić sąsiadkę o wejście do sypialni dzieci, może na drabinkę? popróbuję
Może kwestia gleby? A może dzieci (tak, nie wolno biegać po rabatach, ale po kamyczkach tak fajnie się chodzi...) Ja dosypuję co roku - bo kamienie osiadają. Dodatkowo rosnące chwasty niejako wybijają z ziemią do góry, między kamieniami. Przyszłą wiosną likwiduję więc jedną rabatę wysypaną kamieniami (bo nie chcę ich cały czas dosypywać, aby mi się ziemia kamienista nie zrobiła) a na drugiej malutkiej połóżę zło wszelakie, czyli agromatę/agrowłókninę
I już jestem chora na myśl, ile kamyczków będę musiała z ziemi wygrzebać.
I nawet akuratnie dzisiaj. To że się zatrzymują to mnie wcale nie dziwi, taka piękna rabata że tylko rozbić namiot naprzeciw Waszego ogrodu i tylko się gapić.
zaraz obejrzę środek serialu, pewnie w zwolnionym ruchu
Edit: myślałam że Twój ogród tam gra... ale i tak fajnie zobaczyć coś innego, też Twojego.
Danusiu aby się sponiewierać i poczuć kręgosłup to muszę mieć bliskie spotkania z Ewką Po ogrodzie mnie nie boli. Opatentowałam cięcie na raty i na stołeczku
Purpury będą, oj będą, róże już startują , tojeść zamówiona, jeźówki i astilbe w pąkach , jeszcze rubrum zakupię
Pani Danusiu ... udaje mi się stworzyć na nowo rabatę dzięki Pani podpowiedzi i troszkę własnej wyobraźni
Jest trzmielina , są bukszpany , jest lawenda i będą lilie
Pisałam o tym tutaj już dawno, proponuję Kasiu poczytać wszystko krok po kroczku. To wszystko skłąda się na prowadzenie ogrodu naturalnego, gdzie wierzę w kompost.
Wcześniej, na początku sezonu pokazywałam angielski nawóz do bukszpanów i było duże zainteresowanie (szukaliście gdzie go kupić) do tego stopnia, że sprowadziłam go i kilka innych pozycji z tej firmy (Burgon&Ball). Nawóz ma w składzie m.in. wyciąg z wodorostów. Anglicy mają na tym punkcie fioła.
Witek stosował nawóz dolistnie na nasze bukszpany i efekt jest, nie chorowały na Cylindrocladium, dobrze odbiły, nawet ze starego drewna. Jeśli chcecie go też używać, to zapraszam. Z jednej butli wychodzi aż 200 litrów roztworu, co da nam dawkę na cały rok a nawet na dłużej.
Tyle powinna mieć ile brakuje do poziomu pożądanego, nie wiem w tym konkretnym przypadku ile brakuje? Pytałeś o ile cm skurczy się warstwa kompostu, odpowiadam - liczy się, że się obniży o 14 - 15 %.
W środku jestem konsekwentna, ale rabata zewnętrzna daje mi całkiem nowe możliwości wraz z kurczeniem się trawnika i eliminacji niektórych roślin.
Marzenko, na przedpłociu nie mam ani jednej kulki, a rabatę długą, angielską, made in danusia.