Witam po krótkiej przerwie,
mój trawnik po wczorajszym wyższym koszeniu ( dwa oczka wyżej w ustawieniach kosiarki, wcześniej kosiłem na przedostatnim) wygląda tak:
trawnik nawoziłem 3 tygodnie temu, teraz zastanawiam się nad opryskiem chwastoxem ponieważ na całym trawniku są chwasty i mlecze, a w tej części jest ich najwięcej:
zastanawiały mnie te jaśniejsze pasy, które się pojawiły, pierwsza myśl była taka: źle rozsypałem nawóz, zrobiłem "mijaki" jednak po chwili zastanowienia stwierdziłem że to nie możliwe, poniważ chodziłem wzdłuż i w poprzek trawnika. posiadam buty z kolcami do napowietrzania i wczoraj po koszeniu pochodziłem po trawniku w tych butach, tak jak bym chodził za kosiarką, okazało się że w tych jaśniejszych miejscach jest tak strasznie twardo że kolce nie chciały się wbijać w ziemię- musiałem skakać żeby się wbić, po tych jasnych obszarach chodziłem w każdym kierunku.
czy brak powietrza może powodować taki efekt?
nie wiem jak teraz postąpić, po skoszeniu nawozić czy też pryskać?
mam taki plan aby dziś opryskać a w sobotę nasypać nawóz i podlać - proszę o radę czy to dobry pomysł czy może przesunąć naworzenie i podlewanie na przyszły tydzień?