Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

marcin1302 22:27, 02 cze 2014

Gardenarium napisał(a)

Jeśli chodzi o ten trawnik to brakuje mu dobrej pielęgnacji a mianowicie głównie wody i nawozu.

Tu gdzie chodnik, jest zagłębienie, brak ziemi - trawnika nie ma. Trzeba podsypać ziemi i wyrównać, dosiać trawy.

Pozostałe łyse miejsca też dosiewka - ziemia plus nasiona i lanie wody, lanie wody i jeszcze raz lanie wody.

Hydrocomplex i lanie wody. Po dwóch tygodniach powinno być widać różnicę w wyglądzie, ale bez lania wody się nie obejdzie. Sam deszcz nie wystarczy.

Jeszcze zapytam, czy aby nie był trawnik przenawożony?

W zeszłym roku był posypany nawóz, ale jakiś zwykły, ciężko się rozpuszczał i niektórych miejscach trochę wypalił. Dokładnie dziś posypaliśmy równiutko fructusem, cały dzień pada więc już nawozu nie widać pięknie sie rozpuścił. Pod koniec tygodnia weźmiemy się za dosianie trawy, jeszcze nie posiadamy zautomatyzowanego podlewania ponieważ w trakcie zakładania ogródka nie posiadaliśmy studni ale chyba teraz też można takie udogodnienie założyć prawda?
poczatkujaca 19:55, 03 cze 2014

kochani a tydzień po dosiewce nie widzę żeby młoda trawa wschodziła, za to ta "stara" która mocno przegrabiłam ( taki ręczny wertykulator zaczyna dość mocno rosnac. stąd moje pytanie czy moge skosić trawę czy czekac jeszcze z 2 tygodnie aż ta dosiana urośnie do wysokości do koszenia?
Gardenarium 23:26, 03 cze 2014

Kosić, nie czekać.

Instagram Ogrodowiska
poczatkujaca 12:14, 04 cze 2014

kosiarka nie zbierze mi tych nasion trawy dosianej?
Pawci_o 09:01, 05 cze 2014

Witam po krótkiej przerwie,
mój trawnik po wczorajszym wyższym koszeniu ( dwa oczka wyżej w ustawieniach kosiarki, wcześniej kosiłem na przedostatnim) wygląda tak:

trawnik nawoziłem 3 tygodnie temu, teraz zastanawiam się nad opryskiem chwastoxem ponieważ na całym trawniku są chwasty i mlecze, a w tej części jest ich najwięcej:

zastanawiały mnie te jaśniejsze pasy, które się pojawiły, pierwsza myśl była taka: źle rozsypałem nawóz, zrobiłem "mijaki" jednak po chwili zastanowienia stwierdziłem że to nie możliwe, poniważ chodziłem wzdłuż i w poprzek trawnika. posiadam buty z kolcami do napowietrzania i wczoraj po koszeniu pochodziłem po trawniku w tych butach, tak jak bym chodził za kosiarką, okazało się że w tych jaśniejszych miejscach jest tak strasznie twardo że kolce nie chciały się wbijać w ziemię- musiałem skakać żeby się wbić, po tych jasnych obszarach chodziłem w każdym kierunku.
czy brak powietrza może powodować taki efekt?
nie wiem jak teraz postąpić, po skoszeniu nawozić czy też pryskać?
mam taki plan aby dziś opryskać a w sobotę nasypać nawóz i podlać - proszę o radę czy to dobry pomysł czy może przesunąć naworzenie i podlewanie na przyszły tydzień?
Gardenarium 09:55, 05 cze 2014

Lepiej dwa oczka wyżej, zdecydowanie, a teraz będą upały więc korzystnie dla trawnika.

Na glebie zbitej nawóz być może spłynął a nie wsiąknął głębiej do korzeni, skoro twierdzisz że sypałeś równo. Jednak efekt jest taki, że trawa wygląda właśnie tak, jakbyś za mało nasypał w tych jasnych miejscach.

Gleba tam, gdzie jest rozluźniona bo np. było kopane pod jakieś kable czy nawadnianie zawsze jest zieleńsza, też to zauważyłam.

Moim zdaniem trzeba zastosować oprysk nawozem dolistnym w tych jasnych miejscach, wtedy kolor się wyrówna. Magiczna Siła do trawników może?

Albo posyp i podlewaj delikatnie, żeby nie spłynęła a wsiąkła.

Instagram Ogrodowiska
Pawci_o 10:58, 05 cze 2014

Gardenarium napisał(a)
Lepiej dwa oczka wyżej, zdecydowanie, a teraz będą upały więc korzystnie dla trawnika.

Na glebie zbitej nawóz być może spłynął a nie wsiąknął głębiej do korzeni, skoro twierdzisz że sypałeś równo. Jednak efekt jest taki, że trawa wygląda właśnie tak, jakbyś za mało nasypał w tych jasnych miejscach.

Gleba tam, gdzie jest rozluźniona bo np. było kopane pod jakieś kable czy nawadnianie zawsze jest zieleńsza, też to zauważyłam.

Moim zdaniem trzeba zastosować oprysk nawozem dolistnym w tych jasnych miejscach, wtedy kolor się wyrówna. Magiczna Siła do trawników może?

Albo posyp i podlewaj delikatnie, żeby nie spłynęła a wsiąkła.

Dziękuję za porady, chyba raczej będę sypał i podlewał.
proszę jeszcze o pomoc jesli chodzi o kolejność pryskania i naworzenia w jakich odtępach czasu wykonać?
Mazan 11:48, 05 cze 2014

Dodam tylko, że mlecz, mniszek czy babka to chwasty gleb zbitych, twardych. Mlecz, mniszek drenuje niejako glebę, babka wykorzystuje - jak na swój wzrost - duże ilości fosforu i potasu. Może dlatego "za komuny" na trawnikach pierwsze rzucały się w oczy tabliczki: nie deptać trawników.

Pozdrawiam
Gardenarium 14:09, 05 cze 2014

poczatkujaca napisał(a)
kosiarka nie zbierze mi tych nasion trawy dosianej?

Jeśli jest sucho i nasiona na wierzchu, to zbierze, a więc - nie kosić. Poczekać aż wzejdzie, a starej trawie nic nie będzie, skosi się razem z młodą.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 14:29, 10 cze 2014

Przenoszę post

kozitomek napisał(a)
Witam Was serdecznie,

Jestem nowy ale od paru dni śledzę Wasze posty i wypowiedzi szukając rozwiązania na mój problem - znalazłem parę ale nie wiem czy odnieść to do swojego problemu:

Mianowicie:
Od paru dni a może tygodnia walczę z moją trawą która zmienia się powoli w plackowate puzzle.

Kosiarka szarpała mi końcówki trawy więc naostrzyłem u profesjonalistów ale mam wrażenie, że dalej podszarpuje ( za małe obroty kosiarki ? za gruba trawa ? )

Nie wiem :/ jako laik zapytam się Was co poradzić na taki trawnior ?

Mam wrażenie, że im więcej się staram tym gorzej...

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies