Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zimowy Wysiew / Winter Sowing 00:18, 24 lut 2024

Do góry
Umieszczam mój sposób zimowego wysiewu z mojego wątku tutaj, czego się nie robi dla potomnych

Wzięłam "krzynke" (to z kawału o skrzynce piwa ) i nasiona, na których mi aż tak strasznie nie zależało, więc mają prawo do brania udziału w moim eksperymencie z winter sowing. Najpierw w doniczki a skrzynkę owinęłam folią-streczem, porobiłam dziurki od góry, żeby deszcz (a może jeszcze śnieg??) miał dróżkę, no i stoi w ogrodzie pod chmurką:

I zobaczymy co z tego wyjdzie Nie czytałam listy, którą Asia zapodała, poszłam na żywioł
Glina i zielsko 23:12, 23 lut 2024

Do góry
Chyba załapałam się na końcówkę imprezki

Radości życia. Wdzięczności za wszystko. Zdrowia!

Kraina spełnionych marzeń 22:54, 23 lut 2024

Do góry
Jeeej! Jak cudnie!

Ogród Muszelki 22:21, 23 lut 2024

Do góry
23 lutego 2023 r., 11°C

Ogrodówki radośnie uśmiechają się do słońca. Bardzo wcześnie w tym sezonie się obudziły...

Rok temu rozsadziłam jedną dużą kępę przebiśniegów w różne miejsca ogrodu. Bardzo cieszą mnie teraz te malutkie, białe chórki

Bylinowa łąka 21:58, 23 lut 2024

Do góry
Gosialuk napisał(a)
I styczniowe:

Jak widać warto próbować. Nie wymaga to wiele pracy, a połowa wysiewów udana.
Obym ich tylko teraz nie zmarnowała. Na razie stoją na balkonie na parapecie.

Gosia, wrzucaj swoje sukcesy na wątek: https://www.ogrodowisko.pl/watek/11788-zimowy-wysiew-winter-sowing?page=1#post_5
Glina i zielsko 21:22, 23 lut 2024

Do góry
Lidko, emerytka przyszłej Emerytce Najlepszego i niech ci kolorowo będzie

Aranżacja ogródka przy zabudowie bliźniaczej. 21:16, 23 lut 2024

Do góry
Cześć Basiu witaj na forum.
Przeczytałam Twój wątek i patrząc na zdjęcie i plan przyszedł mi do głowy taki pomysł, to tylko szybkie myśli Dziewczyny już rzuciły Ci inne spojrzenie na rabaty niż tylko obwódki wokół domu, ja mam taki pomysł.

Niewiele widać jak się zdjęcie zmniejszyło, ale ogólny zamysł jest taki żeby zrobić jedną dużą rabatę przez środek trawnika, po środku rabaty ścieżka, może być z płyt z kamyka jak wolisz, a obok ścieżki rośliny. Dwa trawniczki między rabatą, a ogrodzeniem. Na końcu ścieżki ławeczka to ten brązowy prostokąt. W plecach drzewa. Małe wąskie prostokąty to niski żywopłot ale nie musi go być. Rabata po prawej mogłaby być, ale po lewej chyba się nie zmieści więc ścieżka ewentualnie jakieś drzewka żeby się trochę schować. Tam gdzie takie szare maziaki to kamyczek ewentualnie kora żeby piesek mógł biegać wokół. Nie dorysowałam, ale pas trawnika mógłby być też przy tarasie tak żeby okalał rabatę. Gdyby Ci się spodobała ta koncepcja to trzeba by ją było w skali na kartkę przerzucić bo teraz nie wiem jak to się ma do wymiarów. To tylko koncepcja. Mam jeszcze w głowie wariant z trawnikiem na środku ale w owalu lub okręgu.
Zimowy Wysiew / Winter Sowing 20:41, 23 lut 2024

Do góry
Tak na szybko zrobiłam zdjęcie naszych wysiewów Ze względu na kota, który jest u nas od niedawna, nie mogę mieć wysiewów tam gdzie zawsze, bo pewnie by wszystko zniszczył. Dlatego w tym roku powstał taki stojak, jedyne wolne, bezpieczne i słoneczne miejsce, sypialnia rosną sobie już pomidory, papryki, seler, por i kapusta
Ogród w malinówkach 20:34, 23 lut 2024

Do góry
Marcin
1.Pod rabaty:
Weź glebogryzarkę, niech Ci zryje ziemię. Ta maszyna potnie chwasty i wywróci glebę na druga stronę.
Będzie dość miękko
Zagoń brata i i we dwóch z widełkami amerykańskimi w łapkach zrobicie porządek z glebą pod rabaty.

Gdy ziemia czysta kartony i kora natychmiast.

Po glebogryzarce prawie 3 tyg grabiłam codziennie po 2 godz po kawałku z 250m2 pod rabaty i kopałam ręcznie. Miałam mnóstwo perzu i innych. Wybrałam perz doszczętnie. Szczawiku nie mam też. Pilnuje żeby go ze szkółki nie przynieść. Po 4 latach mam chwasty tylko takie co się posieją z wiatrem i ptakami. Perz też nie wrócił.

Przekopcie i przegrabcie rabaty, perz i turzyce-te rozłogi trzeba wybrać ręcznie.

2. Pod trawnik:
Glebogryzarka, grabienie i zebranie tego co wyłazi spod przewróconej ziemi, nawiezienie ziemi, rozgrabienie, znów glebogryzarka. Równanie grabiami, sianie , wałowanie.
Perz w trawniku nowym wyjdzie ale zniknie od koszenia. Naprawdę choć ja nie wierzyłam.

Jak na trawniku pojawią się chwasty to po 6-8 tyg opryskasz chwastoksem albo innym środkiem.
2 tyg uschną, to co będzie grubsze i widoczne zgrabisz, dosiejesz trawy gdzie trzeba i latem będziesz miał trawnik.

Uwierz tej co :
-siała trawę z pomocą ogrodnika w lutym
-Trawnik był chwastowiskiem do maja,
-wkurzyłam się fest,
-opryskałam po całości,
-odczekałam
-posiałam trawę własnoręcznie z Teściem
-i w sierpniu miałam już dywan shaggy.
-Wody oczywiście nie żałowałam.

Było o tym u mnie na wątku
Marudziłam ze 4 m-ce. Dziewczyny mi dawały rady i doping.
W 21 roku zrobiłam rabaty a trawnik w 22.

Zobacz jaki mialam trawnik podczas prac nad rabatami.

Ostatnia rabata podczas tego 3tyg kopania, do wiadra perz a do doniczki kamenie które wybierałam.

Tak wyglądała ziemia jakieś 2 tyg po glebogryzarce. Większość chwastów zgineła ale nie perz. Odrastał ze zdwojoną siłą.

Kiedyś Danusia pisała że pryska chwasty przed zakładaniem trawnika, czyści ziemię i dopiero ją przygotowuje i obsiewa.

Tak czy siak postanowisz to ja polecam rabaty przekopać a trawnik można pryskać.
Tylko są już inne środki niż randap.
On nie zabije skrzypu jesli go masz.

Daj znac to zdjęcia usunę.
Przepraszam że tak się rozgadałam.

Zimowy Wysiew / Winter Sowing 20:33, 23 lut 2024

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Po butelkowych wysiewach w tamtym roku, w tym postawiłam na duży plastikowy pojemnik z doniczkami w środku.

Wysiane 16.02

Załączam jeszcze:
Dlaczego wybrałam duży plastikowy pojemnik zamiast plastikowych butelek.
Znaleziona gdzieś w internecie lista roślin, które można wysiać tą metodą.

Jestem, melduje się
A ten pojemnik, masz na dworze, nie za zimno, bo u nas to jeszcze trochę chłodno, by wysiewy na dwór wystawić
Zimowy Wysiew / Winter Sowing 20:23, 23 lut 2024

Do góry
Po butelkowych wysiewach w tamtym roku, w tym postawiłam na duży plastikowy pojemnik z doniczkami w środku.

Wysiane 16.02

Załączam jeszcze:
Dlaczego wybrałam duży plastikowy pojemnik zamiast plastikowych butelek.
Znaleziona gdzieś w internecie lista roślin, które można wysiać tą metodą.

Bożenka, pokazuj "krzyneczkę"
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 19:52, 23 lut 2024

Do góry
Dziś w tym nieustającym deszczu mały spacer po działce udało się chociaż wyczyścić budkę i ustawić na nowy sezon w zeszłym roku wychowała się u nas rodzinka skowronków
Glina i zielsko 19:50, 23 lut 2024

Do góry
Wszystkim Siostrom i Braciom w Ogrodowaniu dziękuję za Życzenia.

Glina i zielsko 19:37, 23 lut 2024

Do góry
Wszystkim Siostrom i Braciom w Ogrodowaniu dziękuję za Życzenia.

Ogród prawie romantyczny 19:33, 23 lut 2024

Do góry
Wreszcie przyszedł dzień, kiedy przestało padać. Z tej okazji zaczęłam od wypicia kawy na stopniach tarasu, a potem rzuciłam się w wir prac ogrodowych Umyłam szklarnię i ścięłam część traw, trochę bylin i nawet nie zauważyłam, że tak minął mi cały dzień.

W ogrodzie przyjrzałam się forsycji - jest w pąkach, róże mają uszka, cebulowe wychodzą z ziemi na wyścigi - wiosna idzie na całego.

Niestety, rododendrony po zimie wyglądają źle. Jesienią zauważyłam kilka chorych liści, obcięłam je, rh potraktowałam środkiem przeciwgrzybicznym i ... zapomniałam o nich. Dzisiaj mogłam się im spokojnie przyjrzeć i takie zmiany, jak na zdjęciach, występują na większości z nich. Jutro podleję je citroseptem, bo ten akurat mam, a w przyszłym tygodniu mikstura Bogdzi ( dziękuję Gruszko za przypomnienie) i silny środek na choroby grzybowe.

Ranczo Edy 19:20, 23 lut 2024

Do góry
eda napisał(a)
trochę je przerwałam na jesień ciekawe czy nie przesadziłam

Ciemierniki masz przepiękne, u mnie zawsze wyglądają na lekko wymęczone. Natomiast fiołki są absolutnie obłędne. Zdjęcia świetne!!!

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 19:18, 23 lut 2024

Do góry
Pisałam u Marcina o ręcznym usuwaniu darni i wzięło mnie na wspominki dotyczące skarbow odnalezionych przy okazji prac . Były tam i dywan, i kilogramy gwoździ, kapsli, talerzyki potłuczone, a nawet zupka w nietkniętym słoiku, ble.
Pisałam kiedyś też, ze wykopałam coś o kształcie karabinu, a teraz wiem, gdzie mam zdjęcie, tadam! Dzielę się widokiem . Przy „karabinie” leżą - tez wykopane - jakieś blachy. Rękawiczka dla skali

Ogród prawie romantyczny 18:32, 23 lut 2024

Do góry
eda napisał(a)

Rośliny muszą z nami wytrzymać bo gdzie im będzie lepiej jak nie u nas w ogrodach haaa też uwielbiam przesadzać aby tylko było wilgotno to i one też to lubią
na pewno będzie pięknie i też pięknie dziękuję za życzonka Agnieszko niech nam się wiedzie i ogrodom także bo jesteśmy powiązane buziaki

Tak, to świetna perspektywa - niech nam i naszym ogrodom się wiedzie. Buziak i kwiatek dla Ciebie

Zieleń, drewno i antracyt 18:16, 23 lut 2024

Do góry
Helen napisał(a)
Nie ma za co, pokaż jak kwitną

Na razie w pełnym rozkwicie są takie

W pąkach czekają kolejne, w tym ciemne i kremowe
Zieleń, drewno i antracyt 18:04, 23 lut 2024

Do góry
DariaB napisał(a)

Ta zieleninka to papryki? Zostawiłam sobie dwa nasionka z kupnej papryki, spróbuję z nimi. Nie mam miejsca na warzywa chociaż kminię żeby zrobić ze dwie podwyższone grządki. Forsycja już? Patrzyłam w prognozę to w przyszłym tygodniu ma być u mnie 16 stopni, toż to szok!

Forsycja jest taka jak na zdjęciu, więc chyba już Kilka róż udało mi się ciachnąć przed nadejściem zmroku.

Siej nasiona papryk, na 100% wzejdą. Jak nie masz pomysłu i miejsca na grządki warzywne, to może na początku spróbuj z uprawą w dużych donicach? U mnie tak część warzyw super sobie radzi, między innymi papryki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies