Ichigo
18:36, 12 maj 2024
Dziękuję, Urszulla, za linki i rady. Ja też przy sadzeniu kwaśnolubnych wykopuję im odpowiednio duży dołek i mieszam ziemię z kwaśnym torfem. Stosuję też specjalny nawóz do rododendronów Osmocote Substral. No i zaczęłam stosować nawóz zakwaszający. Czuję jednak, że mój ogród nie dla rodków. A róże - o tak, czują się u mnie wyśmienicie. Na początku sezonu zawsze łapią jakiegoś szkodnika, ale potem, po opryskach, jest już ok.
Przy sadzeniu różnych roślin staram się przygotować im odpowiednio miejsce - raz dam więcej piasku, żeby rozluźnić glebę, innym razem sypnę więcej ziemi próchniczej. A wiesz, nawet niedawno zastanawiałam się, czy nie posadzić u siebie kaliny, ale na razie nie bardzo wiem gdzie. Może jak znajdę dla niej odpowiednie miejsce... Klony palmowe na razie czują się u mnie dobrze (odpukam, żeby nie zapeszyć). Nie przemarzają i z roku na rok są coraz większe.
Przy sadzeniu różnych roślin staram się przygotować im odpowiednio miejsce - raz dam więcej piasku, żeby rozluźnić glebę, innym razem sypnę więcej ziemi próchniczej. A wiesz, nawet niedawno zastanawiałam się, czy nie posadzić u siebie kaliny, ale na razie nie bardzo wiem gdzie. Może jak znajdę dla niej odpowiednie miejsce... Klony palmowe na razie czują się u mnie dobrze (odpukam, żeby nie zapeszyć). Nie przemarzają i z roku na rok są coraz większe.