Witam,
proszę o radę jak przyciąć tuje (jak na zdjęciach)
tuje kilkunastoletnie, przycinane były na wysokość ok.190cm oraz w pionie,
miały 2 lata przerwy w przycinaniu i później po przycięciu na wspomniane 190cm od góry odsłoniły się gołe gałązki i w tych miejscach tuje już nie odrastają (przy odrastaniu tworzy się "zielona korona" a środek zostaje brązowy)
Tak wyglądają z góry:
a tak z boku:
chciałbym je przyciąć na 180cm i jeszcze w pionie (obecnie zajmują znaczną część ogródka i dają duży cień) - można je jakość przyciąć, żeby to jakoś wyglądało?
Myślałam normalnie że wszystko sie połamie ale na szczęście tamaryszki i sumak tulipanowiec w całości taki podmuch wielokrotny burzowy dziś nas nawiedził całkiem z innej strony dawno tak nie było mocno taki spokój był i zapomniałam jak jest z burzą ale podlało wszystko normalnie powaliło na kolana warzywniak leży podźwignie się pewnie bo jeszcze wszystko drobniutkie
fota przed wichurą burzową ....nagrywałam podmuchy z tarasu na fb postaram się wstawić...wpadnijcie zobaczycie jak machało tamaryszkiem...dzięki Bogu skończyło się dobrze u mnie ale graniczące miejscowości drzewa wyrywało z korzeniami i u sąsiada połamało spore gałęzie dwóch drzew owocowych
Jak namiastki ma to się odbuduje..
Berberysy ścięłam na nisko, i nad nimi nie rozpaczam, były na ponad 2 metry i mnie te kolczaki wnerwiały. Wnerwiły mnie ponownie, bo liczyłam, że padną i wyciepię..obijają
Watanabe ..daj jej szansę.. u mnie maja takie filtrowane światło..
Moje berberysy, wrzuciłam im naprastnice, bo dziura ogromna, na foto tego nie widać, ale jest tam duzy pusty plac, a była dżungla.
U mnie jest zgrupowanie krzewów a akcentami drzew- musiałam przesłonić budynek sąsiada. Ale przy grządkach mam też aronię i śliwę. Pomysł z jabłonkami jest więc logiczny. Wiosną dadzą piękny spektakl, a może Pszczółka zna jakąś o ciekawym jesiennym przebarwieniu.
PS. Też lubię mieć luźne trasy przelotowe.