Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

sandras09 15:44, 08 cze 2017

MonikA napisał(a)

Czy ty sadzisz rośliny na sączkach od oczyszczalni? bo widzę odpowietrzniki
???

Tak , leżą tam rury rozsaczające Mój mąz pytał i Pani z ogrodnika powiedziała że mozna . Ja wcale o tym nie pomyslałam . Rury rozsaczajace mamy dość głeboko a te rosliny chyba nie maja głebokiego systemu korzeniowego . Co o tym myślicie? Czy cos mam przesadzać ?
Iwk4 19:20, 08 cze 2017

Michu87 napisał(a)

Iwonko bardzo dziękuję za pomoc Utwierdziłaś mnie, że zmierzam w dobrą stronę :* Pozdrawiam ciepło!

Miło mi, że mogłam coś podpowiedzieć. AbyCie utwierdzić w tej myśli, zobacz, jak Danusia zagospodarowała taki łuk zachowując linie proste w ogrodzie w jednym z realizowanych ogrodów:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/17/176030/original.jpg
U ciebie byłby podobny układ
Pozdrawiam
Iwona100 23:19, 09 cze 2017

Witam. Zrobiłam rabatę przy tarasie. Chciałam przy klonie po obu jego stronach posadzić miskanta Gracillimusa, aby nadać rabacie lekkości. Ostatnio przyszło mi do głowy,że może lepiej by wyglądała żółta trawa Hakonechloa. A może posadzić coś innego. Dodam jeszcze,że jako obwódkę rabaty myślę dać różowe wrzosy. Proszę o radę ./brązowe obrzeże było tylko chwilowo przy zakładaniu trawnika/
madeczkam 09:12, 10 cze 2017

Iwona100 napisał(a)
Witam. Zrobiłam rabatę przy tarasie. Chciałam przy klonie po obu jego stronach posadzić miskanta Gracillimusa, aby nadać rabacie lekkości. Ostatnio przyszło mi do głowy,że może lepiej by wyglądała żółta trawa Hakonechloa. A może posadzić coś innego. Dodam jeszcze,że jako obwódkę rabaty myślę dać różowe wrzosy. Proszę o radę ./brązowe obrzeże było tylko chwilowo przy zakładaniu trawnika/

piękna trzinnik karl forester piękniekwitnie juz w czerwcu moze własnie ten
Ollla 18:50, 10 cze 2017

Witam serdecznie,

Proszę o podpowiedź, zastanawiam się intensywnie czy na miejscu środkowej aurea nana nie posadzić jakiegoś reprezentacyjnego drzewka. Wcześniej sadziłam że nie chcę zasłaniać wjazdu, teraz myślę że byłby to dobry pomysł.

Iwona100 22:02, 10 cze 2017

Madeczkam - nie znałam tej trawy, a jest bardzo ładna. Dziękuję za podpowiedź.
madeczkam 00:47, 11 cze 2017

Iwona100 napisał(a)
Madeczkam - nie znałam tej trawy, a jest bardzo ładna. Dziękuję za podpowiedź.

mam- polecam
madeczkam 00:50, 11 cze 2017

Ollla napisał(a)
Witam serdecznie,

Proszę o podpowiedź, zastanawiam się intensywnie czy na miejscu środkowej aurea nana nie posadzić jakiegoś reprezentacyjnego drzewka. Wcześniej sadziłam że nie chcę zasłaniać wjazdu, teraz myślę że byłby to dobry pomysł.

a może trawy np 3 x miskant silberspinne lub proso rózgowate northwind - takie odmiany mam - piękne
BASIA8 01:18, 11 cze 2017

Ollla napisał(a)
Witam serdecznie,

Ja też myślę ze pomysł jest bardzo dobry. Rabata prosi się o realizacje pomysłu Pozdrawiam.
madeczkam 10:28, 11 cze 2017

BASIA8 napisał(a)

Pani Danusia poleca klona glob - gdzieś tu wyczytałam a pod nim moze gesto nasadzona lawenda - odmiana o długich pędach lub rozplenice - liliowce też piękne zakwitja zóltym kolorem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies