Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ukojenie 11:06, 14 maj 2017

Do góry

Ukojenie 11:03, 14 maj 2017

Do góry
Niedzielny obchod:
Kwiaty we włosach 10:50, 14 maj 2017

Do góry
teraz próbuję zagospodarować kącik przy żarnowcu, posadziłam 1 szmaragda, rośnie tam ognik,migdałek i młoda magnolia.Będzie tam siana trawa i jest taki placyk ,chcę tam zrobić nad głową zasłonę w kształcie trójkąta,żagiel.Tutaj stała w ub.r. trampolina i trawa jest byle jaka.

Trampolina i huśtawki przeniesione zostały do ogrodu

jeszcze fotki z ogrodu

Przycinanie - cięcie tui 10:42, 14 maj 2017

Do góry
Witam Wszystkich

To mój pierwszy post na tym forum i sądzę że mi pomożecie.

Sąsiad wziął się za przycinkę tui (nie wiem jaka to odmiana) - rosną już chyba ok. 13 lat. Przycinka jest znaczna i się wstrzymał oraz szuka porady-pomocy gdyż nie wygląda to dobrze .
Mają one szanse się jeszcze odrodzić? Co o tym myślicie??
Kwiaty we włosach 10:39, 14 maj 2017

Do góry
Rosa pięknie się prezentują kosodrzewiny na tych stronach.Ty masz dużą to możesz ją wyeksponować, ja mam tyci, ale chyba jeszcze jedną dokupię.

Tutaj muszę coś posadzić zielonego, aby cały czas była ta zieleń, ale to musi być miniatura

Bogusiu jest taki floksik w paseczki

i fioletowy i różowy, zobacz które Ci się podobają

Rosa ja mam taki kuklik a widziałam gdzieś żółte, Twój jest inny, też mi się podoba, muszę gdzieś go namierzyć

Szmaragdowy Zakątek 10:37, 14 maj 2017

Do góry
Dubelek - sorry - to wrzucę kwiatuchy

Morze woni i kolorów... 10:37, 14 maj 2017

Do góry
Warto wstać wcześnie w niedzielę, by zobaczyć ogród w porannym świetle

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 10:23, 14 maj 2017

Do góry
Silverki napisał(a)
Witam. Mam pewien problem, którego sama nie mogę rozwiązać. Mam grządkę z różami szczepionymi na pniu, lawendami i trawami dekoracyjnymi. Róże co roku mi przymarzają, w zeszłym roku jedna mi się złamała na szczepieniu. Chciałabym też aby w zimę na tej rabacie nie było tak łyso. Co radzilibyście aby posadzić zamiast tych róż na pniu ? Chciałabym coś zimozielonego, niekoniecznie jednej odmiany, pasujące do lawend i traw.

Przemarzają, bo brak osłony z zimozielonych - wąsko, dlatego proponuję cisy kolumnowe: np. Wojtek, Robusta, Chude...

Albo posadzić jako żywopłot, albo luźniej co 50-80cm. Zawsze będą rozpraszać wiatr i dawać zimowo-wczesnowiosenną osłonę. No i będzie zimozielony akcent.
Cis lubi zasadową glebę dlatego też z różami i lawendą do będzie doskonały zestaw.
Ogród, mydło i powidło. 10:17, 14 maj 2017

Do góry
Rench napisał(a)

Bardzo mi się podobają te ciemne tulipany,pamietasz nazwę ?
Lista powojników rzuciła mnie na kolana
I te grubasne czochy w tulipanach, tez mam takie ,ale zabij zapomniałam co kupiłam.
Pamiętam tylko,że olbrzymie cebule miały.

Już sprawdzam w mojej ściągawce Tulipan to Negrita a czosnek ten w tulipanach to Globemaster - ma ogromne, cudowne kwiaty, tylko cenę totalnie nieprzyzwoitą ale za 1/2 udało mi się kupić . Globemaster ma dużą cebulę i zielone wielkie liście a te gigantyczne niebieskawe na drugiej rabacie to White Giant - takiej cebuli to ja jeszcze w życiu nie widziałam, dużo większa niż Globemastera zobaczymy czy kwiat zrobi takie wrażenie jak cebula .
Tu zeszłoroczny Globemaster, nie bardzo mi się to mierzenie powiodło ale ma ok 20cm .

ryska napisał(a)

Dziękuję, mój też tak świeci z daleka, aż się dziwię, że się pomyliłam w poprzednim wpisie.
Zacna lista powojnikowa.
Który z nich jest Twoim ulubionym?

Powojników mam kilka ulubionuch Beautiful Bride, Blue Light, Viola Ernest Markham, mandżurski, Sweet Summer Love - niektóre jeszcze mam małe więc trudno je oceniać .

Marga napisał(a)
Wow! Kasiu, nie wiedziałam, że masz tyle powojników Niezła kolekcja Ci się uzbierała. Tulipanki śliczne

Dzięki! Zapraszam w czerwcu, wtedy najwięcej z nich kwitnie . Mam dla Ciebie ketmie, musimy się zdzwonić

agapant napisał(a)
Ja też pod wrażeniem ilości powojników, lubię te wczesne. Kasia jak sądzisz czy jak zetnę starego na wysokość 20 cm da radę odbić od dołu?

Wczesne z grupy Atragene są przesłodkie, tylko te gołe doły mnie denerwują. Nigdy nie ścinałam starszego tak nisko ale myślę że odbije jak nie z łodygi to z pod ziemi - ja mam zamiar w tym roku podciąć ale żeby nie ryzykować za bardzo to obetnę po kwitnieniu połowę i zobaczę jak zareaguje - tylko u mnie to one po dwie trzy łodygi dopiero mają więc się mocno nie natnę

patrycja napisał(a)
Ilość powojników powalająca
Przy takie ilości to masz doświadczenie
Ja mam " Jan Paweł 2" ale mi jeszcze nie kwitł a trzeci rok u mnie jest.
Wiesz może dlaczego?

No z tym doświadczeniem to jeszcze mi dużo brakuje ale ciągle czegoś nowego się dowiaduję .
Jak u Ciebie się rozrasta? Ładnie przyrasta, nie ma uwiądu, czy ma słoneczne stanowisko? U mnie jest na wietrznym stanowisku i łapie uwiąd ale zawsze odbija i kwitnie choć może niezbyt obficie. Nawozisz swojego, jak często i czym?
Hortensjada 10:10, 14 maj 2017

Do góry
Milka napisał(a)
Bożenko, jeśli uszczykuję górę, tej korony na pniu, to w tym sezonie kwiatu nie wydają?

Jeśli zrobiliśmy to teraz to jak najbardziej zakwitną, chyba, że ogólnie w tym roku kwitnienie hortensji z powodu długiego zimna zostanie przesunięte to część po prostu nie zdąży

Miłej niedzieli
Hortensjada 10:06, 14 maj 2017

Do góry
Anna_ogrodniczka napisał(a)
jeszcze może dopowiem ze na ogrodzie mam (3 letnią) hortensje limelight i myślę czy jej nie przesadzić na rabatę frontową
Co sadzisz jak będzie lepiej? - anabelki mi się tez podobają chciałabym aby ten mój przed ogródek się pięknie prezentował

Limelight na rabacie frontowej na pewno nie zawiedzie no i jest mniej problematyczna niż Anabelka ( musisz pamiętać, że zacznie się jednak przewieszać po pierwszej porządnej ulewie, Phantom jest sztywny i prosty )

Hortensjada 10:01, 14 maj 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

no co ty..

To uszczykiwanie dotyczy tylko formowana nowych roślin, nie tylko piennych, ewentualnie kupionych w opłakanym stanie, gdzie po przycięciu zostaje właściwie jeden porządny pęd. Rośliny już prawidłowo rozgałęzione u podstawy tniemy wg ogólnych zasad i bez uszczykiwania.

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:58, 14 maj 2017

Do góry

Hortensjada 09:57, 14 maj 2017

Do góry
Anna_ogrodniczka napisał(a)
Witam serdecznie
Mam pytanie będę bardzo wdzięczna za odpowiedź
Kopiłam 3 hortensje anabell chcialam je posadzić na rabacie frontowej przed domem a później wyczytałam ze się bardzo pokładają gdy kwitną to teraz proszę podpowiedz mi czy mam je sadzić z przodu czy lepiej gdzieś z tylu na ogrodzie.
A może wymienić na Phantomy?

No tu mam dylemat, Anabelki to klasa sama w sobie. Stanowisko słoneczne im nie przeszkadza a jeśli zadbasz o dobre nawodnienie to nie przyschną do późnej jesieni tylko zmienią barwę główek na zielonkawą, przypilnowanie tego nie jest sprawa prostą. No i to nieszczęsne pokładanie, sprytnie ukryte podpórki mogą dużo zdziałać no i może coś niższego dla podtrzymania z przodu np.bukszpanowy "płotek". Jest to jednak duże wyzwanie ogrodnicze, znacznie mniej kłopotliwy oczywiście jest Phantom, piękny ale zdecydowanie inny niż Anabelka Pozdrawiam

A to moja kalinka

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:56, 14 maj 2017

Do góry
iwona1980 napisał(a)
Dzień dobry
Proszę pomóżcie, może ktoś doradzi jaki kształt zrobić rabat.Ja juz sama nie wiem,tyle razy przerabialam. Rabata ma 14 długości.

Iwono, ta prosta, wyżwirowana rabata narzuca pewne ograniczenia. Najlepiej by wyglądało połączenie jej z czystymi geometrycznymi liniami rabat - albo z częścią koła, albo proste linie, ew. z lekkimi, wysuniętymi prostokątami.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:55, 14 maj 2017

Do góry

Kłopoty - problemy z trawnikiem 09:54, 14 maj 2017

Do góry
Krys napisał(a)
Pomocy !
Moj trawnik siany na początku pażdziernika 2016r. dzisiaj wyglada tak:

Mój trawnik wyglądał podobnie.
Teraz po skoszeniu wygląda lepiej.
Miałam takie wielkie ciemnozielone koła pod drzewami, tylko ja mojego jeszcze nie nawoziłam, więc to nie od nierównego nawożenia.
Cały ubiegły rok trawnik miał jednolity jasnozielony kolor.
Wiosną pod drzewami było sporo suchego filcu, który dość mocno wygrabiłam i w tych miejscach pojawiła się ta mocno zielona trawa.
Tak jakby miała więcej miejsca do wzrostu bo była zdecydowanie wyższa.
Czy to mogło być przyczyną?

Na dolnym zdjęciu suche miejsce przed wygrabieniem.

Ogrodowe kreacje 09:52, 14 maj 2017

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Długo nie wytrzymałam bez wymyślenia czegoś nowego !!! cała sobota spędzona przy tworzeniu nowego skalniaka

Usunąć Ci darń?
Dobra teraz serio fajnie się zapowiada
To jest łupek czy co innego?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:51, 14 maj 2017

Do góry

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:48, 14 maj 2017

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies