Nie płacze dla mnie większą uciążliwościa jest zimno i palenie. Roślinki pod śniegiem przynajmniej nie zamarza. Chyba ze śnieg zejdzie jutro i temp przymrozi to będzie gorzej.
Mazan,
Na innej sośnie (ale ten sam gatunek) znalazłem takie małe "gąsienice" (?). Czy to również miodownica? Zielony tułów, główka czarna. A może jakaś osnuja czy borecznik w początkowym stadium? Nie umiem tego rozpoznać.
Będę wdzięczny za sugestię, co to jest i czym to zwalczać.
Generalnie w jednym miejscu siedzi w kupiec dookoła igieł. To jest sosna, z którą w zeszłym roku miałem spore problemy i chyba są to jakieś niedobitki, bo siedzą tylko w dwóch miejscach.
Zapomniałem napisać: są bardzo małe, ok. 3-4 mm, ale zakładam, że rosną.
Dziękuję z góry.
Pozdrawiam
Też się cieszę ,bo mam 10 minut na rowerze z domu ,szefostwo super ,dziś pierwszy dzień ,ale tylko 2 godziny ,bo paskudna pogoda ,robiłyśmy metki z cenami.
Mnie się sprawdza przywrotnik ,szybko startuje wiosną ,latem po ścięciu też chwilę tylko łyso ,miałam tam lawendę ,ale wiosną ,trzyma mi się długo woda ,i lawenda marniała ,poczytałam i padło na przywrotnik i jestem zadowolona .
Lepsza Reniu zielona pokusa niż inna np. ciuchowa ale masz rację patrz co tam np. jest