Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 23:14, 01 cze 2017

Aganiu, tak wygląda mój egzemplarz klonu pensylwańskiego. Rośnie na rondzie, w miejscu po złamanej glediczji Sunburst.

Trudno mu zrobić dobre zdjęcie, bo zawsze jest na tle czegoś.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wendy79 23:18, 01 cze 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Niezmiennie podziwiam za trawiaste ścieżki w warzywnym. Ja po raz kolejny poniosłam porażkę z pasternakiem i nie wiem czy dam mu jeszcze szansę. Część kopru dzisiaj wyrzuciłam, tak skręcony przez mszycę. Ze starszego bobu zeszła na młodszy
Pęcherznice zagościły u nas ostatnio dwie: dla mnie limonkowa Nugets, dla eMa Diablo d'Ore
Gruszka_na_w... 23:30, 01 cze 2017

Agnieszko, u mnie warzywnik tradycyjny. Same typowe rośliny. Porównywałam zdjęcia z zeszłego roku i różnica wzrostu jest spora na niekorzyść tego roku.

Duża część marcowych wysiewów w ogóle nie powschodziła.
U mnie rośnie Diabolo, Luteus i Dart's Gold. Tę ostatnią trochę przypala przy ostrym słońcu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Agania 07:05, 02 cze 2017

Aganiu, tak wygląda mój egzemplarz klonu pensylwańskiego. Rośnie na rondzie, w miejscu po złamanej glediczji Sunburst.

Trudno mu zrobić dobre zdjęcie, bo zawsze jest na tle czegoś.

Twój zdrowo rośnie, mój chory,liście ma pozwijane puszczone do dołu, jakby wiedły, nie wiem czy to przymrozek go załatwił, a potem te ulewy?...
Nie regeneruje się?
Twój warzywnik nieźle przyrasta
makadamia 08:27, 02 cze 2017

Asiu/Makadamio, a dlaczego irysy syberyjskie u siebie wykluczasz? Wsadziłam już je u siebie na każdym stanowisku. Dają radę. Kiścienia mam takiego najzwyklejszego. Rośnie sobie koło najzwyklejszych pierisów. Nad nimi zwisa tamaryszek (bywa różowy) , a w pobliżu pyszni się Mary Rose (różowa bardzo).

kiścień i Mary teraz

Mnie brązy z różem grają

syberyjskich boję się sadzić, bo one podobno lubią mokro, a u mnie sucho jak pieprz.
A a te Twoje brązy chyba inne niż moje, bo jakoś lepiej wyglądają z różem
Gosiek33 08:28, 02 cze 2017

[b]

kiścień i Mary teraz

co to to niebieskie? szukam opisu mojego nowego nabytku Meehania urticifolia i wydaje mi się podobna?
Kawa 11:01, 02 cze 2017

Haniu oczywiście obchód ogrodu jest obowiązkowy
ja to zawsze mówie "idę zrobić rekonesans"

warzywnik masz baaaardzo fajny
lubię do ciebie przychodzić patrzeć jaki masz cudny busz
Gruszka_na_w... 15:04, 02 cze 2017

Gosiek33 napisał(a)

co to to niebieskie? szukam opisu mojego nowego nabytku Meehania urticifolia i wydaje mi się podobna?

Gosiek, u mnie nie rośnie nic o tak skomplikowanej nazwie. To najzwyklejsza kocimiętka.
Gruszka_na_w... 15:08, 02 cze 2017

Kawcia, też lubię spacerować po innych ogrodach.
Asiu/Makadamio, w razie suszy podlewam tylko warzywnik, hortensje i trawy ozdobne. Irysy to żelazne rośliny. Zrób eksperyment poznawczy!
Aganiu, klonik w zeszłym sezonie miał dwubarwne liście- z brzegu jaśniejsze. Aklimatyzował się. W tym roku, odpukać, rośnie bezproblemowo.

Makusia 15:22, 02 cze 2017

...chylę czoła!