Powrzucalismy troche kamienia do gabionów. Zero fotek bo zostawilam telefon w domu. Zaczelo padac wiec wrocilismy do domu. Nie wiem kiedy to skonczymy haha jakies wieki to zajmuje.
Ale posadzilam pare drzew. Buka tricolor, grujecznika, magnolie I tulipanowca. Podlalismy doniczkowo na dzialce.
Pod domem swieze nabytki... poki co nie mam gdzie sadzic
W majówkę porządkowaliśmy rów, przy naszym płocie,
podsypalismy go ziemią i obsialismy trawą, u góry posadziłam dabrówkę, chodzi o to by ziemia się nie osuwała, po remoncie drogi tak nam go podkopali, zgłosiliśmy to do gminy, niby poprawili no ale jak to bywa.
A wcześniej wyglądało to tak. Miejscami murek podkopany cały. Góra można było przejść i wykosić trawę, teraz jes prawie na równo, duży skos.
To co od strony drogi nie poprawialiśmy, to nie jest nasz rów, należy do gminy, ale i tak my go zawsze wykaszaliśmy, teraz z tymi kamieniami, nie wiem jak to będzie.
Ale mamy za to nowy polbruk na drodze ,nie kurzy się, będziemy mogli pomalować płot, bo w zeszłym roku odpuściłam sobie. Nawet zaczęliśmy, ale jak przejechał jakieś samochód to cała kurzawa osadzala się na świeżej farbie.
Piękne
Możesz podzielić i dać w brzozowa z tymi roślinami co planowałaś
A jak chcesz coś białego ( pisałaś u Patrycju)daj w te fiolety jeziwkę białą i wystarczy
Pati bardzo dziękuję za propozycje , bardzo dużo myślę nad tymi kształtami rabat po pierwsze to lato zapowiada się tak samo gorące i suche jak poprzednie i myślę że trzeba się do tego przyzwyczaić jako norma, czyli trawnik będzie wysiał,zółkł i generalnie bardziej szpecil niż zdobił czyli denerwował moja skromną osobę.
Czyli potrzeba więcej rabat co do frontu , ta wersja z ząbkami to taka raczej dla męża , że niby mało trawnika zabieram , ale tak chciałabym ją rozciągnąć na prosto czyli poszerzyć całość w linii prostej.
Do tego wjechać jeszcze pod okno z frontu bo tam przy opasce też strasznie łysieje.
O froncie tam gdzie jest wieku jest zbiornik na wodę deszczowa w sumie to niepotrzebnie wydane pieniądze no ale ... I fakt wyjłas mi ta myśl z głowy bo to mniejsze mimo że nie jest tak cienko ziemi , zawsze pierwsze jest przesuszone mimo że codziennie staram się tam polać woda , tylko co tam zrobić , wrzosowisko?
Jeśli chodzi o tył nie ma tam oczyszczalni ani innych elementów infrastruktury, w kącie mam kompostownik tylko.
Ja narysowałam taki pomysł z rabata poprzeczna aby tam między jedną a drugą rabata ukryć np. piaskownice czy jakiś placyk dla małego na co już niedługo przyjdzie pora i kilka lat będzie musiał służyć .
Obsadzilavym go drzewami aby dawały cień i stworzyły taki pokój ogrodowy z tyłu.
Oblicz drzew nisko żywopłot zimozielony z cisów , lub żywotników max 1,50 i jako pierwsze piętro byliny w różowej i fioletowej tonacji.
Powiedz proszę co myślisz bardzo sobie cenię wasze rady .