Ja się wczoraj wzięłam za cięcie... a dzisiaj pada :/ A od grzyba wczoraj nie zdążyłam prysnąć. Ups
U Ciebie może i ćma... ale u mnie grzyb i miodówka. Musi być sprawiedliwie
Tylko 55? Jakoś mi się wydawało, że masz dużo więcej
To ja mam 42 kule buksowe i 24 tujowe plus 8 obwódek bukszpanowych i 5 żywopłocików cisowych Na 9 arach. Sama sobie to zrobiłam Hahahaha!
Nie myślałaś o tym by powiększyć obecną rabatę? A nawet zamiast wyspowej połączyć ją z tą przy ogrodzeniu? Wysłużyć, aż do krawędzi domu? Co tam w kącie masz, że tak warzywnik odsunęłaś? Oczyszczalnie?
Tak myślałam o Twoim przodzie i tych 3 ząbkach na drzewa. Wygodnie będzie Wam kosić to? Może zrobić rabatę tak by ukryć wieko od studni, bo teraz jest mocno widoczne w trawie? Drzewa można by rozrzucić wtedy po całym froncie nieregularnie. Zaznaczyłam też lekkie poszerzenie obecnej rabaty. To takie luźne przemyślenia
Hej wydaje się dużo bo mam też sporo Tui danica , świerków w odmianach kulistych np.little gem , dzięki nim trochę mniej roboty bo nie ma tyle cięcia ale efekt bukszpanu po cięciu no mucha nie siada idealna kula.
Kurcze no jest tam dobry metr miejsca między bukszpanami na te rozplenice ale właśnie nie chciałabym aby mi lysiałytuje i wylewały się na trawnik , a mają mega pokaźne rozmiary te rozplenice , więc chyba stanie na tych little Bunny.
Niby piszą że osiąga 50 cm ale tu dobra ziemia to myślę że będzie większa.
Jeszcze zastanawiam się nas sesleria ta limonkowa zamiast rozplenicy.
I tak w tym roku obsadze co druga , żeby trochę na kosztach oszczędzić.
Pati bardzo dziękuję za propozycje , bardzo dużo myślę nad tymi kształtami rabat po pierwsze to lato zapowiada się tak samo gorące i suche jak poprzednie i myślę że trzeba się do tego przyzwyczaić jako norma, czyli trawnik będzie wysiał,zółkł i generalnie bardziej szpecil niż zdobił czyli denerwował moja skromną osobę.
Czyli potrzeba więcej rabat co do frontu , ta wersja z ząbkami to taka raczej dla męża , że niby mało trawnika zabieram , ale tak chciałabym ją rozciągnąć na prosto czyli poszerzyć całość w linii prostej.
Do tego wjechać jeszcze pod okno z frontu bo tam przy opasce też strasznie łysieje.
O froncie tam gdzie jest wieku jest zbiornik na wodę deszczowa w sumie to niepotrzebnie wydane pieniądze no ale ... I fakt wyjłas mi ta myśl z głowy bo to mniejsze mimo że nie jest tak cienko ziemi , zawsze pierwsze jest przesuszone mimo że codziennie staram się tam polać woda , tylko co tam zrobić , wrzosowisko?
Jeśli chodzi o tył nie ma tam oczyszczalni ani innych elementów infrastruktury, w kącie mam kompostownik tylko.
Ja narysowałam taki pomysł z rabata poprzeczna aby tam między jedną a drugą rabata ukryć np. piaskownice czy jakiś placyk dla małego na co już niedługo przyjdzie pora i kilka lat będzie musiał służyć .
Obsadzilavym go drzewami aby dawały cień i stworzyły taki pokój ogrodowy z tyłu.
Oblicz drzew nisko żywopłot zimozielony z cisów , lub żywotników max 1,50 i jako pierwsze piętro byliny w różowej i fioletowej tonacji.
Powiedz proszę co myślisz bardzo sobie cenię wasze rady .
Ze złych wieści to dziś z ciężkim sercem wyrzuciłam dwie azalie japaońskie , całkowicie uschły nie mam pojęcia co się stało , ziemia kwaśna, w tamtym roku kwitły , przezimowały pięknie bujne zielone ehhh , a kolejne dwie wyglądają pół na pół .
Uwielbiam różaneczniki i rodki , ale tu się bardzo zraziłam , wymieniłam je na niezawodna tawułe golden princess