Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Juzia 11:37, 10 maj 2024

Lepsze większe rozplenice... ale na tuje niech się nie przewieszają, bo tuje będą łysieć
Juzia 11:44, 10 maj 2024

Narsilia napisał(a)

Juzia no i mówisz i masz dziś wzięłam się za owe cięcie , czuje się jak Edward Nozycoreki a do tego wszystko mnie boli , naliczyłam 55 dużych kul bukszpanu , do tego kule do cięcia z Tui kolejne prawie 25 ( w tym niektóre podwójne ).

Padam na ryjek , mam parę zdjęć ale przed jak zwykle brak , jest coś w trakcie i po ale nie były jakieś tragiczne to i zmiana spektakularna nie będzie , bardziej wyrównanie przyrostów i obcięcie tego co przymarzło , ewentualnie dziury po ćmie .

Ale zła wiadomość jest taka że muszę szykować 3 dawkę oprysku co za franca w tym roku nie chce odpuścić .

Ja się wczoraj wzięłam za cięcie... a dzisiaj pada :/ A od grzyba wczoraj nie zdążyłam prysnąć. Ups
U Ciebie może i ćma... ale u mnie grzyb i miodówka. Musi być sprawiedliwie

Tylko 55? Jakoś mi się wydawało, że masz dużo więcej
To ja mam 42 kule buksowe i 24 tujowe plus 8 obwódek bukszpanowych i 5 żywopłocików cisowych Na 9 arach. Sama sobie to zrobiłam Hahahaha!
Patrycja_KG_Lu 09:17, 11 maj 2024

Narsilia napisał(a)
Takie tam , po koszeniu trawy, zdecydowanie trzeba pomyśleć o jakieś rabacie w środkowej części

Nie myślałaś o tym by powiększyć obecną rabatę? A nawet zamiast wyspowej połączyć ją z tą przy ogrodzeniu? Wysłużyć, aż do krawędzi domu? Co tam w kącie masz, że tak warzywnik odsunęłaś? Oczyszczalnie?

Tak myślałam o Twoim przodzie i tych 3 ząbkach na drzewa. Wygodnie będzie Wam kosić to? Może zrobić rabatę tak by ukryć wieko od studni, bo teraz jest mocno widoczne w trawie? Drzewa można by rozrzucić wtedy po całym froncie nieregularnie. Zaznaczyłam też lekkie poszerzenie obecnej rabaty. To takie luźne przemyślenia
Narsilia 11:38, 11 maj 2024

Juzia napisał(a)

Ja się wczoraj wzięłam za cięcie... a dzisiaj pada :/ A od grzyba wczoraj nie zdążyłam prysnąć. Ups
U Ciebie może i ćma... ale u mnie grzyb i miodówka. Musi być sprawiedliwie

Tylko 55? Jakoś mi się wydawało, że masz dużo więcej
To ja mam 42 kule buksowe i 24 tujowe plus 8 obwódek bukszpanowych i 5 żywopłocików cisowych Na 9 arach. Sama sobie to zrobiłam Hahahaha!

Hej wydaje się dużo bo mam też sporo Tui danica , świerków w odmianach kulistych np.little gem , dzięki nim trochę mniej roboty bo nie ma tyle cięcia ale efekt bukszpanu po cięciu no mucha nie siada idealna kula.

Ale roboty jest to fakt .
Narsilia 11:44, 11 maj 2024

Kurcze no jest tam dobry metr miejsca między bukszpanami na te rozplenice ale właśnie nie chciałabym aby mi lysiałytuje i wylewały się na trawnik , a mają mega pokaźne rozmiary te rozplenice , więc chyba stanie na tych little Bunny.

Niby piszą że osiąga 50 cm ale tu dobra ziemia to myślę że będzie większa.

Jeszcze zastanawiam się nas sesleria ta limonkowa zamiast rozplenicy.

I tak w tym roku obsadze co druga , żeby trochę na kosztach oszczędzić.

Narsilia 11:59, 11 maj 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Nie myślałaś o tym by powiększyć obecną rabatę? A nawet zamiast wyspowej połączyć ją z tą przy ogrodzeniu? Wysłużyć, aż do krawędzi domu? Co tam w kącie masz, że tak warzywnik odsunęłaś? Oczyszczalnie?

Tak myślałam o Twoim przodzie i tych 3 ząbkach na drzewa. Wygodnie będzie Wam kosić to? Może zrobić rabatę tak by ukryć wieko od studni, bo teraz jest mocno widoczne w trawie? Drzewa można by rozrzucić wtedy po całym froncie nieregularnie. Zaznaczyłam też lekkie poszerzenie obecnej rabaty. To takie luźne przemyślenia

Pati bardzo dziękuję za propozycje , bardzo dużo myślę nad tymi kształtami rabat po pierwsze to lato zapowiada się tak samo gorące i suche jak poprzednie i myślę że trzeba się do tego przyzwyczaić jako norma, czyli trawnik będzie wysiał,zółkł i generalnie bardziej szpecil niż zdobił czyli denerwował moja skromną osobę.

Czyli potrzeba więcej rabat co do frontu , ta wersja z ząbkami to taka raczej dla męża , że niby mało trawnika zabieram , ale tak chciałabym ją rozciągnąć na prosto czyli poszerzyć całość w linii prostej.

Do tego wjechać jeszcze pod okno z frontu bo tam przy opasce też strasznie łysieje.

O froncie tam gdzie jest wieku jest zbiornik na wodę deszczowa w sumie to niepotrzebnie wydane pieniądze no ale ... I fakt wyjłas mi ta myśl z głowy bo to mniejsze mimo że nie jest tak cienko ziemi , zawsze pierwsze jest przesuszone mimo że codziennie staram się tam polać woda , tylko co tam zrobić , wrzosowisko?

Jeśli chodzi o tył nie ma tam oczyszczalni ani innych elementów infrastruktury, w kącie mam kompostownik tylko.

Ja narysowałam taki pomysł z rabata poprzeczna aby tam między jedną a drugą rabata ukryć np. piaskownice czy jakiś placyk dla małego na co już niedługo przyjdzie pora i kilka lat będzie musiał służyć .

Obsadzilavym go drzewami aby dawały cień i stworzyły taki pokój ogrodowy z tyłu.
Oblicz drzew nisko żywopłot zimozielony z cisów , lub żywotników max 1,50 i jako pierwsze piętro byliny w różowej i fioletowej tonacji.

Powiedz proszę co myślisz bardzo sobie cenię wasze rady .

Wstawiam mój rysunek poglądowy
Narsilia 21:41, 11 maj 2024

Jeszcze zdjęcie z innej perspektywy .
Narsilia 21:44, 11 maj 2024

Ze złych wieści to dziś z ciężkim sercem wyrzuciłam dwie azalie japaońskie , całkowicie uschły nie mam pojęcia co się stało , ziemia kwaśna, w tamtym roku kwitły , przezimowały pięknie bujne zielone ehhh , a kolejne dwie wyglądają pół na pół .

Uwielbiam różaneczniki i rodki , ale tu się bardzo zraziłam , wymieniłam je na niezawodna tawułe golden princess
Juzia 13:45, 12 maj 2024

To ja polecam seslerię zamiast tej Little bunny. MOje Bunny miały max 30cm aż padły po którejś zimie

Seslerie łatwo się dzieli. Kup 3 szt... i podzielisz na kilkanaście nawet. A szybko się rozrosną I do buksów bardziej pasują bo mają jaśniejszy kolor
Juzia 13:54, 12 maj 2024

A czemu zbiornik na deszczówkę to strata pieniędzy???

Jakiej wielkości jest trawnik na froncie? Może jedna wielka rabata i tylko ścieżka z trawy? albo z czegoś innego? A trawnik tylko na tyłach?