Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:45, 16 paź 2019

Do góry
Misia napisał(a)

Piękna ta aronia a z klonami to teraz już sama nie wiem... mam rabatę 16 metrów długą, 1/4 zajmują brzozy a na pozostałej części chciałam zmieścić klona ginnale ściętolistnego, sosnę bośniacką, 3 cisy strzyżone w kulki, 3 berberysy i może jodłę kaukaską ale to wszystko chyba się tam nie zmieści... z czegoś trzeba zrezygnować, tylko z czego...

Aronia dzisiaj już w zupełnie innej odsłonie.

Sosen u mnie nie ma. Za bogata gleba, a dodatkowo przerażałby mnie ten cykliczny zrzut igieł. Jodły są fajne.
Starałam się u siebie stworzyć namiastkę naturalnego przenikania się drzew, krzewów, traw i bylin. W niektórych miejscach się udało.

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 16:43, 16 paź 2019

Do góry
Makusia napisał(a)

OOOOOOOooooo! Zatkało mnie! Ale czad! Jakoś mi umknęło w świadomości, że Ty masz TAKIE brzozy! Boskie są! A jakie kształtne!

Makusia, bo one rok temu mniejsze były

https://www.ogrodowisko.pl/watek/7059-ogrod-pierwszy-nie-wielki-projekt?page=335
Na zielonej... trawce :) 15:20, 16 paź 2019

Do góry
Angeliko, piękny ogród masz. Czy te brzozy mają nawadnianie, że takie zielone? U nas te zwykłe już prawie bez liści zostały, zaczynają gubić od czerwca... Zastanawiam się, czy Dorenbosy mają jakoś inaczej niż te zwykłe, czy to chodzi o nawadnianie?
Na zielonej... trawce :) 15:11, 16 paź 2019

Do góry
Pięknie. Już na fejsie nie mogłam się napatrzeć Powiedz, czy te brzozy bardzo cieniu ją rabatę? Planuję na wjazdowej trzy brzozy co ok. 2 m i zastanawiam się czy nie narobią mi za dużo cienia? Na razie wszędzie mam maluchy a Ty juz takie dorodne egzemplarze.
Na zielonej... trawce :) 15:10, 16 paź 2019

Do góry
Świetne widoczki
Brzozy iście królewski klimat zrobiły
Na zielonej... trawce :) 15:04, 16 paź 2019

Do góry
Królowe ogrodu - brzozy

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 13:35, 16 paź 2019

Do góry
Johanka77 napisał(a)

OOOOOOOooooo! Zatkało mnie! Ale czad! Jakoś mi umknęło w świadomości, że Ty masz TAKIE brzozy! Boskie są! A jakie kształtne!
Przerwa na kawę... 12:49, 16 paź 2019

Do góry
Szybko przebiegłam i podziwiam drzewostany

Ładne te klony. Ja nawet się zaczęłam zastanawiać, ale na razie miejsca na nie u siebie nie widzę. Może w przyszłym roku coś wysadzę.
Szukam natomiast drzewa do posadzenia „w tarasie”. Ale ze względu na brzozy w pobliżu raczej do Doorenboosa się skłaniam .
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:35, 16 paź 2019

Do góry
effka napisał(a)

Powiększaj powiększaj Powiedz co ile masz Doorenbosy posadzone?

Doorenboosy mam co 1,7
Ale Doorenboosy u mnie są w dole ogrodu. O tu

Na brzozowej mam jakieś zwykłe brzozy kupione u mojego trawkarza po 5 zeta. Te mam posadzone co półtora metra, a nawet co metr.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:31, 16 paź 2019

Do góry
Figaro napisał(a)
Piekne te brzozy piekne. Siedze i sie napatrzac nie moge.
Masz duzo traw wiec sie zapytam czy masz tez te trawe https://sklep.daglezjaryki.pl/rosliny/738-miscanthus-sinensis-ballerina.html

Dziękuje za komplementy

Tej trawki nie mam.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:44, 15 paź 2019

Do góry
Piekne te brzozy piekne. Siedze i sie napatrzac nie moge.
Masz duzo traw wiec sie zapytam czy masz tez te trawe https://sklep.daglezjaryki.pl/rosliny/738-miscanthus-sinensis-ballerina.html
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:44, 15 paź 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Ten krzew to aronia. Owocuje obficie. Owoce obniżają ciśnienie.
Tempo wzrostu klonów ginnala (mam ich kilka) jest bardzo zróżnicowane. Sadziłam je 6 lat temu jako kilkudziesięcio cm patyczki. Najwyższy ma już ponad 5 m, te najniższe między 2-3 m. Potrafią w ciągu sezonu urosnąć o ponad metr.

Piękna ta aronia a z klonami to teraz już sama nie wiem... mam rabatę 16 metrów długą, 1/4 zajmują brzozy a na pozostałej części chciałam zmieścić klona ginnale ściętolistnego, sosnę bośniacką, 3 cisy strzyżone w kulki, 3 berberysy i może jodłę kaukaską ale to wszystko chyba się tam nie zmieści... z czegoś trzeba zrezygnować, tylko z czego...
Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 20:00, 15 paź 2019

Do góry
A i jeszcze. Najbardziej zpomarańczowiały te rosnące w pobliżu brzóz. Brzozy to pijaczki, wszystko wysiorbią
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:52, 15 paź 2019

Do góry
Magleska napisał(a)
Ewa kuruj się bo brzozy trzeba sadzić

buziaki

Kuruję się, Kuruję, i strasznie mnie ciągnie do ogrodu, siedzę na tarasie i mysle tylko co tu bym mogła porobić jak bym była zdrowa. Już sobie nawet w myślach listę zrobiłam:
wykopać kanny i tygrysówki i dać do teściowej do piwnicy na przechowanie zimą
skończyć plewienie rabat (niewiele zostało)
dosypać korę na rabaty
wyłożyć placyk paleniskowy matą i wyspać korą kamienną
w listopadzie poszerzyć jedną z rabat i wsadzić róże aspirinki
wsadzić Doorenbosy na wjazdową
kupić cebule tulipanów i narcyzów i obsadzić nimi rabaty

I pewnie jeszcze sporo innych rzeczy

Oj ale mnie ręce świerzbią...

Dziękuję Madziu
Ogrodowe marzenie Mrokasi 19:51, 15 paź 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Boszszsz, ale wcześnie robi się ciemno... dziś ruszyłam do ogrodu po pracy, o 17tej a przed 18.30 już po ciemku sprzątaliśmy szpadle i widły... . Jak żyć? Ale dwie brzozy posadzone a jeden cis i ginnalek przesadzone. Jutro może uda nam się wcześniej urwać bo inaczej to nas sylwester zastanie z tym sadzeniem...mam jeszcze do posadzenia 16 sztuk i 2 sztuki do przesadzenia...

Witaj Kasiu ,
No niestety szybko robi się ciemno ,
Ale przynajmniej masz ogród po nosem ,
Ja niestety muszę do niego dojechać
Więc ja na pewno będę sadzić zimą
Ogrodowe marzenie Mrokasi 19:47, 15 paź 2019

Do góry
Kasiu, mam to samo, po godzinie dziennie rycia
Ale myśl pozytywnie, zawsze to godzinka coś porobione, zawsze dwie brzozy posadzone
Ogrodowe marzenie Mrokasi 19:32, 15 paź 2019

Do góry
Boszszsz, ale wcześnie robi się ciemno... dziś ruszyłam do ogrodu po pracy, o 17tej a przed 18.30 już po ciemku sprzątaliśmy szpadle i widły... . Jak żyć? Ale dwie brzozy posadzone a jeden cis i ginnalek przesadzone. Jutro może uda nam się wcześniej urwać bo inaczej to nas sylwester zastanie z tym sadzeniem...mam jeszcze do posadzenia 16 sztuk i 2 sztuki do przesadzenia...
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 19:21, 15 paź 2019

Do góry
Ewa kuruj się bo brzozy trzeba sadzić

buziaki
Wśród brzóz i dębów 17:36, 15 paź 2019

Do góry
Basiu, trawy cudnie tańczą na wietrze
Chciałam zobaczyć jesienne brzozy, chyba czytasz w moich myślach, bo je sfociłaś
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:14, 15 paź 2019

Do góry
Agania napisał(a)
Fajny ten pomysł z brzozami nie ciut za blisko będą tak posadzone jak piszesz?
Inspirki ciekawe tą pierwszą to bym skopiowała

Dzięki Agata Przy trzech sztukach rozstaw między nimi wyjdzie co ok. 1.8-2m. Może jeszcze zrobię taki myk, że tą środkową brzozę posadzkę lekko cofnietą w stosunku do dwóch pozostałych. Wtedy nie będą takie zbite.
Jak już będę miała drzewka będę latać z nimi po rabacie i się radzić

Ten pierwszy pin genialny a przecież tam nic nadzwyczajnego nie ma RB, ML i brzozy i taka genialna kompozycja wyszła
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies