Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe szaleństwo ... 23:42, 27 mar 2017

Do góry
zoja napisał(a)
miło czytać o sukcesach wysiewowych
widzę, że nawet syn docenia pasję mamy i kwiatki kupuje
Macham!

Syn i maz twierdza ze oszalalam na maksa ale pozytywnie. Syn nawet wczoraj zrobil nowa furtke

I nawet pomalowal
Mój 4 arowy azyl... 23:41, 27 mar 2017

Do góry
Za to krokusy w pełni kwitnienia

nawet stara, najzwyklejsza odmiana, którą mam już prawie 30 lat!

Zielonym do góry... :) 23:34, 27 mar 2017

Do góry
Konieczki napisał(a)
Toszko moje cisy a raczej żywopłot z nich. Po obejrzeniu Twojego stwierdzam ze moje są w ogóle nie cięte, przyznam się bez bicia że dopiero na wiosnę trochę je skróciłam - i tak serce mi pękało przy każdej ciachniętej gałązce

Masz nozyce elektryczne? Nimi najłatwiej idzie i nie ma czasu na litość
Potem tylko szpalerowymi (ręcznymi dorównujesz.
Aby dodać ci odwago z cięciem powiem tylko, ze jesli zostawisz takie długie baty, to w efekcie będą nierówno rosnąć, będą mieć dziury i nie będą zwarte, gęste miśki.
Elektrycznymi tniesz od dołu w górę, a potem w poziomie. Następnie poharatane gałązki trzeba starannie gładko przyciąć sekatorem. Przy grubszych gałązkach nożyce elektryczne mogą poszarpać. Od góry równiutko skróć wszystkie przewodniki min o połowę.
Efekt monolitycznego muru uzyskasz tylko po starannym, mocnym cięciu, kiedy wszystkie gałązki będą w poziomie, a przyrosty dadzą efekt gęstości. Czym systematyczniej tniesz, tym lepiej rozkrzewione, gęste gałązki. Po prostu jest ich więcej. Gałązki rozkrzewiają się na końcówkach, czyli jesli mocno zetniesz to mocno rozkrzewi się każda gałązka. Efekt monolitu dają przyrosty.

Dodam tylko, ze długie gałązki to także problem z "rozwalaniem" sie na boki krzewu. Wystarczy mocny deszcz lub śnieg.

Konieczki napisał(a)
Tutaj mam odwieczny problem bo mi wylatują cisy, ten zielony to dosadzony w sobitę nowy okaz - z tych pomarańczowych to już nic nie będzie?

Tymi pojedyńczymi pomarańczowymi gałazkami to zbytnio się nie martwię (może źle podchodzę do sprawy - ale wydaje mi się ze przemarzły)

Za wszelkie rady ślicznie dziękuję

Wykop te uschnięte cisy i miejsca zdezynfekuj octanem wapnia. Podejrzana sprawa, że dwa obok siebie padły. Ten dosadzony idealnie nadaje się na lizaka...ach jaka cudna prosta nóżka (sorki, rozmarzyłam się). Dosadzonemu od razu skróć wszystkie gałązki. O połowę. Musi zgęstnieć.

Takie pojedyncze suche gałazki jak na ostatnim zdjęciu zdarzają się czasem. Mogła być mocno zagieta, nadłamana. Czasami śnieg wystarczy. Tniesz i zapominasz.
Mój 4 arowy azyl... 23:34, 27 mar 2017

Do góry
Haniu, ociepla się wreszcie!

Dzisiaj było już w miarę przyzwoicie. Słonecznie i prawie bezwietrznie. Gdyby nie ten kręgosłup i w dalszym ciągu niedoleczone kolano, miło by się pracowało.
Jeszcze wczoraj oprócz bluszczu Małż solidnie przyciął winobluszcz, który - podobnie jak bluszcz - wlazł na dach i mieszał się z różą. Dzisiaj więc sprzątania ciąg dalszy.
Przesadziłam Kokorycz pogiętą, bo do tej pory miała miejsce 'tymczasowe', a ze trzy lata już tam rosła. Oczyściłam i nawiozłam rabatę. Na razie jedną, innych nie mogę ruszać, bo nie wszystko z ziemi powychodziło.
Martwię się o tulipany. Chyba kwiatów nie będzie, nie widziałam pąków. A powinno je już widać!
Zaczynają przekwitać przebiśniegi i iryski. Te jeszcze się trzymają, zakwitły najpóźniej.

Ogródek z futrzakami i kamieniami 23:33, 27 mar 2017

Do góry
Ewik napisał(a)

Hej, smiałka mam i go lubię, z kilku miejsc go usunęła bo rozrosl się nadmiernie ale efekt jest super

współczuję straty panienki , nasza najstarsza w maju skończy 16 lat .

Na wystawy jeździmy cały czas, teraz w zeszłym tygodniu nasza najmłodsza skończyła Mlodziezowy Championat

Tak prezentowały się w Drzonkowie na wystawie miedzynarodowej na początku marca

Po minie widać ze rozumie powagę sytuacji
Ślicznie się prezentują
Ranczo Edy 23:24, 27 mar 2017

Do góry
buziaki paaahrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr...

Ranczo Edy 23:23, 27 mar 2017

Do góry
spokojnej nocki

Bawarka 23:18, 27 mar 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)
To zdjęcie do Landshut, w zamku też byłam. Nazwy szczytu nie znam, ale poprawię się i skupię na tym większą uwagę,to zdjęcie 3 jest z mostu robione. Byłam tym zauroczona.
A tam tyle jest jeszcze zamków. Mnie w ogóle interesują zamki, katedry. U nas też jest jeszcze tyle do zwiedzania. Ty to wszystko znasz z zamkniętymi oczami wiesz, co gdzie, jakie.Pozdrawiam Cię serdecznie.

I chyba sie pomylilam Cos mi swita ze ten szczyt to moze byc gora Säuling, Tegelberg jest bardziej z przodu Ale chyba i tak zle nie wypadlam

Goniu zobacz co jest pod mostem, warto tam zejsc.

To prawda, zamki tutaj sa piekne i jest ich duzo i Bawaria ma duzo do zaoferowania
I chociaz mieszkam tu juz tyle lat to jeszcze wiele miejsc przede mna ktore chce zobaczyc, poznac, nie wszystko jeszcze widzialam

Ogród Wioli 23:14, 27 mar 2017

Do góry
Pierwsze koty za płoty
Działeczka, moje małe miejsce na ziemi 23:02, 27 mar 2017

Do góry
violka171 napisał(a)
Orlik,zeszłoroczna zdobycz

Zawilec

Violcia super ale fajnie cieszymy oczy jeeej mieczykami mnie zaskoczyłaś nie słyszałam ze się tak robi ja to do ziemi zawsze pewnie szybszy efekt będzie to chyba jakieś cudeńka bo takie czerwone jaki kolorek ?
buziaki zostawiam
Śliczny ciemiernik i reszta wiosennych
Ogrodowe skarby 22:56, 27 mar 2017

Do góry
Betka napisał(a)
Moniko juz wstawiam co prawda jeszcze musimy zakupić siatkę zabezpieczająca co by szyszki nie wypadały wiec jeszcze nie skończone

Domek rewelacja! Pięknie już u Ciebie, mam nadzieję że słoneczko wyciągnie nam wreszcie kolorki
Do raju daleko - u Ewy 22:54, 27 mar 2017

Do góry
Katkak napisał(a)
Ewunia musiałam się do Twoich prymulek uśmiechnąć - nie dało się inaczej . Cudne .

Nie było pełnych, ale te też są śliczne

A to moja Genie - rozpakowana po zimie

Ogrodowe skarby 22:53, 27 mar 2017

Do góry
Ogrodowe skarby 22:51, 27 mar 2017

Do góry
Brunera tez się budzi

Pigwowiec a może pigwa ?
Eden Lublin 2017 22:43, 27 mar 2017

Do góry
Ja też zdjęć nie zrobiłam , tylko zakupy fotnęłam na pamiątkę .

Kupiłam kilka odmian dzwonków, kocimiętki, rutewkę, babtysię, muhlenbergię, rdest himalajski, sadziec plamisty i jeżówkę Virgin.
Dziewczyny a Wy Co kupowałyście?
Ogrodowe skarby 22:42, 27 mar 2017

Do góry
Rumianka

Bergenia
Ranczo Edy 22:41, 27 mar 2017

Do góry
Zaszalałam zakwitłam botanicznym tulipkiem !!!
drobniejsze kwiatki w tym roku ...

i arbuzy w domu już wychodzą

Stroiki i wianki różne nie tylko świąteczne 22:27, 27 mar 2017

Do góry
Łał... Piękne wianki robicie Brawo.

Mój wygląda tak
Ogrodowe skarby 22:25, 27 mar 2017

Do góry
Żonkile maja juz pąki
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 22:24, 27 mar 2017

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies