Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W zielonej aptece

W zielonej aptece

Filomena 11:52, 05 maj 2017

mirkaka napisał(a)
Początek maja, roślinki trochę spóźnione ale jak się wreszcie ociepli to nadrobią.
Glicynia przetrwała przymrozki, będzie kwitła?
Moje hortensje ogrodowe jeszcze nigdy nie były tak sponiewierane przez przymrozki ja w tym roku, czy zakwitną ?, a to były pewniaki, nie bały się mrozu.

Mirko
glicynia będzie kwitła, dała radę mrozom. Czekam niecierpliwie choć mam co oglądać teraz w ogrodzie - zrobiło się cieplej i każdego dnia coś się rozwija, nadrabia zaległości
za magnolią hortensje ogrodowe - odbijają od ziemi, znów będą pojedyńcze kwiaty. Tak to z nimi jest. Choć u Ciebie Mirko dużo lżejszy klimat, pamiętam wyjazdy nad morze - ogrodówki kwitły w prawie każdym ogrodzie! Miejmy nadzieje na ich kwiaty u Ciebie
Filomena 11:56, 05 maj 2017

Marga napisał(a)
Jak cudnie zielono! Ech, zazdraszczam Ci tego leśnego poszycia

To przyjeżdżaj na kopanie, jest czym się dzielić, sieją mi się kopytniki - na to czekałam!
Filomena 12:06, 05 maj 2017

mira napisał(a)
Piękne to Twoje poszycie leśne, właśnie szukam albo już mam część pod świerki bo po podcięciu dolnych gałęzi wyszło miejsce wolne.

U mnie też wszystko później niż w poprzednich latach - ale co tam jest już zielono i to jest fajne żeby tylko po tych deszczach jakieś zarazy nie nastały.

pozdrawiam

Zgadza się.
Pod świerkami trudno się wszystko przyjmuje - bardzo tam sucho stąd bluszcz u mnie i barwinek, miodunki.... po kilku latach nawożenia liśćmi, dodawaniu kompostu efekt jest taki jak widać
malkul 12:07, 05 maj 2017

cześć
duzo masz tego kopytnika? długo u ciebie rośnie?
Filomena 12:21, 05 maj 2017

07_Rene napisał(a)
Leśna odsłona ogrodu bardzo mi się podoba. Lubię takie klimaty.
U mnie też rośliny się zatrzymały, nie rosną. Do tego bardzo mokro, ciężko plewić, a co dopiero ściągać darń...
Dziękuję za ofertę bluszczową, w razie braków będę się do Ciebie zwracać

Rusza wreszcie ogrodowe życie.

Oferta aktualna. Przekazywanie roślin jest jak domino i już piszę dlaczego.
Pokażę rabatę w innej części ogrodu, która jest w trakcie tworzenia.
To część, o której pisałam wcześniej, bardziej geometryczna, z żywopłotami ale ze swobodną dzikawą rabatą
Co tam już rośnie opowiem innym razem.
Tymczasem ślę pozdrowienia i całuski w stronę Vity z wzdłuż ścieżki... i Agaty z ogrodu w cieniu brzozy oraz Anki z "kiedyś tu będzie ogród" a także Gosi z ogrodu do kapitalnego remontu - to one są matkami chrzestnymi tej rabaty, podzieliły się ze mną tym co mają w swoich ogrodach.
Marga 12:28, 05 maj 2017

Z chęcią wpadnę. Dziękuję. Zarezerwuj mi kilka kopytników
...to Ty chyba miałaś do mnie teraz wpaść na kawę i po perovskie
Zdzwonimy się w przyszłym tygodniu. Dobrze?
Filomena 12:29, 05 maj 2017

Jana napisał(a)
fajnie wygląda ten bluszcz na ziemi, skopiuję pogoda nas nie rozpieszcza, kiedy to wszystko urośnie?

Jano mnie też się podoba bluszcz w takim wydaniu.
Pogoda służy ociężałym, u mnie niektóre prace w powijakach, nie wiem kiedy skończę
Wiem ,że u Ciebie remonty wielkie w ogrodzie, u mnie małe np takie - powiększam i dopieszczam warzywniaczek
Mam nadzieję zdążyć na poprawę pogody i sianie warzywek do gruntu
Filomena 12:35, 05 maj 2017

malkul napisał(a)
cześć
duzo masz tego kopytnika? długo u ciebie rośnie?

Kopytnik w postaci kilku kęp jest u mnie kilka lat ale siedział i tyle. W tamtym roku zakwitł i w tym widzę młode sadzoneczki, wreszcie się zadomowił. Lubię go bardzo i liczę na więcej, choć to malutka roslinka. Zdecydowanie szybciej chyba zadarnia runianka. Obie lubią cień, a tego u mnie nie brakuje.
sylwia_slomc... 13:24, 05 maj 2017

Ooooo kopytniki się sieją Czekam kiedy to u mnie nastąpiWidoczki śliczne
malkul 13:35, 05 maj 2017

Filomena napisał(a)

Kopytnik w postaci kilku kęp jest u mnie kilka lat ale siedział i tyle. W tamtym roku zakwitł i w tym widzę młode sadzoneczki, wreszcie się zadomowił. Lubię go bardzo i liczę na więcej, choć to malutka roslinka. Zdecydowanie szybciej chyba zadarnia runianka. Obie lubią cień, a tego u mnie nie brakuje.

mam rumiankę, i to sporo. ta szybko rośnie jak chwast i jest sliczna, mam ja raczej w słońcu. daje radę. a kopytnika dopiero zakupiłam i ciekawa jestem jaki bęzie i kiedy się zbierzę. ale nei licze że spektakularnie szybko