Moje oczary:
Wyprowadzam je na pień, bo z miejscem na krzaczki u nie słabo
Tu zdjęcie żółtego dla Aprilka
Tak pięknie przebarwiają się liście oczara jesienią:
Zima nie była jak do tej pory mroźna, nie powinno być strat. U mnie też spadł śnieg ale bardzo szybko zniknął. Potem parę dni padało ale było ciepło. Dziś cudne słońce choć rześko.
U mnie jeszcze Oczar Jelena kwitnie
Podobny do Feuerzauber, bardziej pomarańcz.
Słabo widać na tych brązowych igłach.
Igieł w tym roku masa. Po prawej wyczyszczone, po lewej gruba kołderka jeszcze leży
Myślałam o takiej prostej pergoli podwójnej jak u tej dziewczyny na Insta: https://www.instagram.com/p/Cvt5wjmsX0-OqGT676NcfzU5-pz0GVA_lT1KoM0/?igsh=MzRlODBiNWFlZA==. Coś pnącego dałabym na jakiś obelisk na rabacie wiejskiej lub na huśtawkę/hamak. Z jednej strony mało miejsca by było strasznie, gdyby zdecydować się na piwoniowo-wiejską tylko na 8 metrach. Z drugiej rozciągając ją na niemal 21 metrach wymagałaby więcej godzin pracy niż przy rabacie z trzcinnikami (tam głownie w grę wchodzi cięcie i czyszczenie). Przynajmniej mam takie wrażenie, że jest to bardziej pracochłonna rabata. W książce Danusi, tej co miała ostatnio premierę, jest mocna sugestia, aby dać zielone tło takim rabatów. Za lewą częścią zaznaczonej na żółto rabaty jest warzywnik. Nie mogę się więc decydować na zbyt wysokie elementy, by go nie zacienić. Co do okien to od północy jest wyjście z tarasu (podcienia) i tam też jest okno z salonu. Widok z niego będzie na rabatę z elementem wodnym.
Przypomnę mój dawny szkic wstępny (huśtawka w złym miejscu narysowana)
Co do rzeźby to mam na razie tylko kilka inspiracji zapisanych. Raczej nie będziemy kupować ze względu na budżet tylko zrobimy coś samodzielnie. Tutaj lista inspiracji w moim poście z 22:21 - page=171#post_4
Ile???? Szok chyba na głowę upadli, jeszcze te odmianowe rozumiem bo one słabiej się sieja słabiej rosną, wolniej przyrastają, ale Niger w takiej cenie uważam za zdzierstwo nawet za duże sadzonki. Jak tak patrzę na ich wielkość to w naszej biedrze w tym roku pół mniejsze były po 11 zeta.
Oj skacza te jagnieta jak zwariowane
W niedziele bylismy w Bawarskim Lesie odebrać komodę. Znalezlismy taka piękna do oddania za darmo. Więc szkoda Było nie brać. Przy okazji był spacer nad jeziorem. Deszcz siapil ale ładnie było.
W oto jesteśmy styczeń 2024 tacy goście nas odwiedzali
Planów jest mega dużo na ten rok , postaram się wstawić zestawienie z drona to co było planowane a jest zrobione i całą listę nowych pomysłów liczę na wasza pomoc