Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki.

Ichigo 14:41, 12 maj 2024

Narsilia napisał(a)
Ze złych wieści to dziś z ciężkim sercem wyrzuciłam dwie azalie japaońskie , całkowicie uschły nie mam pojęcia co się stało , ziemia kwaśna, w tamtym roku kwitły , przezimowały pięknie bujne zielone ehhh , a kolejne dwie wyglądają pół na pół .

Uwielbiam różaneczniki i rodki , ale tu się bardzo zraziłam , wymieniłam je na niezawodna tawułe golden princess

Moje azalie, które sadziłam w zeszłym roku, wyglądają podobnie. Ale jeszcze żyją, więc ich na razie nie wyrzucam. Dam im szansę, niech zbudują lepszy system korzeniowy.

Też nie mam pojęcia, dlaczego uschły Twoje azalie, skoro ładnie przezimowały. Prawdę mówiąc, rododendrony to dla mnie zagadka. Powinnam bardziej wczytać się w forum.

Podziwiam cięcia tylu bukszpanów. Ja się w to nie bawię. Tyle się naczytałam o ćmie, że podziękuję. Choć u innych mi się podobają, nawet bardzo. U Ciebie wyglądają super. Widać, że o nie dbasz. Ja mam jednego, który na dodatek choruje. Chyba się go pozbędę.
ajka 20:55, 12 maj 2024

Narsilia napisał(a)
Ze złych wieści to dziś z ciężkim sercem wyrzuciłam dwie azalie japaońskie , całkowicie uschły nie mam pojęcia co się stało , ziemia kwaśna, w tamtym roku kwitły , przezimowały pięknie bujne zielone ehhh , a kolejne dwie wyglądają pół na pół .

Uwielbiam różaneczniki i rodki , ale tu się bardzo zraziłam , wymieniłam je na niezawodna tawułe golden princess

Oj, nie pospieszyłaś się za bardzo? Może trzeba było poczekać?
LIDKA 22:05, 12 maj 2024

Ta sesleria podpowiadana przez Józię to dobry pomysł. Bo ona całkiem niekłopotliwa jest.

Patrycja_KG_Lu 23:03, 12 maj 2024

Narsilia napisał(a)

[…] co do frontu , ta wersja z ząbkami to taka raczej dla męża , że niby mało trawnika zabieram , ale tak chciałabym ją rozciągnąć na prosto czyli poszerzyć całość w linii prostej.

Ile tam masz szerokości tej rabaty teraz i do ilu chciałabyś zwiększyć?

Do tego wjechać jeszcze pod okno z frontu bo tam przy opasce też strasznie łysieje.

Super pomysł, będzie kolorowo pod oknem.

O froncie tam gdzie jest wieku jest zbiornik na wodę deszczowa w sumie to niepotrzebnie wydane pieniądze no ale ... I fakt wyjłas mi ta myśl z głowy bo to mniejsze mimo że nie jest tak cienko ziemi , zawsze pierwsze jest przesuszone mimo że codziennie staram się tam polać woda , tylko co tam zrobić , wrzosowisko? […]

Z tym wrzosowiskiem to chyba ciężkie zadanie, bo musiałabyś im warunki zapewnić takie co lubią, chyba że akurat masz takie w ogrodzie. Kojarzę wrzosowisko u jednej osoby co już nie korzysta aktywnie z forum. Ile tam masz cm gleby? Zbiornik betonowy?
Edit: Ogród, w którym znalazło się sporo wrzosów https://www.ogrodowisko.pl/watek/7843-wizytowka-na-zielonej-trawce
Narsilia 11:13, 13 maj 2024

Patrycja więc jeśli chodzi o rabatę z bukszpanami z frontu ma ona 120 chciałabym zwiększyć o 1 m czyli do 220.

Pod okno pociągnelabym dalej motyw kul bukszpanu bo muszę przesadzić z rabaty polnocnej i do tego coś pomiędzy nie .

Z tym wrzosowiskiem to tylko taki pomysł bo zbiornik jest betonowy pod spodem , ziemi jest niewiele na głębokosc szpadla może trochę więcej .

Więc tylko rośliny z płytkim system korzeniowym i lubicie suche miejsce nasłonecznione .
Narsilia 11:15, 13 maj 2024

Juzia napisał(a)
To ja polecam seslerię zamiast tej Little bunny. MOje Bunny miały max 30cm aż padły po którejś zimie

Seslerie łatwo się dzieli. Kup 3 szt... i podzielisz na kilkanaście nawet. A szybko się rozrosną I do buksów bardziej pasują bo mają jaśniejszy kolor

Kurcze to zwątpiłam w ta little Bunny , ale taka wydaje się bardziej zwiewna puszysta od seslerii , no to mam jeszcze parę dni na decyzję chyba że jeszcze jakiś inny zamiennik.
Narsilia 11:20, 13 maj 2024

Juzia ze zbiornikiem na deszczowke to liczyliśmy na dofinansowanie które podczas budowy wszyscy obiecywali więc zrobiliśmy i kupiliśmy zbiornik i chcieliśmy dzięki tym pieniądza kupić pompę i czujniki które po napełnieniu będą pompować wodę do nawadniania kropelkowego i tak będzie cały czas w użyciu .

A tak nie dostaliśmy ani grosza bo nabór się skończył i inwestycja nie dokończona i teraz od czasu do czasu pompujemy ręcznie żeby zbiornik nie był pełny ,akexwidze że teraz mało kto robi taki system odwodnienia budynku i ,,zbierania ,, deszczówki tylko rury wyprowadza kilka metrów od domu i już . A to nas trochę kosztowało więc bardziej taka złość i rozgoryczenie na system , wszyscy namawiają do ekologii jakieś programy moja woda itp a potem to pic się okazuje .
Narsilia 11:22, 13 maj 2024

Ajka
No czekałam bardzo długo całe suche łamałam wiele gałązek i kiedyś też już mi taki numer zrobiły ale było kilka listków a w tym roku ani jednego.

Lidka no ta sesleria szczególnie jesienna seledynowa mnie kusi ale może jeszcze coś innego takiego bardziej puszystego ale nie little Bunny.

Narsilia 11:24, 13 maj 2024

Moja ,,piękność ,startuje.
Narsilia 11:25, 13 maj 2024

Nowe nabytki kupiłam w Brico za 12 zł szałwia new demision