Aniu, dziękuję za porady liliowe. Mam już w ogrodzie lilie. Uwielbiam je. Pierwsze lilie miały być białe, a mają kolor brzoskwiniowy. Posadziłam je na rabacie bylinowej razem z krwawnikiem terakota i rudbekiami Ładnie się rozrastają...
Fotka z lipca:
Planowałam białe z hortensjami, ale oglądałam na fotkach takie zestawienia i się zlewają kolorem.
Nie wiem, czy ktoś był zadowolony z kompozycji lilii z hortensjami? Jeśli nie, to co innego komponować?
Może z różami i floksami? Z tą myślą kupiłam różowe. A białe bym chciała przy tarasie posadzić ...
Korzenie nie do końca zmieściły się w donicach - są trochę zagięte. Ne wiem czy je teraz wykopać i poprzycinać, pewnie jak już się rozbujają ze wzrostem to nie będzie to dobry czas. Chwilowo stoją u mnie w ogrodzie i wyglądają tak:
Donicę zamówiłam taką http://allegro.pl/drewniana-donica-120x30x28-i6767609158.html
Tylko o indywidualnych wymiarach 120x40x39 Super sprawą jest to, że w cenie robią dowolny napis/dedykację.
Zastanawiam się jeszcze czy na dół dać keramzyt czy tylko wszędzie porządną ziemię.
A odn clematisów to od zeszłego roku Mama ma je na balkonie i mają sie bardzo dobrze. Chcę je posadzić pomiędzy tymi 2 różyczkami w donicy Skubane już mają piękne pąki a na zimę niczym nie były osłonięte.
Dziewczynki i chłopaki ja mam i co roku kupuję jak mi się skończą o takie zobaczcie na Ślimora poprzedniego sezonu kosztował niecałe 15 zł przepraszam za brzydkie etykietki ziemią upaćkałam sypię jak jest mokro bo wtedy ich najwięcej i widać gdzie chodzą ....
Asiu, śliczne te trzmielinki. Były na targach po 35 zł. Ładniutkie, równiutkie, ale M ich nie kocha. Wolał tulipanowca rok temu, więc koncepcja moja padła i na trzmieliny skończyło się miejsce. Będę wzdychać do tych forumowych.
Czytałam u Ani Małej Mi, ze jedna po zimie jej padła. Ma 3 sztuki, a raczej już tylko dwie. Kłopot teraz, bo trzeciej tak samo dużej nie dokupi ...
Bajeczny ogród i mistrzowskie zdjęcia .
Wiesz, jest w Warszawie taki plac, Plac Trzech Krzyży. Na trawniku rosną stare piękne magnolie. Weszło już do tradycji, że starzy Warszawiacy specjalnie jadą tam, by podziwiać je jak kwitną.
Do tradycji Ogrodowiska wejdzie zwyczaj podziwianie Twoich magnolii każdej wiosny .
Agatko, czytałam. Derenia można rozmnożyć z patyczków. Ja próbuję Ivory. Od Edytki dostałam małe patyczki, może się coś pokaże w tym roku. Jeden jest na pewno żywy
Wcześniej dostałam od Beatki Szemusi patyczki derenia o zielonych listkach. Ale te były z piętką.
Wysadziłam na miejsce. Rok siedziały zadołowane w doniczce.