Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Handmade by Elka

Handmade by Elka

06:08, 19 maj 2017
nowa Chelsea....w sam raz dla ciebie pomysł .....ciekawe jak bedzie wygladac realizacja

popatrz na skraj rabaty tego projektu ...kamienie na skraju a tyłem drzewa ...i ty sobie zwyczajnie zrobisz tak jak na tej inspiracji ...kamienie byliny luzno obsadzone a tyłem krzewy i drzewa nie musi byc takich mrocznych nasadzeń jak na inspiracji ...bo kolorków dasz i bedzie żywo i barwnie

https://www.rhs.org.uk/shows-events/rhs-chelsea-flower-show/Gardens/2017/the-royal-bank-of-canada-garden
Basilikum 06:43, 19 maj 2017

Tez tworze skalniak juz 2 rok. Moj jest wpisany w gorke i kamienie sa rozrzucone w wiekszosci na brzegu.
Dziewczyny dobrze, pisza by je zrorzucic po rabacie
Gardenarium 08:25, 19 maj 2017

chelll napisał(a)
Aniu,wal szczerze. Skoro proszę, to nie żałuj.

Moja rada: szczera.

Zlikwiduj skalniak, nie pasuje. Raczej skup się na zasłonięciu tego domu, stworzeniu tła dla łądnych roślin tutaj.

To jest za mały kawalątek na tak wielkie kamienie, poza tym to już niemodne ze tak powiem,. To się robiło kiedyś, w latach 70-tych 80-tych. Teraz jest inna bajka

Nie żałuj, że masz kamienie, niech sobie będą. Jeden, największy wykorzystaj na ciurkadełko, jak u Ani, a nawet trzy kamienie, reszta do wywalenia na ulicę.

Instagram Ogrodowiska
Mala_Mi 10:22, 19 maj 2017

Ufff.. nie tylko ja wyszłam na świnkę
I nie jest z moim gustem tak źle
Ja kamole wkleiłam w rabatę.. bez podnoszenia. Zakopałam po połowie w ziemi, by wyglądały naturalnie (za radą Danusi).
Skalniak mój jest obrzeżem dla oczka, i kamienie stanowią tylko wyższy bok.. ale skalniak ma tło z drzew i krzewów.. kamienie natomiast leża sobie w żwirku koło oczka..
Mi osobiście skalniaki takie typu "kupa kamieni" bez powiązania z resztą ogrodu się nie podobają.
Kamienie mam przy ciurkadełku i tam super wyglądają i stanowią super miejsce do zabawy dla dzieci..
Tak ma zatopione z pierwszego opisanego przypadku.

Tu masz fajne inspiracje.. ale wg mnie tylko kilka.. i wszędzie jest tło.. a nie betonowy płot. Może cos ci wpadnie w oko.
kilka inspiracji,
ostatni najlepsza
AgnieszkaW 12:37, 19 maj 2017

Elu, chciałaś szczerze, więc piszę: Kopiec z kamieni to naprawdę już dawno nie jest na topie - i mówi Ci to właścicielka kuuupy kamieni, ale ułożonych w murki, związanych z naturalnymi spadkami terenu. Danusia dała Ci świetną inspirację/projekt, wykorzystaj to, a będziesz zadowolona. Moim zdaniem tam idealnie pasuje większa rabata, a nie - przepraszam za wyrażenie - kupa kamieni, nie powiązana z resztą ogrodu. Mała Mi też podała ciekawe inspiracje. Już o wiele lepiej będą wyglądały te kamienie rozrzucone po całej tej rabacie, ale grupami, po jednym, trzy, pięć - o różnych wielkościach w jednej grupie. Zastanów się nad tym, co napisałam, może skorzystasz z którejś szczerze podanej przez dziewczyny rady.
chelll 22:49, 19 maj 2017

Dziewczyny, dziękuję za te wskazówki. Wezmę je do serca i mam nadzieję, wcielę je w życie.
Nie boję się słów krytyki. Proszę o opinie, więc mam.

Aniu, świnia ta ta, która mówi co innego niż myśli. Tobie dziękuję za szczerość.

Pani Danusiu, w jednym jesteśmy zgodne, że koniecznie trzeba zasłonić płot i zrobić tło dla roślin. Dziękuję za projekt.
Muszę to wszystko jeszcze raz przemyśleć.

Buziaki wieczorne!
Gardenarium 22:53, 19 maj 2017

Jakby co, inspiracje na skalniaki, łącznie z rysunkami, jak układać kamienie masz tutaj:
no i Jurajski ogród - sama słodycz i mnóstwo pięknych inspiracji kamiennych Zajrzyj, jeśli ten styl Ci pasuje to rób, ale nie w tym miejcu.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/377-jak-zalozyc-ogrod-skalny
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/416-rosliny-do-ogrodow-skalnych
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/398-ogrodki-szczelinowe

Instagram Ogrodowiska
Mala_Mi 11:11, 21 maj 2017

Uff.. to kamień z serca .. i z tej górki

Bo bałam się, że się obrazisz... ja się odważyłam na szczerość to i dziewczynom było łatwiej.. dzięki temu masz opinię ... popartą jeszcze zdaniem Danusi.

chelll 22:38, 26 maj 2017

Moja skromna wiosna. Zapraszam
śmiałek darniowy:

czosnki:

Baptysja południowa czeka na słonko:

I za chwilę kolejne fotki
chelll 23:30, 26 maj 2017

I bliżej domu: