Dziękuję.
Tęsknię za podróżami, choć uzmysłowiłam sobie, że w zasadzie swoje marzenia zaspokoiłam u siebie...no ale jakieś rośliny przydałoby się przytargać z podróży.
Nie, wprost przeciwnie, raczej będzie większa kępa i coraz więcej kwiatów, chyba że coś zgnije. Ale moim zdaniem jak mam dalie kilka lat, karpy stają się ogromne i tak ciężkie i kwiatów jest cała masa.
Rozjaśnić możesz ognikiem szkarłatnym który ma żółte owoce zimą, super to wygląda. Cisem na pewno nie rozjaśnisz a raczej wprost przeciwnie, cis ma bardzo ciemne igły, chyba że jest odmiany Aurea.
Tyle mogą rosnąć ile wytrzymają. Gdy kępy byłyby zbyt duże, należy je wykopać i podzielić ale górnego limitu to ja nie stosowałabym - ile będzie żyła tyle będzie dobrze.
Wokół róży wbij dwa kołki, następnie przywiąż włókninę owijając kołek, zrób tzw. "cukierek" a w środku "cukierka nasyp ziemię wokół miejsca szczepienia róży.
Tylko nie teraz, teraz jest zbyt ciepło.
Ostrokrzewu nie ruszaj, najwyżej jak zacznie wiać ostro mrozem, wtedy postaw osłonę p.wiatrową. Albo go owiń.
Albo wbij gałązki choinkowe wokół jakby rosły inne rośliny zimozielone.
Ja się na gramaturze nie znam, każda będzie lepsza niż żadna, to nie na cyfry się strzela tylko na działanie.
Ostatnie rośliny sadziłem w lipcu, były podlewane regularnie... Mam nadzieję, że to wystarczyło by się ukorzeniły.
Mieszkam w podpoznańskiej wsi, w szczerym polu. Wiatr hula tutaj potwornie, aczkolwiek mrozów większych niż -10 C nie było tu chyba już od trzech lat.
Różę posadziłem, jak się okazuje nieprawidłowo, nie jestem w stanie już jej nagiąć do ziemi, nie ryzykując złamania pnia. Czy warto okryć ją geowłókniną i czy ta, którą posiadam (200 g/m2) się do tego nadaje? No i co z tym ostrokrzewem?
Dokonałaś niesamowitej przemiany, no widzisz? Moje może trochę mocne słowa ... zrobiły dużo dobrego! Normalnie czapki z głów, te szałwiowe rabaty, róże, ostróżki i pousuwanie wszystkiego czego było za dużo...moja robota ma sens dla takich efektów:
Danusiu nie będziesz mnie kopiowała bo to wszystko co ja zrobiłam to zobaczyłam w Twoich projektach. Oczywiście coś zmieniłam, coś dodałam ale mój ogród to Twoja zasługa i dziewczyn z O które też tu się inspirowały.Oczywiście że jestem dumna że ktoś się może moim ogrodem inspirować ale ja jestem tylko uczennicą wspaniałej ogrodniczki Danuty Młoźniak. Nigdy tego nie ukrywam i jestem z tego dumna jak nie wiem co Buziaki
Ja bym obstawiała jednolity a różne nasadzenia. Hortensje dobrze wyglądają gdy tło mają bordowe, wiec polecam buk o bordowych liściach.
Działka długa i wąska..ok. Możesz podzielić na odcinki i mieszany nie mieszany jedno to drugie inne, tylko jeden odcinek np 1/3 jedna roślina żywopłotowa w ilości potrzebnej, potem kawałek czegoś innego, ale zaplanowane, podzielone a nie przypadkowe.
Danusiu Ty jesteś dla mnie jak kreator mody ogrodowej bo pewno i oni takie myśli mają że wszystko już było. Przyjdzie natchnienie i na 100% znowu nas zaskoczysz nową kolekcją pomysłów.Kochana życzę wiele sił bo tyle masz nam jeszcze do pokazania i wiem że wiele jeszcze planów Zmieniłaś moje postrzeganie ogrodu od pierwszego zobaczenia bukszpanowego. Potem Twoje realizacje zachwycały mnie i inspirowały. Wiesz że tak wiele Ci zawdzięczamy ( nie tylko ja). Zawsze będę Ci za to wdzięczna i zawsze kiedy popatrzę na swój ogród będę słać do Ciebie ciepłe myśli.
Tak wiem, zauważyłam u mnie w pewnym momencie zaistniała myśl: wszystko już było, wszystko już stosowałam... teraz poszłam w minimalizm, ale pewnie kiedyś wrócę do kokard i bombek
Dzisiaj przeleciałam Twoje wątki, bo nie są pozamykane stare (Może zamknąć?) i stwierdziłam jak super metamorfozy dokonałaś. Może też coś jest moją zasługą nieskromnie powiem Super robota.
Jeszcze jedno powiem, dzisiaj klientka, która zwróciła się o projekt, jako inspirację dała 4 zdjęcia z Twojego ogrodu wyobraź sobie. Mam kopiować ciebie. WOW!
Danusiu to ozdabianie to Twoja szkoła Ty już nie wydalasz??? Przy Twoim areale ja wymiękłabym w połowie sezonu. Ozdabianie to taki troszkę przerywnik w pracach kuchennych a Twoje ozdoby nawet jak już ich niewiele to zawsze inspirują Pozdrawiam serdecznie