Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Joku 10:23, 04 sty 2021

Ustawiam się w kolejce oczekujących .
Niedawno skończyłam pracę zawodową- emerytka na cały etat, dostałam w prezencie kilka książek ogrodniczych i talon do sklepu ogrodniczego. Wszyscy w pracy znają mojego fijoła .
Dużo dobrego w Nowym Roku.
Gardenarium 10:41, 04 sty 2021

To fajnie Jolu Nareszcie wolne.

Instagram Ogrodowiska
Mgduska 11:29, 04 sty 2021

Gardenarium napisał(a)
Powiem Ci, że 15 lat jeździłam po Anglii i te 193 ogrody plus Niemcy, Holandia i wszelkie możliwe najlepsze wystawy - to mam 600 tys. zdjęć, do końca życia inspiracji mi starczy. Jak teraz wybieram zdjęcia do książki, to mam materiały na 100 książek a może i mało powiedziane. Mam zdjęcia na każdy temat...przeglądam codziennie i myślę: ja tam naprawdę byłam? Nieraz po 4 razy w roku w Anglii, po 17 ogrodów na jeden wyjazd, to jakaś niemożliwa sprawa...

Czasem mi szkoda jechać, bo nie widzę wtedy co w moim ogrodzie kwitnie...Rozumiem Ciebie, ale ja to już przeżyłam, choć nie powiem..wiadomo że zawsze się coś nowego wypatrzy, ale na skaranie - bo zaraz by się chciało mieć albo zrobić. Muszę teraz wykorzystać to, co mam i już

Robią wrażenie te liczby! - przy moich skromnych dwóch wypadach i w sumie 10 odwiedzonych ogrodach - mam jeszcze sporo do nadrobienia

I teraz mnie tak strasznie ciągnie, to prawda, że zwiedzanie ogrodów uzależnia.

Książka to super prezent dla ogrodnika zimą, czekam z niecierpliwością - mi też pomoże przeżyć do wiosny
sylwia_slomc... 12:08, 04 sty 2021

Gardenarium napisał(a)

Nie, wprost przeciwnie, raczej będzie większa kępa i coraz więcej kwiatów, chyba że coś zgnije. Ale moim zdaniem jak mam dalie kilka lat, karpy stają się ogromne i tak ciężkie i kwiatów jest cała masa.

Ja się zastanawiam czy u mnie słabsze kwitnienie w tym sezonie to powód zbyt dużych i starych karp( niektóre przeszło 8 lat), powodziowych zalań ( pewnie też) czy tego, ze co roku na tych samych stanowiskach są właśnie( co roku dostają świeżego kompostu więc nie powinno być powodem) stąd moje pytania
sylwia_slomc... 12:13, 04 sty 2021

Dobrze rozumiem potrzebę nabywania nowych roślin do ogrodu...brakuje mi tego bardzo, wertuje internetowo, ale to nie to samo co dotknąć, obejrzeć, powąchać Koszyk oczywiście pełny siedzi
Mgduska 15:03, 04 sty 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)
Dobrze rozumiem potrzebę nabywania nowych roślin do ogrodu...brakuje mi tego bardzo, wertuje internetowo, ale to nie to samo co dotknąć, obejrzeć, powąchać Koszyk oczywiście pełny siedzi

A co masz w koszyku?
HannaR 16:24, 04 sty 2021

Gardenarium napisał(a)
... 15 lat jeździłam po Anglii i te 193 ogrody plus Niemcy, Holandia i wszelkie możliwe najlepsze wystawy - to mam 600 tys. zdjęć, do końca życia inspiracji mi starczy. Jak teraz wybieram zdjęcia do książki, to mam materiały na 100 książek a może i mało powiedziane. Mam zdjęcia na każdy temat...przeglądam codziennie i myślę: ja tam naprawdę byłam? Nieraz po 4 razy w roku w Anglii, po 17 ogrodów na jeden wyjazd, to jakaś niemożliwa sprawa...

Zawsze po cichutku tu przychodziłam, ale tym razem nie mogę się nie odezwać:

!!!WOW!!!

Gardenarium 16:35, 04 sty 2021

sylwia_slomczewska napisał(a)

Ja się zastanawiam czy u mnie słabsze kwitnienie w tym sezonie to powód zbyt dużych i starych karp( niektóre przeszło 8 lat), powodziowych zalań ( pewnie też) czy tego, ze co roku na tych samych stanowiskach są właśnie( co roku dostają świeżego kompostu więc nie powinno być powodem) stąd moje pytania

Sylwuniu, może podgniły? I sparciały trochę.

Instagram Ogrodowiska
sylwia_slomc... 17:29, 04 sty 2021

Mgduska napisał(a)

A co masz w koszyku?

Pełno liliowców, pełniki, szałwie pysznogłówki....
sylwia_slomc... 17:32, 04 sty 2021

Gardenarium napisał(a)

Sylwuniu, może podgniły? I sparciały trochę.

Danuś tego się spodziewałam jak kopaliśmy, bo po zalaniu, ale nie, normalne, zdrowe bulwy, kilka taczek wykopaliśmy, tyle, że nie odmładzałam ich praktycznie jeszcze bo nie mam już miejsca więcej na dalie