Ale bym fopasa popełniła!!!
Zapomniałam tu publicznie pochwalić mego Męża za taki oto piękny murek przy ogrodzeniu sąsiada.
Jak przestanie sypać grad, to zrobie ładniejsze focie.
Dziś już skłaniamy się ku temu, żeby z tego oto granitu zrobimy tarasy na skarpie. Bo inaczej wszystko wyląduje na trawniku.
tu widać szpaler smaragdów a przed nimi zgodnie z Waszymi sugestiami szpaler limek, 3 szt. platanów alphens globe a przed nimi będą rozplentnice hamelt
trochę hortensją liście podmarzły-mam nadzieję że to nie jest powód do wielkich zmartwień, pourywałem i czekam na nowe
tu widać graba fastigata, dalej za żywopłocik z bukszpana a za nim 5 szt. hortensja grandiflora (też ledwo widoczne)
następnie rośnie buk pendula podsadzony sosenkami z szałwią omszoną i brakuje mi tu czegoś w nogach buka-może hakonechloa? tylko to jest płd-wsch i nie wiem czy nie za dużo słońca
na ostatnim zdjęciu pokazuję się piekna kora brzózki doorenbosa, jest ich w sumie 4 szt, rosną w szpalerze o szerokości 90 cm- mam nadzieję że nie za mało miejsca na docelowy pieniek
witam wszystkich po przerwie, brak czasy daję się mocno we znaki
poniżej kilka świeżych zdjęć (na 5 min przed gradobiciem dzisiejszym)
Na pierwszych zdjęciach front, wzdłuż ogrodzenie żywopłot z graba narazie niewidoczny-choć na dowód na ostatnim zdjęciu pokazuję już pod liściem cudo-strasznie się cieszę. Między żywopłocikiem z bukszpanu a grabowym żywopłotem rośnie od lewej magnolia lenneli później miłorząb mariken (niestety przemarzły mu liście po ostatnich przymrozkach-oskubałem go i mam nadzieję że odrosną...ale trochę mnie martwi) no i grab fastigata podstadzony dwoma sosenkami low glown wraz z pony tails i miskanty redfeder (narazie niewidoczne)
Od trzech dni przeglądam forum. Ogród jak marzenie, chyba bym z niego nie wyszła.
Bardzo podoba mi się ta donica na ostatnich dwóch zdjęciach. Można wiedzieć co jest w niej posadzone? Dziękuję, pozdrawiam i gratuluję
Mirello dziękuję za zdjęcie tulipanków.Czekam na kwitnienie swoich.Mój ogródek jest w okolicach Brodnicy.
Aniu witam u siebie. Martyno witam .Ta kępka ma około trzech lat.Rośnie w cieniu i wilgotnym miejscu pod iglakami. Szybko się rozrasta. .Z barwinkiem to jest u mnie taka historia. Kiedyś poszłam na spacer i zobaczyłam ,że rośnie przy ulicy w trawie. Następnego dnia poszłam z małą łopatką i reklamówką.Przyniosłam do domu jedną wiekszą kępkę i od tamtej pory jest w moim ogródku.Przeprowadzałam go kilka razy , ostatnio musiałam zabrać go z ogródka gdy podnosiliśmy teren . Wsadziłam go przy oczyszczalni z kamieni ,żeby mi chwasty nie wchodziły między kamienie,ale już się strasznie rozrósł. Pózniej zrobię zdjęcia.