Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 23:25, 05 kwi 2025

Do góry
Klasztor św. Benedykta Adishama (Adisham Bungalow). To miejsce jest bardzo chętnie odwiedzane przez lokalną ludność, takiego pięknego i zadbanego choć niewielkiego ogrodu jak tam na próżno szukać na Sri Lance.

Takich kolorowych ciężarówek, autobusów, tuk tuków pełno na Sri Lance

Na szczęście tym pociągiem nie jechaliśmy, hardcore

Przy ścieżce 23:24, 05 kwi 2025

Do góry
No to sypnęło u mnie śniegiem i powiało silnie. Do południa pracowałam jeszcze w ogrodzie, ale tak zmarzłam, że z ulgą wróciłam do domu na gorącą herbatę...i już w domu zostałam
Chwilowo siedzę na tyłku, to znaczy w ogrodzie, porządkuję, plewię i robię zdjęcia. Czego przez ostatnie lata nie robiłam zbyt często Kiedy kadruję fotki zaczynam dostrzegać pewne błędy kompozycyjne, czegoś mi brakuje, czegoś jest za wiele.
Nieoczekiwanie znalazłam dobre miejsca dla roślin, które wegetowały trochę zarośnięte, co nieco wywaliłam na kompost, podjęłam też decyzję o nowym trawniku.
Wiem też, gdzie posadzę hortensje 'wołyńskie', szukałam dla nich miejsca, a nie chcę ich mieszać w bliskim sąsiedztwie z 'pomorskimi'

Hortensje od Mirki, które ukorzeniłam z patyczków, już chyba mają ze trzy lata. Dobrze się rozkrzewiły, świetnie przezimowały, a teraz przymrozki!

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 23:22, 05 kwi 2025

Do góry

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 23:15, 05 kwi 2025

Do góry

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 23:11, 05 kwi 2025

Do góry

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 23:08, 05 kwi 2025

Do góry
Horton Plains

To Park Narodowy znajdujący się na liście UNESCO ze względu na jego bioróżnorodność, który pokochaliśmy miłością absolutną. Na zwiedzanie wybraliśmy się o nieludzkiej porze. O 5 rano tuk tuk czekał na nas pod drzwiami, by na 6 dowieźć nas na miejsce. Zapłaciliśmy krocie za wstęp, płacąc za siebie, kierowcę, tuk-tuka wydłubując resztki z portfela. Na próżno było gdziekolwiek szukać cennika wstępu.
Turystów mimo wczesnej godziny było całkiem sporo, wszyscy trzęśli się jak galareta, podskakiwali w cieniutkich kurtkach, zwiedzeni gorącymi temperaturami w dzień. Pod ubikacją ustawiła się kilometrowa kolejka, z której co rusz dochodziły chichoty spowodowane prześwitującymi drzwiami w toaletach. Goła dupa jednak zawsze bawi tak samo, niezależnie od narodowości Na wejściu kolejna kolejka, tym razem ostre trzepanie bagaży. Nie można było wnieść żadnego, plastiku, żadnych folii, etykiet, oprócz butelek z wodą. Nasze śniadaniowe boxy zostały porozbierane na części pierwsze i wrzucone do jednego papierowego worka: kanapki przemieszane z ciastem i owocami, nie wyglądały dobrze tuż po kontroli, a co dopiero po godzinie spaceru
W Parku do zwiedzenia są trzy główne miejsca: mały i duży koniec świata (Mini World's End i World's End) oraz wodospady Baker's Falls. Przejście całego szlaku zajęło nam około 5h. Mieliśmy dużo szczęścia. Często chmury przysłaniają piękne widoki. Pogodę mieliśmy idealną. Niech zdjęcia mówią same za siebie. Żadna budowla nie jest w stanie wywołać u mnie tyle euforii co trekking w takich okolicznościach przyrody.

Tu mam tyle zdjęć, że ciężko coś wybrać

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 23:05, 05 kwi 2025

Do góry

Najstarsza fabryka herbaty na Sri Lance

Diyaluma Falls - wodospad ma kilka stopni gdzie można się kąpać, wzięliśmy tam zgodnie z zaleceniem przewodnika, który pokazał nam miejsca, w których samemu nie przyszłoby nam do głowy by się kąpać

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 23:02, 05 kwi 2025

Do góry
Dzisiejszy poranek... łososiowce i żótki.
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 22:59, 05 kwi 2025

Do góry

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 22:55, 05 kwi 2025

Do góry
Nanuoya Waterfall

Plantacje

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 22:49, 05 kwi 2025

Do góry

Laxapana Falls

Widoki z pociągu na plantacje herbaty

Ramboda Falls

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 22:45, 05 kwi 2025

Do góry
Droga na Szczyt Adama (Adam's Peak / Sri Pada). Szczyt ten wznosi się na wysokości 2243m n.p.m. Jest to miejsce święte, będące celem wielu pielgrzymek. Uważa się znajdujące się na nim 1,5m zagłębienie za odcisk stopy Adama (muzułmani), Śiwy (hinduiści), Buddy (budddyści) i św.Tomasza (chrześcijanie indyjscy). Na górę prowadzi 5500 schodów -3h wspinania. Wchodziliśmy po południu, większość pielgrzymów wchodzi jednak wieczorem, tam nocuje, by rano podziwiać wschód słońca. Na szczycie, który jest maleńki jest zakaz robienia zdjęć, stopy pilnuje strażnik, dlatego też nie została przez nas sfotografowana. Całość wędrówki zajęła nam 5 godzin. To było wyczerpujące przeżycie. Łydki bolały nas przez kilka kolejnych dni.

Szczyt - na górze nie wolno robić zdjęć

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 22:09, 05 kwi 2025

Do góry
No niestety

A ja zwlekalam i zwlekalam az wkoncu wyszlo na to ze musze przepikowac pomidory w domu

Malenstwa jeszcze, cos slabo rosna
Na dole bakkazany tez malutkie
Bedzie cos z nich ?

Przy ścieżce 21:59, 05 kwi 2025

Do góry
Magnolia 'Leonard Messel' i wiśnia wczesna Może to ich krótkie piękno przed załamaniem pogody?

To niebo wróży dzisiaj śnieżycę.

Przy ścieżce 21:45, 05 kwi 2025

Do góry
antracyt napisał(a)

Co za super pomysł, całościowo

Ta Twoja delikatna magnolia ma wiele uroku i bardzo ładny pokrój. Osobiście byłabym bardzo miłe zaskoczona taką siewką Kupiłam moją pierwszą magnolię ze szkółki, gdzie właścicielka (specyficznie zakręcona ) nie mogła sobie przypomnieć jej odmiany. Podejrzewała zwykłą Soulange’a i niby kształt kwiatów się zgadza, tylko kolor jest inny, wchodzi w cieplejszy róż. Ta niespodzianka, na którą czekałam 2 sezony, bardzo mi przypadła do gustu

Uśmiecham się do Ciebie za słowa o magnolii Podreptałam dzisiaj, porównałam kwiaty i chyba to jednak jest stellata Założyłam, że to może być właśnie Soulange, tylko dlaczego ma takie maleńkie kwiaty? Myślę, że w kilka lat wyrośnie na ładne drzewko

Na razie wspierają ją magnolie w tle, sąsiedzkie

Edit: szperam i możliwe, że ta moja siewka magnolii to może być M. kobus
Magnolia japońska, wskazywałby na to pokrój drzewka i ilość płatków w kwiatach.
Za drzwiami do ogrodu... 21:26, 05 kwi 2025

Do góry
anpi napisał(a)
Pogoda taka słoneczna, a ja dalej nie mam czasu na ogród. W planie mam przesadzić kilka roślin na ozdobnym i multum pracy na warzywniaku, plewienie, wysiewy, sadzenie ziemniaków, maliny mam zadołowane, muszę prygotować im miejsce i posadzić, zrobić porządek z kompostem, itd...

Zachwycam się jak pozostali. Coś pięknego!
Nowy początek z wilkiem w tle 21:12, 05 kwi 2025

Do góry

i tyle u mnie ta wczesna wiosna jest ogólnie słaba ,ale każdego dnia coś tam wychodzi
Nowy początek z wilkiem w tle 21:08, 05 kwi 2025

Do góry
Nowy początek z wilkiem w tle 21:03, 05 kwi 2025

Do góry
Nowy początek z wilkiem w tle 21:02, 05 kwi 2025

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies