Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Wizytówki naszych ogrodów » Wizytówka - Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Wizytówka - Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały

Patrycja_KG_Lu 07:33, 15 lut 2026

RABATA WSCHODNIA BORDOWO-BIAŁA (wiosna-jesień 2024)
Inspiracja dla tej rabaty jest z Pinteresta: https://pin.it/PS1zFMYdk.

Wybrane rośliny:
* Wiśnia piłkowana Royal Burgundy - 3 szt.
* Berberys Thunberga Chocolate Summer - 4 szt.
* Miskant chiński Purple Prince - 1 szt.
* Hortensja bukietowa Polar Bear - 3 szt.
* Hortensja bukietowa Limelight - 3 szt.
* Rozplenica japońska Hameln Gold - 2 szt.
* Tuja Danica - 1 szt.
* Turzyce NN
* Mieczyk Espresso - 12 szt.

Wiosna i jesień 2024

Lato i jesień 2025

Wniosek: rabata na ten moment obsadzona w 100%. Jak podrosną hortensje, drzewa i berberysy to ją poszerzę i wtedy dosadzę roślin na obwódkę.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Patrycja_KG_Lu 07:48, 15 lut 2026

RABATY POD PERGOLĄ (lato 2025-wiosna 2026)
Jesień 2024

Lato 2025

Lista roślin:
* Żurawka Timeless Nights - 1 szt.
* Pluskwica prosta 'Black Negligee' - 1 szt.
* Brunnera wielkolistna Silver Heart - 6 szt.
* Funkia Fragrant Blue - 1 szt.
* Funkia NN - 2 szt.
* Funkia NN - 1 szt.
* Funkia NN - 1 szt.
* Mięta pieprzowa Chocolate - 1 szt.
Brakuje:
* Azalia japońska George Arends - 2 szt.

Jesień 2025

Jesień 2025

Lista roślin:
* Sesleria jesienna - 5 szt.
* Szałwia omszona Adrian - 3 szt.
* Dereń kousa Flower Tower 'ZuilB1' PBR
* Proso rózgowate Northwind - 1 szt.
Brakuje: Azalia japońska Scheewitchen - 1 szt.
Patrycja. Tworzę ogród bylinowo-trawiasty Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały (okolice Lublina), a także mam Pomidorowy Zawrót Głowy. Skrócona historia ogrodu i każdej z rabat w formie zdjęciowej w wizytówce.
Patrycja_KG_Lu 08:11, 15 lut 2026

RABATA FRONTOWA TRÓJKĄT MAŁY BIAŁY (wiosna 2024-lato 2025)
Pierwotne założenie dla tego trójkąta było takie:

W 2024 roku miałam na niej świdośliwę, kulkę tujową, przesadziłam i podzieliłam miskanta, posadziłam ciemierniki od Muszelki. W 2025 roku lekko zmieniłam koncepcję, bo hakone na innym trójkącie nie chciały rosnąć, a tutaj były zaplanowane do wsadzenia. Finalnie rabata dostała motyw białego koloru i zamiast hakonek dosadziłam więcej seslerii.

Jesień 2025

Lista roślin prezentuje się tak:
* Świdośliwa lamarcka - 1 szt.
* Miskant chiński Silver Charm - 3 szt.
* Miskant chiński Ruby Cute - 1 szt.
* Hortensja drzewiasta Annabelle Strong Abetwo- 3 szt.
* Tuja Danica - 1 szt.
* Szałwia omszona Adrian - 2 szt.
* Jeżówka purpurowa Alba - 4 szt.
* Jeżówka purpurowa NN biała - 6 szt.
* Przetacznik kłosowy NN biały - 2 szt.
* Zawilec niski wiosenny NN - 1 szt.
* Rozchodnik okazały Stardust - 2 szt.
* Sesleria jesienna - 7 szt.
* Ciemiernik Niger

Plan na 2026: dokończyć ściąganie maty i wysypać ściółkę.
Patrycja_KG_Lu 09:12, 15 lut 2026

PRZEDPŁOCIE
Wiosna 2024

Wiosna 2025

Jesień 2025

2026
...cdn.

Wstępne plany na rabatę frontową:

Patrycja_KG_Lu 09:13, 15 lut 2026

JAGODNIK i SAD

Patrycja_KG_Lu 10:37, 15 lut 2026

WARZYWNIK - Przygoda z warzywami rozpoczęła się w 2020 roku , jeszcze przed budową domu, klasyczne grządki na płasko i pomidory pod chmurką.

Obecnie warzywnik to 50 m2 w skrzyniach (5m x 1,25 x 8 skrzyń) oraz szklarnia 3m x 6 m (ścieżka szeroka na około 80 cm). Nie ważyłam ilości zbiorów z ogrodu, ale trochę tego było. Do tego dochodzi sad, dwa jagodniki, rzędy truskawek.
Patrycja_KG_Lu 19:41, 16 lut 2026

WARZYWNIK - Sezon 2024 Plan:

Całe 4,250 kg.

Zatrudniony na stanowisku łapacza nornic, ale niestety ten pracownik ma niską skuteczność.
Patrycja_KG_Lu 08:22, 21 lut 2026

WARZYWNIK - Sezon 2025 Plany:

Wiosna 2025

Pierwsza w życiu rozsada selera.

Czosnek.

Sałaty i koperek.

Podrzucę jeszcze spam szpinakowy i szparagowy.

Cebulki i marchewki.

Cukinie i patisony w różnych odmianach.

Ogórki zajęły całą skrzynię - Octopus F1.

Na górze deski mój własny - odmiana Lubasza. Na dole końcówka sklepowego NN.

Patrycja_KG_Lu 08:25, 21 lut 2026

POMIDOROY ZAWRÓT GŁOWY Z uwielbienia do pomidorów od ziarenka do owocu powstał ---> ten wątek. Tam od sezonu 2025 wrzucam aktualizacje, ciekawostki, opisy odmian itp.

Rozsady.

2024

2025

Całość od góry.

Zbliżenie.

Zapasy zimowe - to najczęściej pomidorowe pasaty. Dzięki udogodnieniu w postaci wyciskarki wolnoobrotowej idzie mi bardzo szybko. Skórki i ziarenka od razu są oddzielone.

Patrycja_KG_Lu 12:13, 22 lut 2026

PAPRYKOWO

Zosia Lubelanka Żółta.

Czerwone podłużne z Lidla.

Cherry Bomb / Black Scorpion Tounge.

W tym koszyku jest tylko połowa tegorocznych Cherry Bomb.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies