Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe kreacje 20:28, 20 mar 2017

Do góry
Aurelllia napisał(a)
Te białe kwiatki pełno ich w lesie córa co roku nosi garściami do domu
Ranczo Edy 20:27, 20 mar 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)
Super donice, ale mnie urzekł bukszpan

Radku donice plastik imitacja betonki miniony sezon zakupione dzięki bukszpan był w ziemi został mi jeden tak śmiesznie rósł ja na widełkach to go obcinałam jak na patyku mojego chowu wciskałam patyki do ziemi i puściły korzonki a ja cięłam górę

Pszczelarnia 20:26, 20 mar 2017

Do góry
Joku napisał(a)
Rolnicy stosują pastuchy do grodzenia pastwisk dla krów. Są skuteczne. Krowy chyba większe od jeleni, tak mi się wydaje. Widziałam tylko sarny na żywo .

Muszę się doszkolić z tematu. 150 mb linii brzegowej, w tym 3 furtki. Jak zrobić taki obwód? Druty muszą być co 40 cm, na wysokość 180 cm. - chociaż tę wysokość jeleniowate jeszcze pokonują.

Pszczelarnia 20:10, 20 mar 2017

Do góry
malkul napisał(a)
ależ ty masz gości!!!!

Nieproszonych.

Czy łanie lubią bratki?

Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 20:10, 20 mar 2017

Do góry
no i niech sie zmywa do morza

moj dziesiejszy zakup

i kwitnacy 3 razy w roku, wlasnie znow zaczyna
Pszczelarnia 20:08, 20 mar 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
I siewki ciemierników. Otóż doszłam do wniosku, że lepiej jest zabierać siewki i sadzić w doniczkach, pilnować wilgotności, dokarmiać. Te pozostawione w gruncie nie kwitną tak szybko, jak te podkarmione. Na zimę doniczki zakopać w ziemi i przykryć słomą, stroiszem, żeby nie zalegał mokry śnieg bezpośrednio w karpie. I czekać 3-4 lata.

ladne...dla bardzo cierpliwych
Pszczelarnia 19:59, 20 mar 2017

Do góry
I siewki ciemierników. Otóż doszłam do wniosku, że lepiej jest zabierać siewki i sadzić w doniczkach, pilnować wilgotności, dokarmiać. Te pozostawione w gruncie nie kwitną tak szybko, jak te podkarmione. Na zimę doniczki zakopać w ziemi i przykryć słomą, stroiszem, żeby nie zalegał mokry śnieg bezpośrednio w karpie. I czekać 3-4 lata.

Zakątek z fioletową ławeczką 19:55, 20 mar 2017

Do góry
Czas powyciągać tzw.przydaśki

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:52, 20 mar 2017

Do góry
Kawciu, Ewo- pierwszy dzień wiosny to szczególny dzień. Żaden z pierwszych dni rozpoczynających kolejna porę roku tak nie cieszy.
Teraz czekam na forsycje.

Droga do spełnienia 19:50, 20 mar 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
przesiewacz do kompostu

sama zrobiłaś ?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:48, 20 mar 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

napisz mi prosze jak traktujesz czysciec na wiosne
bo mam jakas masakre, kupa gnoju i czesci roslin...czy sciac wszystko do zera, razem z rosnacymi mlodymi pędami, bo wybieranie brzydkich lisci to jakas masakra...

Kasju, o czyściec trzeba dbać całorocznie, żeby wyglądał przyzwoicie.
W lipcu zaczyna wypuszczać długie witki z kwiatostanem. Jest bardzo miododajny, więc tymczasowo pozwalam mu na niechlujny trochę wygląd dla dobra owadów.

Na początku sierpnia ścinam przy ziemi kwiatostany. Szpadlem redukuję jego nadmiar- on ma lekką tendencję do rozłażenia. Przez kilka dni wygląda nieciekawie, ale szybko zbiera się do kupy.

Wiosną z lekka go wyczesuję. Jeśli zaniedba się prace sierpniowe, to z powodu nadmiaru liści w zimie sporo ich wygniwa, a sama roślina jest taka rozlazła. On chyba lubi systematyczne odmładzanie poprzez przycinanie.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 19:45, 20 mar 2017

Do góry
Wracam do Was z tematem pergoli, z kolorem.

Myślałam o patynie ale właśnie przez zimę taki się zrobił sama i nie wiem czy mi się to podoba. Właściwie to raczej mi się nie podoba.
Tak smutno jakoś.
Co myślicie ?

Wciąż krążę wokół białego.
Na słupie zrobiłam próbę

Ogród z uśmiechem 19:44, 20 mar 2017

Do góry
Chciałaby Wam cos pokazać.

Zastanawiamy się jak będą wyglądały rośliny za ileś tam lat.
Na pierwszym zdjęciu są pokazane "gałązki" bluszczu. Mają jakieś 350 lat.

Ten pień to nie jest drzewo, tylko Tuja Takie będą nasze za bagatela 350 lat

Ten pień tym razem drzewa przypomina pewnego zwierzaczka, nawet ma ogonek Fajnie to wygląda

Pszczelarnia 19:44, 20 mar 2017

Do góry
To pokażę młodziutką 'Afrodytę":

Typografia ogrodu 19:42, 20 mar 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)

w lipcu gdy kwitnie

cy

czy to w tle to trzcinniki które miałaś w donicy?
Pszczelarnia 19:41, 20 mar 2017

Do góry
Ta łania chce w sposób naturalny dokończyć żywot w moim ogrodzie, znalazła sobie miejsce .... .

Otóż, Gabrysia "kazała mi" sfotografować oczara kwitnącego w kategorii "czerwony". No więc wyszłam do ogrodu w niedzielne południe z aparatem, by sfotografować 'Afrodytę' (którą to 'Afrodytę' Gabrysia mi podarowała, mówiąc, że 'Diana' w szkółce też była ale nie zachwyca. W obszarze mitologii wolę jednak Dianę od Afrodyty ale co tam ..., byle krzew rósł i roztaczał wdzięki). Poszłam do ogrodu w niedzielne słoneczne południe ... .

I tak widzę świeże głębokie ślady racic, oborniczek jeleniowy to tu, to tam. Idę do sadu, bo za ulami w rogu ogrodu rośnie 'Afrodyta'.
Przy pasieczysku czuję zapach "jelenia", skręcam za szopę a tam stara łania się przyczaiła. Zagrodziłam jej drogę, nie miała dokąd uciekać, rzuciła się w stronę strumienia, nadziała oczywiście na drut kolczasty, jednak przeskoczyła, wylądowała w rzece (spadła na cztery), poderwała, wbiegła na skarpę sąsiada i spojrzała przeciągle w moją stronę. Oszołomiona tym dziennym spotkaniem, za późno zaczęłam robić zdjęcia.
Ta stara łania odłączyła się od stada, postanowiła zamieszkać w naszym ogrodzie. Nie mam siły na nią. Czołga się między drutami, rani o drut ale przychodzi. Nie umie już nawet zwęszyć rarytasów (chociaż jeleniowate mają b. dobry węch i słuch) - na szczęście. Chociaż ogłowiła wszystkie żurawki, tylko citronelki oszczędziła.

I tak zamiast sprzątać ogród "na wiosnę", organizuję akcję grodzenia strumienia siatką leśną. O czasy, o obyczaje! Strumień z siatką.

Czy ktoś wie, czy pastuchy są skuteczne?

Łania po kąpieli:

Mój własny kawałek klepiska 19:21, 20 mar 2017

Do góry
Mo_nira napisał(a)
20 km od domu, 400 metrów wyżej a wy mówicie że macie śnieg

O kurcze to nawet u nas tyle śniegu nie było i dobrze
Pszczelarnia 19:20, 20 mar 2017

Do góry
Wiosna próbuje się przebić, jak te irysy w liściach platana:

Jak śnieżyce przez grubą warstwę obornika:

Taka jest ta wiosna utkana z kropel:

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 19:18, 20 mar 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
no i mam

Czy to jest ten sekator z przytrzymaniem? Na czym to polega? Możesz mi wysłać namiar, gdzie taki kupić?
Droga do spełnienia 19:17, 20 mar 2017

Do góry
przesiewacz do kompostu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies