Niestety jestem tego samego zdania
Piękne to wszystko,jak się ma sporo czasu.Ja po nocach nie wysiaduję przy komputerze i na zakładanie nowych wątków tym bardziej (jak sugerują inni)nie mam czasu.
Bardzo fajnie,że są ludzie o wspólnej pasji,którzy się dzielą tym (na fb) tez jest tych grup od groma,ale proszę zrozumieć tez tych,którzy na te rzeczy najzwyklej nie mają czasu.
Też chciałam sugestii,moim zdaniem zaprawionych ogrodników i już w tym temacie dużej wiedzy.
Potrzebowałam,nie gotowego projektu lecz podpowiedzi do konkretnego miejsca.
Jeżeli nie piszę o innych rabatach,to znaczy,że ich nie ma i/lub nie zamierzam nic z nimi robić.
Bardzo dziękuje pomimo tego za wszystkie dobre rady.
Spróbowałam sama jakoś sobie poradzić.Zobaczymy,co z tego wyjdzie.
Pewnie, że dobrze będą się czuły, ale nie w dołkach maleńkich pomiędzy trawą, której dodatkowo nawożenie nie służy kwaśnolubnym. Aby rodki dobrze rosły, i zdrowo trzeba specjalnie starannie przygotować stanowisko - wypielone, ze specjalnie przygotowanym podłożem - tu masz kompendium wiedzy i podgląd co będzie się dziać jeśli tak zostanie.
Najpierw trzeba przyszykować rabatę od tuj, wypielić, zapoznać się z dynamika wzrostu kwaśnolubów, z nasłonecznieniem, z wilgotnością stanowiska i można zaplanować dodatki z uwzględnieniem tych czynników.
Takich danych nie ma i jak radzić? Jak podpowiadać? Hę?
Witam. Mam pewien problem, którego sama nie mogę rozwiązać. Mam grządkę z różami szczepionymi na pniu, lawendami i trawami dekoracyjnymi. Róże co roku mi przymarzają, w zeszłym roku jedna mi się złamała na szczepieniu. Chciałabym też aby w zimę na tej rabacie nie było tak łyso. Co radzilibyście aby posadzić zamiast tych róż na pniu ? Chciałabym coś zimozielonego, niekoniecznie jednej odmiany, pasujące do lawend i traw.
Witam mam dylemat dotyczący układu rabaty. W tamtym roku posadziłam haortensje polar bear a teraz chciałam dosadzić rododendrony i problem polega na tym że nie wiem czy je posadzić pomiędzy przed hortensjami, czy przekopać wszystko i posadzić najpierw rododendrony a pomiędzy nimi przed hortensje może ktoś doradzi
Witam
Nie jestem ekspertem,ale pozwolę sobie coś napisać, te hortensje są posadzone w trawie?
Jeśli tak,to najlepiej wszystko przekopać i zrobić ładną rabate.Z hortensjami ładnie wyglądają trawy np. miskanty ,ja bym nie mieszała hortensji z rodendronami.
Hortensje są posadzone na skraju rabatki z założeniem że przed nimi coś jeszcze będzie np żurawki a te rododendrony mi się wymyśliły raz że zimo zielone a dwa że teraz tzn w maju by kwitły bo tak to jest strasznie łyso. hortki ledwo ruszają a kwitnąć też dopiero w lipcu będą
Na moje oko ta rabata jest za wąska. Podejrzewam że chciałabyś mieć coś zimozielonego zanim latem zakwitną hortensje.Ja zrobiłam podobnie z tym że rabata szersza i przy jej końcu dosadziłam 3 różaneczniki ale dlatego ze nie miałam co z nimi zrobić Powiem szczerze ze wygląda ok. Podejrzewam ze wiele osób pewnie skrytykowało by, no ale nie wszyscy muszą mieć idealne ogrody hihiih Ja poszerzyłabym rabatę dosadziłabym więcej tych hortensji i zrobiła obwódkę z bukszpanów.
Dzięki za zainteresowanie, rabata już jest poszerzona tzn jestem w trakcie ) darń zerwana jakieś pół metra, dosadzę tam te rododendrony skoro już je kupiłam i zobaczymy co będzie a hortensje posadzone co pół metra i w tamtym roku więc jeszcze nie rozrośnięte więcej to myślę , że było by za gęsto. Obwódka będzie z żurawek. Bukszpan nie bardzo pasuje bo nie mam tam nic bukszpanowego raczej iglaki, żurawki i hortensje więc myślę, że nie ma go tam co wprowadzać.
Co do krytyki jednym się podoba to innym co innego )