Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

SabinaSz 12:37, 12 maj 2017

Pomarancza napisał(a)
Toszko tak - wątek mam - a raczej miałam. Zaglądały tam poza mną może ze dwie osoby. Na Ogrodowisku, aby ktoś doradził w wątku (czy w ogóle do niego zajrzał) potrzeba wpierw być stałym bywalcem kilku innych wątków - a i regularnie prowadzić swój.
A ja po prostu nie mam tyle czasu. Proza życia.
Nie jestem w stanie prowadzić swojego wątku regularnie, pisząc kilka razy w tygodniu, więc z niego zrezygnowałam. Tym bardziej nie jestem w stanie śledzić kilku/kilkunastu wątków innych osób i aktywnie z nich uczestniczyć.

Patrząc po starszych postach widzę, że generalnie kilka lat temu więcej było udzielanych rad - prawdziwych rad, a nie tylko linków, bo przecież "wszystko już było". Czasem wystarczy, gdy się nakieruje choćby naszkicowanymi bryłami - gdzie dać kolor, gdzie trawy, gdzie formowana kula. Szczegóły każdy sam może już przecież sobie dopowiedzieć.

Mam takie poczucie, że takich jak ja tu się nie chce. Skoro nie mogę się zaangażować na 100%, więc spadówa - pomocy konkretnej nie dostaniesz, kropka .

Toszko, te ostatnie słowa nie są kierowane personalnie do Ciebie - pamiętam, że udzielałaś się u mnie a i teraz coś podpowiadasz.
Ale w sumie nadal nie wiem, czy ujednolicenie gatunków ma u mnie oznaczać oznaczać wywalenie wszystkich krzewów liściastych, które wymieniałam jako chciejstwa - skoro rosną tam już magnolia i sosna (w odległości 8 metrów od siebie)? Czy mam wybrać z nich tylko jeden gatunek + wspomniane róże - i tylko tyle na rabacie głębokiej na 3,6 metra?

Niestety jestem tego samego zdania
Piękne to wszystko,jak się ma sporo czasu.Ja po nocach nie wysiaduję przy komputerze i na zakładanie nowych wątków tym bardziej (jak sugerują inni)nie mam czasu.
Bardzo fajnie,że są ludzie o wspólnej pasji,którzy się dzielą tym (na fb) tez jest tych grup od groma,ale proszę zrozumieć tez tych,którzy na te rzeczy najzwyklej nie mają czasu.
Też chciałam sugestii,moim zdaniem zaprawionych ogrodników i już w tym temacie dużej wiedzy.
Potrzebowałam,nie gotowego projektu lecz podpowiedzi do konkretnego miejsca.
Jeżeli nie piszę o innych rabatach,to znaczy,że ich nie ma i/lub nie zamierzam nic z nimi robić.
Bardzo dziękuje pomimo tego za wszystkie dobre rady.
Spróbowałam sama jakoś sobie poradzić.Zobaczymy,co z tego wyjdzie.

Pozdrawiam wszystkich ogrodników

Toszka 13:56, 12 maj 2017

violau napisał(a)

dziękuje bardzo za informacje. to znaczy jak zerwę darń to przesadzić te rośliny bliżej tui czy całkowicie zmienić wszystko, sądziłam ze to są kwasolubne wiec w swoim towarzystwie dobrze się będą czuły

Pewnie, że dobrze będą się czuły, ale nie w dołkach maleńkich pomiędzy trawą, której dodatkowo nawożenie nie służy kwaśnolubnym. Aby rodki dobrze rosły, i zdrowo trzeba specjalnie starannie przygotować stanowisko - wypielone, ze specjalnie przygotowanym podłożem - tu masz kompendium wiedzy i podgląd co będzie się dziać jeśli tak zostanie.

Najpierw trzeba przyszykować rabatę od tuj, wypielić, zapoznać się z dynamika wzrostu kwaśnolubów, z nasłonecznieniem, z wilgotnością stanowiska i można zaplanować dodatki z uwzględnieniem tych czynników.
Takich danych nie ma i jak radzić? Jak podpowiadać? Hę?
Silverki 00:33, 13 maj 2017

Witam. Mam pewien problem, którego sama nie mogę rozwiązać. Mam grządkę z różami szczepionymi na pniu, lawendami i trawami dekoracyjnymi. Róże co roku mi przymarzają, w zeszłym roku jedna mi się złamała na szczepieniu. Chciałabym też aby w zimę na tej rabacie nie było tak łyso. Co radzilibyście aby posadzić zamiast tych róż na pniu ? Chciałabym coś zimozielonego, niekoniecznie jednej odmiany, pasujące do lawend i traw.
iwona1980 06:22, 13 maj 2017

Dzień dobry
Proszę pomóżcie, może ktoś doradzi jaki kształt zrobić rabat.Ja juz sama nie wiem,tyle razy przerabialam. Rabata ma 14 długości.
Fama 15:48, 13 maj 2017

Silverki napisał(a)
Witam. Mam pewien problem, którego sama nie mogę rozwiązać. Mam grządkę z różami szczepionymi na pniu, lawendami i trawami dekoracyjnymi. Róże co roku mi przymarzają, w zeszłym roku jedna mi się złamała na szczepieniu. Chciałabym też aby w zimę na tej rabacie nie było tak łyso. Co radzilibyście aby posadzić zamiast tych róż na pniu ? Chciałabym coś zimozielonego, niekoniecznie jednej odmiany, pasujące do lawend i traw.
trzmielina na pniu mi przychodzi do głowy
kerii 15:49, 13 maj 2017

Witam mam dylemat dotyczący układu rabaty. W tamtym roku posadziłam haortensje polar bear a teraz chciałam dosadzić rododendrony i problem polega na tym że nie wiem czy je posadzić pomiędzy przed hortensjami, czy przekopać wszystko i posadzić najpierw rododendrony a pomiędzy nimi przed hortensje może ktoś doradzi
iwona1980 16:32, 13 maj 2017

kerii napisał(a)
Witam mam dylemat dotyczący układu rabaty. W tamtym roku posadziłam haortensje polar bear a teraz chciałam dosadzić rododendrony i problem polega na tym że nie wiem czy je posadzić pomiędzy przed hortensjami, czy przekopać wszystko i posadzić najpierw rododendrony a pomiędzy nimi przed hortensje może ktoś doradzi

Witam
Nie jestem ekspertem,ale pozwolę sobie coś napisać, te hortensje są posadzone w trawie?
Jeśli tak,to najlepiej wszystko przekopać i zrobić ładną rabate.Z hortensjami ładnie wyglądają trawy np. miskanty ,ja bym nie mieszała hortensji z rodendronami.
kerii 16:52, 13 maj 2017

Hortensje są posadzone na skraju rabatki z założeniem że przed nimi coś jeszcze będzie np żurawki a te rododendrony mi się wymyśliły raz że zimo zielone a dwa że teraz tzn w maju by kwitły bo tak to jest strasznie łyso. hortki ledwo ruszają a kwitnąć też dopiero w lipcu będą

Tak to wyglądało w tamtym roku

brzydula 18:16, 13 maj 2017

kerii napisał(a)
Hortensje są posadzone na skraju rabatki z założeniem że przed nimi coś jeszcze będzie np żurawki a te rododendrony mi się wymyśliły raz że zimo zielone a dwa że teraz tzn w maju by kwitły bo tak to jest strasznie łyso. hortki ledwo ruszają a kwitnąć też dopiero w lipcu będą

Tak to wyglądało w tamtym roku

Na moje oko ta rabata jest za wąska. Podejrzewam że chciałabyś mieć coś zimozielonego zanim latem zakwitną hortensje.Ja zrobiłam podobnie z tym że rabata szersza i przy jej końcu dosadziłam 3 różaneczniki ale dlatego ze nie miałam co z nimi zrobić Powiem szczerze ze wygląda ok. Podejrzewam ze wiele osób pewnie skrytykowało by, no ale nie wszyscy muszą mieć idealne ogrody hihiih Ja poszerzyłabym rabatę dosadziłabym więcej tych hortensji i zrobiła obwódkę z bukszpanów.
kerii 20:03, 13 maj 2017

brzydula napisał(a)

Na moje oko ta rabata jest za wąska. Podejrzewam że chciałabyś mieć coś zimozielonego zanim latem zakwitną hortensje.Ja zrobiłam podobnie z tym że rabata szersza i przy jej końcu dosadziłam 3 różaneczniki ale dlatego ze nie miałam co z nimi zrobić Powiem szczerze ze wygląda ok. Podejrzewam ze wiele osób pewnie skrytykowało by, no ale nie wszyscy muszą mieć idealne ogrody hihiih Ja poszerzyłabym rabatę dosadziłabym więcej tych hortensji i zrobiła obwódkę z bukszpanów.

Dzięki za zainteresowanie, rabata już jest poszerzona tzn jestem w trakcie ) darń zerwana jakieś pół metra, dosadzę tam te rododendrony skoro już je kupiłam i zobaczymy co będzie a hortensje posadzone co pół metra i w tamtym roku więc jeszcze nie rozrośnięte więcej to myślę , że było by za gęsto. Obwódka będzie z żurawek. Bukszpan nie bardzo pasuje bo nie mam tam nic bukszpanowego raczej iglaki, żurawki i hortensje więc myślę, że nie ma go tam co wprowadzać.
Co do krytyki jednym się podoba to innym co innego )