Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Cioci cz. 3 15:02, 27 kwi 2017

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Chciałam się dokopać poprzedniego wpisu, ale mi się nie udało, tymi fotami i ogrodem się zachwyciłam. Gosia masz taką cudną bombonierkę pełną smaczków i najlepszego gatunku czekolady. Wysmakowana każda rabatka i każda inne smaczki zawiera. Przepiękniea kanty jak brzytwawyściskaj Pana kancikowego
Księżycowy... 14:59, 27 kwi 2017

Do góry
W drodze powrotnej tęsknym okiem rzucam w stronę bylinowej i czekających na wsadzenie na łąkę kwietną narcyzów, i już muszę wracać do domu , robić obiad dla mojego ciężko pracującego Ogrodnika...

Księżycowy... 14:55, 27 kwi 2017

Do góry
Ognista w pogotowiu, czeka na nowe rośliny...

Tu natomiast - sodoma i gomora- w oczekiwaniu na powrót swojej gospodyni...(Na tym płocie już jutro pojawi się mata wiklinowa. Ależ się cieszę )
Czy ktoś wie co to? Wróg czy przyjaciel?

Księżycowy... 14:50, 27 kwi 2017

Do góry
Pomoc nadejdzie wkrótce... Tymczasem odnajduje ona wspaniały skarb, zaginiony rabarbar. Przecież zaginął w tamtym roku?... A tuż przy kompostowniku pręży się dumnie chrzan, dziw nad dziwy-kwitnąć mu się zachciało...

Co tam słychać u pogryzionych łubinów? I dlaczego ta kamczatka w tym roku taka duża?

Miejski ogród w wersji mini 14:47, 27 kwi 2017

Do góry
kaz742011 napisał(a)

Jezu zaczynam się martwić. Jutro pojadę do szkółki u dokładnie sprawdzę. Może w tej już kwiatki opadły. Jak wasze wyglądają po przekwitnięciu ?

Kasia spokojnie, dzisiaj zerknelam na swoją i też robi się taka trochę pomarańczowa także to faktycznie ona
Tak na szybko zdjęcie z tel.

Lubię go :) 14:46, 27 kwi 2017

Do góry
obrazki z ogródka
Księżycowy... 14:44, 27 kwi 2017

Do góry
Ależ dzisiaj fajna pogoda do działania...

Poszłam więc zobaczyć co eMuś robi Walka jest nierówna: on jeden, a ich tysiące... Jednak druga część kapustnej już przygotowana, front przesunął się na cukiniową...

Bób obserwuje wszystko z przyczajki, a truskawki z ukrycia. Po czyjej stronie będzie zwycięstwo?

Moja bajka 14:42, 27 kwi 2017

Do góry
Katkak napisał(a)

tu jeszcze tak byle jak, ale wszystko potrzebuje czasu żeby się rozrosnąć i pozagęszczać. Zresztą komu ja to tłumaczę .

Push ma swoje 5 minut

Chciałabym jeszcze dziś zafugować donicę, ale wszystko zależy od tego, o której moje Bzyczki pójdą spać .Jeszcze nie śpią i bawią się przednio .

Szalona kobieto jak widzę stan Twojego ogrodu to aż mi się wierzyć nie chce jak wszystko szybko rośnie. Ostróżki masz niezłe, serduszka- u mnie jakiś zastój totalny przez to zimno i deszcze. Fajnie że rodusie Ci kwitną -czyli nie zmarzły.
Basia - Mój Świat 14:25, 27 kwi 2017

Do góry
Tulipany okrutnie zmaltretowane przez psa

Basia - Mój Świat 14:22, 27 kwi 2017

Do góry
Przetacznik siwy

Piwonie

Tulipany w donicy

Ocalałe spod śnieżnej lawiny hiacynty i szafirki

Do raju daleko - u Ewy 14:20, 27 kwi 2017

Do góry
asiak napisał(a)
Na jesieni muszę kupić i wsadzić 100 tys sztuk

To jest super pomysł

Dzisiejszy spacer zaliczony Komu podoba się, co przygarnęłam?
Klon Shirasawy, którego mąż poprowadzi na bonzai
Mój stan zdrowia poprawia się ze spaceru na spacer

Basia - Mój Świat 14:17, 27 kwi 2017

Do góry
Nowości hortensja confetti

Klon philadelfia

Klon kastura
Basia - Mój Świat 14:16, 27 kwi 2017

Do góry
Złamałam, nie pytajcie jak to zrobiłam ?
Stary piec....jako kwietnik 14:13, 27 kwi 2017

Do góry
Witam potrzebuję niewielkiej pomocy.
Mam stary piec i chciałabym zrobić z Niego oryginalny kwietnik.
Są pomysły ale nie wiem jakie kwiaty zasadzić czy zostawić oryginalny kolor pieca czy może nadać mu inny.

Proszę o pomoc.
Z góry dziękuję.

Zdjęcia pieca

.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:00, 27 kwi 2017

Do góry
ajka napisał(a)
Dzień dobry, w tym roku wzięliśmy się za przedogródek, zamierzamy zrobić też ogrodzenie przed domem i bruk jak finanse pozwolą. Wzięliśmy się na początek za posadzenie drzew. Na razie dosypujemy piasku, bo mamy bardzo zbitą glebę.
To drzewo przed domem to świeżo kupiona magnolia black beauty jeszcze w doniczce, do przesadzenia.

Od lewej mam okna do gabinetu, kuchni i łazienki.

Wzdłuż ogrodzenia planujemy posadzić tuje szmaragdy, wzdłuż ścieżki małe cisy kuliste albo bukszpany.

Po prawej stronie od ścieżki chcę posadzić na pewno klon czerwony palmowy (mam już na oku Beni Schichihenghe, musze tylko po niego pojechać, chcę by zasłonił okno od łazienki), chciałabym go obsadzić trawami (bambusowa? ), hostami, żurawkami i może coś większego zielonego? tylko co? coś na pniu? cisy? tuje? sosna bośniacka może? jałowiec płożący? chciałam podpatrzeć na wątku z klonami, ale zdjęcia się nie wyświetlają. Ogólnie stawiam na przebłyski czerwonego koloru, żółci i zieleni.

Z lewą stroną mam problem. Na ściętym rogu planuję śliwę wiśniową. Nie wiem w jakim miejscu posadzić magnolię. Myślałam, że na oknie kuchennym, żeby mieć ładny widok z okna (będzie ją też widać z salonu), ale trochę boję się, że przysłoni wewnątrzną część ogrodu. Jak myślcie? W głębi chcemy na pewno by znalazły się w tym roku jeszcze rododendrony, najlepiej wyeskoponowane z różą pienną np. Nie wiem co wtedy sadzić przy oknie, berberysy? może krzewuszka? przeplatane tujami, bukszpanami, hostami? Nie chce przesadzić z tym czerwonym kolorem.
No i pytanie jeszcze czym przysłonić warzywniak w głębi? Jakieś inne tuje np. kórniki? z kolorowymi obsadzeniami? Liliowce by współgrały z resztą? Spodobały mi się.
Myślałam też o klonach globosum. Pasowałyby gdzieś?
Przepraszam, że tak dużo pytań, ale nie chcę później wszystkiego przesadzać.
Rysunek poglądowy poniżej.

Ajka a może tak? Tworząc rabaty stwórz dwa koła. Będziesz miała ładne linie, co pomoże stworzyć nieoczywiste, nowoczesne kompozycje Tutaj masz moje poglądowe wypociny i uwzględnione drzewka. Zielone - klony globosum, bordowa śliwowiśnia, gwiazda to klon palmowy i różowa magnolia. Środek koła to trawnik
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:36, 27 kwi 2017

Do góry
Od ściany jest ok 80cm (bo jest opaska z kostki). To jest rabata wejściowa przy domu i chciałam żeby na niej było spokojnie i symetrycznie W sumie to myslałam o całym łanie stipy pomieszanej z wernebą, ale czy werbena nie za wysoka do stipy?

Michu87 napisał(a)

Może coś takiego? Wiesz, rabata nie jest szeroka ale dość długa. Żeby nudno nie było...

Te żółte to trzmielina na pniu (są dwie ale posadź jedną wyższą, drugą niższą), zielone kulki to bukszpan, bordowe kulki to żurawka, duża bordowa kula to Nigra, fioletowe kulki lawenda, no i trawa, o której wspomniałam. Pozdrawiam
Choroby i szkodniki iglaków 13:33, 27 kwi 2017

Do góry
Tak to wygląda w powiększeniu

Niżej coś cieknie

Niektóre igły tak wyglądają

Choroby i szkodniki iglaków 13:29, 27 kwi 2017

Do góry
Chciałabym prosić o pomoc. Moja daglezja "coś" zlapała

Kupiona była rok temu jako spore, bo 2-metrowe drzewo. Marnie sie przyjmowała, gubiła igły. Zasechł wierzcholek wzrostu.
W szkółce kazano mi być cierpliwym, podlewać, pryskać od grzyba, co tez pilnie czynilam.

Dodam, że moja działka jest przy lesie sosnowo-brzozowo bukowym.

Teraz cieszyłam się, bo zobaczyłam piekne mlode przyrosty. Ale kiedy odgarnęłam gałązki zobaczyłam to:

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:25, 27 kwi 2017

Do góry
ajka napisał(a)
Dzień dobry, w tym roku wzięliśmy się za przedogródek, zamierzamy zrobić też ogrodzenie przed domem i bruk jak finanse pozwolą. Wzięliśmy się na początek za posadzenie drzew. Na razie dosypujemy piasku, bo mamy bardzo zbitą glebę.
To drzewo przed domem to świeżo kupiona magnolia black beauty jeszcze w doniczce, do przesadzenia.

Od lewej mam okna do gabinetu, kuchni i łazienki.

Wzdłuż ogrodzenia planujemy posadzić tuje szmaragdy, wzdłuż ścieżki małe cisy kuliste albo bukszpany.

Po prawej stronie od ścieżki chcę posadzić na pewno klon czerwony palmowy (mam już na oku Beni Schichihenghe, musze tylko po niego pojechać, chcę by zasłonił okno od łazienki), chciałabym go obsadzić trawami (bambusowa? ), hostami, żurawkami i może coś większego zielonego? tylko co? coś na pniu? cisy? tuje? sosna bośniacka może? jałowiec płożący? chciałam podpatrzeć na wątku z klonami, ale zdjęcia się nie wyświetlają. Ogólnie stawiam na przebłyski czerwonego koloru, żółci i zieleni.

Z lewą stroną mam problem. Na ściętym rogu planuję śliwę wiśniową. Nie wiem w jakim miejscu posadzić magnolię. Myślałam, że na oknie kuchennym, żeby mieć ładny widok z okna (będzie ją też widać z salonu), ale trochę boję się, że przysłoni wewnątrzną część ogrodu. Jak myślcie? W głębi chcemy na pewno by znalazły się w tym roku jeszcze rododendrony, najlepiej wyeskoponowane z różą pienną np. Nie wiem co wtedy sadzić przy oknie, berberysy? może krzewuszka? przeplatane tujami, bukszpanami, hostami? Nie chce przesadzić z tym czerwonym kolorem.
No i pytanie jeszcze czym przysłonić warzywniak w głębi? Jakieś inne tuje np. kórniki? z kolorowymi obsadzeniami? Liliowce by współgrały z resztą? Spodobały mi się.
Myślałam też o klonach globosum. Pasowałyby gdzieś?
Przepraszam, że tak dużo pytań, ale nie chcę później wszystkiego przesadzać.
Rysunek poglądowy poniżej.

Nie jestem ekspertem, ale na moje oko:
1. Warzywniak przysłoniłabym tujami, mogą być Szmaragd lub jeśli chcesz trochę koloru Aurescens. Będą stanowiły fajne tło do dalszych nasadzeń.
2. Ta Magnolia w oknie trochę niefortunnie, lepiej by wyglądała na tle ściany, bliżej rogu, między oknami.
3. Nie rozumiem czemu chcesz zasłaniać okna, to oczy domu moim zdaniem.
4. Nie obsadzałabym ścieżki wzdłuż, takie to monotonne. Zrób ładna rabatę (prostokątną w środku) niech będzie miejscem reprezentacyjnym i tam wsadź tego klona palmowego i podsadź go czymś dookoła, może kulkami z bukszpanu i wypełnij puste miejsca, ozdobną trawą, możesz zrobić obrzeże z bukszpanu i ciąć go ładnie w kant później.
5. Rododendrony potrzebują kwaśnej gleby o stałym poziomie wilgoci, dla róży to chyba nie najlepsze warunki.
6. Nie robiłabym tej rabaty na środku (na rysunku po lewej stronie), to takie wyrwane z kontekstu.
7. To bordowe drzewko w tym ukosie może być, ale przed tujami posadziłabym białe hortensje. Rozjaśnią rabatę i dadzą fajny kontrast do bordowych liści.
8. Na tle tui przed warzywniakiem posadziłabym jakieś 3 sztuki czegoś kulistego ale na wysokim pniu, może być trzmielina lub cis, między nie wysokie trawy (może być miskant), podsadziłabym kulistą tują Danica i uzupełniłabym puste miejsca czymś małym.
9. Kuliste klony Globosum jak najbardziej, dałabym przed Szmaragdami po przeciwnej stronie domu. Na trawniku.
To moja osobista opinia, mam nadzieję, że Cię nie urażę. Być może Twój pomysł jest trafiony, ja w każdym razie widzę to mniej więcej tak
Małymi kroczkami do celu... 13:22, 27 kwi 2017

Do góry
Pogoda dzisiaj nas nie rozpieszcza, ja nie wiem kiedy w końcu ciepło się zrobi.. Na jutro plany zalania słupków pod ogrodzenie - co wyjdzie zobaczymy. Pojechałam kupić 5 szmaragdow i przy okazji kupiłam :
- Modrzewia ' stiff weeper ' szczepionego na pniu ( bardzo mi się spodobał) i cyprysika ' tetragona aurea '

Zakupione rośliny zostaną posadzone w dalszej części rabaty

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies