Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zielony Chram 07:56, 03 lut 2024

Do góry
Teraz myślę o czymś takim, ilość bylin dobiorę już po posadzeniu zimozielonych, tutaj tylko poglądowo plamy kolorów. Jeszcze na 100% nie zdecydowałam, czy mają to być astry Samoa Island, czy coś innego. Wiosną chciałabym też dać jako uzupełnienie obwódki bratki drobnokwiatowe, a w drugiej części sezonu begonię stale kwitnącą, bo się sprawdziła w zeszłym roku

Pachnący różami, malowany bylinami 00:10, 03 lut 2024

Do góry
ewsyg napisał(a)
Balerina

Masz dużo pięknych róż. Też mam te które są na fotkach oprócz tej na 2 fotce.
Grafton Diana dopiero 3 krzak się przyjął ma 3 lata w zeszłym roku bardzo padnie kwitła. Nie mogę jej dobrze sfocic kolor się zlewa. Wiosna ja trochę wyżej przytnę przynajmniej 1 peda zobaczę jak urośnie. U mnie kwitnie cały sezon.
Bardzo lubię róże Olivia. Bardzo ładny krzak. Jest to zdrowa i ładna róża. Mam 8 sztuk.

Papryki sieje od 2 lat i zawsze mam duży urodzaj. Rośnie bezproblemowo. Sądzę między krzaki, zioła kwitnące aby bzyki były do zapylania. Papryka ma spore liście a kwiatki jak u pomidora.

Też nasion nie kupuje. Idę do marketu kupuje papryki i wybieram nasiona. Trochę suszę, aby nie spleśniały.
Już trzeba wysiać w przyszłym tygodniu, aby były sadzonki do wysadzenia po 15 mają.

Ogródek Gosi 23:33, 02 lut 2024

Do góry
Ogródek Gosi 23:31, 02 lut 2024

Do góry
Ogródek Gosi 23:30, 02 lut 2024

Do góry
Ogródek Gosi 23:28, 02 lut 2024

Do góry
48 dni do wiosny

Ogród Basi 22:46, 02 lut 2024

Do góry
Muszelka napisał(a)
Jeśli chodzi o mnie, to ja bym te chore, przemarznięte, stare liście wycięła (przy samej ziemi) NATYCHMIAST. Zostawiłabym tylko młode, zdrowiuteńkie liście.

W weekend tak zrobię. Te chore liście dotykają bukszpanów i obawiam się że choroba może się na nie przenieść. Byłby problem.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:47, 02 lut 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Takich pospolitych też bym nie siała bo rosną jak głupie, ale te słabo się mnożą w kępie więc zebrałam nasiona. Pewnie nie powtórzą cech, ale może będą ciekawe

to te kwitnące na biało

u mnie mają ledwo trzy sezony chyba z roku na rok liść jest większy wiosną lekko niebieskawy potem zielenieje przed kwitnieniem.

Kiedyś też przez myśl przeszło, aby posiać hosty.
Pewnie są u mnie jeszcze nasiona bo nie przycięte.
Tak nie wszystkie szczególnie te o liściach biało zielonych, niebieskawych powoli się rozrastają. Może by spróbować zwiększyć swój zasób z siania.

U mnie też w takim samym stanie ciemierniki. Mówią, że róża zimy a one skulone, paku kwiatowe przy ziemi. Najważniejsze, że są kiedyś się rozwinąć.

Taką etażerka też bym przygarnęła.
U nas dosyć ciepło ok 5-8 stopni odstukac nie pada.

Pozdrawiam.

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:45, 02 lut 2024

Do góry
Joku napisał(a)
Te które pokazałaś to chyba wielkokwiatowe. Jeżeli ta ciemnoróżowo - biała pachnie to może być Nostalgie.

Masz racę fa tęczowa Jolu to nostalgia

Róża Westerland

Chippendale

Pomponella
Glina i zielsko 19:45, 02 lut 2024

Do góry
antracyt napisał(a)
Super instrukcja od Ewy
Gdybyś miała kilka takich młodych pędów to możesz je też tak prowadzić ja narysowałam. Najlepiej z 2 stron pergoli po kilka

Super Zuza. Rysunki bardzo mi pomogą.dziękuję.
Blaski i cienie nowego życia 18:55, 02 lut 2024

Do góry
Dzisiaj mnie poniosło na prace ogrodowe za ogrodzeniem. Miało być samo cięcie, a się trawiło wyrywanie metrowej trawy. Znowu muszę nabrać kartonów i rozłożyć pomiędzy tawułami.
A jeszcze sadzonki z patyczków zrobiłam, ciekawe czy coś się przyjmie
Generalnie w ogrodzie mam wszystko pocięte, teraz tylko pozostało dociąć hortensje i róże.
A w garażu zakwitł ciemiernik -w donicy, którą tam schowałam przed mrozami. Teraz czas żeby wystawić donicę

Weekend zapowiadz się deszczowy, niestety

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:43, 02 lut 2024

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Bajorko wodą napełnione, aż się boję myśleć o sprzątaniu wokół niego wiosną bo rok temu uszlachtowałam sobie na tej szaropaninie bark i ramię

To było jedno z kilku moich najbardziej ulubionych miejsc u Ciebie. Może udałoby się Wam je odtworzyć. Wiem, łatwo się pisze ..... mam nadzieję że trauma ciągłych podtopień została z tyłu

Najłatwiej się ryje gdy ziemia jest rozmarznięta. Zawsze trudne prace robiłam przecież w marcu, na początku tworzenia rabat od podstaw, teraz też najgorsze robię wczesną wiosną bo potem trzeba się bardziej utyrać
Glina i zielsko 17:51, 02 lut 2024

Do góry
Super instrukcja od Ewy
Gdybyś miała kilka takich młodych pędów to możesz je też tak prowadzić ja narysowałam. Najlepiej z 2 stron pergoli po kilka

Glina i zielsko 17:22, 02 lut 2024

Do góry

Dziewczyny Różane pomóżcie

Giardinia do cięcia. U mnie od zeszlego sezonu. Była z gołym korzeniem.

Bok pergoli ma 50 cm szerokości to poziomo rozpiąć mocno nie dam rady.

Chyba będzie terminatorka bo momo śniegu i mrozów zachowała sporo liści i są zdrowe.

Zdjęcia z dzis rana.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 16:54, 02 lut 2024

Do góry
Dziewczyny co tu posadzić? Zeby sie oslonic troche ale nie pnącze/nic na siatce? Jest duza roznica poziomów, wiec cokolwiek by to bylo powinno rosnac wysoko... grupa świerków serbskich?

Pachnący różami, malowany bylinami 16:39, 02 lut 2024

Do góry
Zrobiłam jeszcze zdjęcie róży FRIEDENSLICHT

Teraz wygląda tak i zaznaczyłam co na pewno jest do wycięcia.

Stary pęd i góra na równo. Możliwe, że jeszcze coś wytnę z środka, bo ona jest bardzo gesta.
Pachnący różami, malowany bylinami 16:29, 02 lut 2024

Do góry
Joku napisał(a)
Masz różę Eden Rose? Nie wiem co zrobić z moją. Ma dwa główne pędy długości ponad 1,5 m, skromnie ale nie chce mieć więcej póki co. W górnych odcinkach pędów ma boczne gałązki. Nie wiem jak ją przyciąć i czy ciąć? Poradź proszę.

Jola, pokażę ci jak ja tnę róże pnące. Do każdej podchodzę indywidualnie, bo każda ma swoja indywidualną siłę wzrostu. zależy jeszzce jaka wysokość chcesz uzyskać.
Pokażę na przykładzie róży Baltimore Belle, która kwitnie dopiero na zeszłorocznych pędach. Zobacz, że ma ich mało, ale pędy częściowo poprowadziłam poziomo. Pomimo tego kwiatów było dużo.

Tak wygląda po zimie. Jest suchy pęd do wycięcia i nowe, zielone pędy z tamtego roku, które jeszcze nie kwitły.

Na czerwono zaznaczyłam pęd do wycięcia.

zbliżenie

ale nie wycinam go do samego końca, bo od dołu jest na nim nowy pęd. ( w niebieskiej obwódce )

Boso przez ogródek 15:38, 02 lut 2024

Do góry
AI mi tylko podpowiedziało co gdzie, bez odległości. Oczywiście się pomylił nie raz, bo przysłonił to czy owo, ale to dobrze. Ludzie są potrzebni
Kupiłam już piwonie i dalie, więc zaryzykuję z ich posadzeniem. Wyczytałam, że optymalnie będzie je posadzić co 50cm. Narysowałam jak to widzę.

Zrobiłam też rysunek małej rabaty kwiatów na bukiet, trochę jak kiedyś u mojej babci w ogródku.
Ogród Muszelki 15:24, 02 lut 2024

Do góry
Dzisiaj powitałam na świecie paprykę
Postawiłam wielodoniczkę z wysianymi nasionami na komodzie, w pobliżu kominka. Ziarenka poczuły ciepełko, więc bardzo szybko poszło im z porodem   Jeszcze nigdy tak szybko nie wykiełkowała mi papryka. Przed siewem do gniazdek nasypałam mączkę bazaltową. Może to ona dała nasionkom poweru?

Wysiałam dwie odmiany: 'Californię' i 'Etiudę'. Będą rosły pod chmurką.

Wielodoniczkę z cherlawymi noworodkami ustawiłam na południowym parapecie. Mam nadzieję, że nabiorą tu życiowej tężyzny.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 15:09, 02 lut 2024

Do góry
Ze dwa dni jeszcze I ekipa skończy. Prawie żałuję tego grodzenia bo się więzienie robi a o tę przestrzeń mi chodziło którą teraz zamykam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies