Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

Ściółkowanie - kora w ogrodzie 19:07, 22 lis 2012

Do góry
Figa napisał(a)
Mam poważny problem związany korą . Nie chodzi o korę jako taką lecz o ptaki. Pomimo, że mieszkam w dość wietrznym miejscu, to jeszcze nie zdarzyło się aby wiatr rozdmuchał mi korę, natomiast regularnie robią to ptaki, a konkretnie kosy. Rozgrzebują mi całą korę w poszukiwaniu robaków, w dodatku w ogóle nie boją się ludzi, uciekają dopiero gdy podejdzie się do nich na 2-3 metry. Para kosów zamieszkuje "busz" na sąsiedniej, niezabudowanej działce i pewnie się nie wyprowadzi dopóki sąsiedzi nie zaczną budować. Te dwa małe dranie potrafią mi tak przeczesać rabaty, że gdy wracam po całym dniu nieobecności, to ogród wygląda jakby ktoś wrzucił do niego ze 100 mini-granatów. Kora leży w promieniu 2 metrów od rabat, na trawniku, na chodnikach, na tarasie, a na rabatach jest "przemielona" z ziemią, w której widnieją mikro-leje jak po bombach . Nie mam już sił tego wszystkiego wciąż sprzątać. Dodam, że te kosy nie są zupełnie zainteresowane grzebaniem w samej ziemi, w tej samej, która znajduje się pod korą, tylko w samej korze. W miejscach gdzie nie ma kory, tylko sama, nawet najżyźniejsza ziemia, jak w warzywniaku, gdzie roi się od glizd, ptaki nie urzędują. Gdy nasypię na nią kory, buszują w niej jak wariaty.

Uprzedzam od razu nasuwającą się radę, że mam już kota, który niestety nie załatwia problemu. Ptaki buszują w ogrodzie gdy np. w upalny słoneczny dzień kot śpi w chłodnym domu, albo od godz. 4-5 rano, gdy kot jeszcze nie wypuszczony, albo kiedykolwiek, gdy kot sobie gdzieś pójdzie lub urzęduje w jednej części ogrodu, to one w przeciwległej. Raz jeden wymkął się cudem spod kocich pazurów, zabrakło chyba kilka milimetrów....

Tak samo zachowują się w stosunku do ludzi. Przegonione w jednej części ogrodu, za chwilę pojawiają się z uporem maniaka w drugiej części, gdzie akurat nikogo nie ma.

Czy są jakieś sposoby na humanitarne odstraszenie kosów od mojej kory? Jeśli nie, to chyba będę musiała kupić wiatrówkę....

Od kilku dni rzucam w ich kierunku małymi kamieniami i kawałkami drewna. Zmieniło się tyle, że odlatują gdy widzą kogoś z nas z odległości 10 metrów, a nie 2.

Kory nie chcę się pozbyć, przede wszystkim ze względu na jej ochronę przed utratą wilgoci. Mam młody, dopiero co założony ogród w bardzo ciepłym i suchym klimacie południowo-zachodnich Niemiec (region uprawy wina), więc woda w ziemi jest u mnie na wagę złota. Nie chcę jej też zamienić na żwirek, bo on zupełnie nie pasuje do stylu, w jakim utrzymany jest cały ogród.

Bardzo proszę o jakieś rady, bo zwariuję z tymi ptaszyskami!

Figa podejrzewasz o bałagan całkiem niewinne ptaki a to Twoje lekarstwo na nie czyli kot jest właśnie sprawcą tych lei. Kos nigdy nie rozrzuci kory na takie odległości bo w dziobie nie ma takiej siły ale koty w pazurach mają. Koty załatwiając się zagrzebują odchody i to właśnie ich robota . Gdyby jeden czy dwa kawałki kory leżały na trawie to mogłaby byc robota kosów ale takie wielkie dziury to tylko kot moze robic. Ty widzisz ptaki szukające pożywienia i wyciągasz zupełnie złe wnioski. Popatrz jakie tam kupska sa , na pewno nie ptasie bo te myślę że wiesz jak wyglądają.

Sebek bój się Boga z takimi radami.
W rododendronowym 16:04, 22 lis 2012

Do góry
Świetne!
Kiedyś będzie tu pięknie ... 06:36, 22 lis 2012

Do góry
Sebek nie tikaj bo bomba wybuchnie
Kiedyś będzie tu pięknie ... 06:32, 22 lis 2012

Do góry
justi napisał(a)
Marzenko, piszę u Ciebie bo rozmowy świąteczno-dekoracyjne Fajnie, że Gapa przypomniałyście, właśnie przeglądam. Może macie jakiś pomysł jak takie choinki-kulfony 0304308 zrobić?

Justi zaglądaj będziemy pokazywać Sebek i Konstancja mam nadzieję, że fotorelację zrobią!
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 00:13, 22 lis 2012

Do góry
Proszę bardzo ... oj tam , oj tam ... jak mawiał Sebek
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 23:29, 21 lis 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Konstancjo-Izabello, gapa ze mnie i nie umiem znaleźć numerków w Gapie (na Gapie). Ale ja z cyframi i matematyką zawsze miałam problemy. A opowiadacie o jakiś inspiracjach wzajemnych.

Ewuś - kopiujesz numerek i wklejasz w wyszukiwarce - wyskakuje zdjęcie
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:27, 21 lis 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Kocham jak wklejasz te metamorfozy - one się nigdy nie nudzą Już skopiowane do wątku ku pokrzepieniu serc

Widziałam... jesteś "Spidy Gonzales"
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 23:23, 21 lis 2012

Do góry
asc napisał(a)
Jesteś jak burza.... wszędzie zdążysz zajrzeć... jak to robisz... ja też tak chcę..... a nigdzie nie nadążam
......

Jak to miło się pośmiać pod koniec dnia Wszędzie to ja zaglądałem....jeszcze na początku roku
Metamorfozy ogrodowe 23:14, 21 lis 2012

Do góry
asc napisał(a)
Sebek, jak Ty to robisz, że wszędzie potrafisz być.. ja też tak kcem...

Aniu. Sebek to jak struś pędziwiatr.
Metamorfozy ogrodowe 23:07, 21 lis 2012

Do góry
Sebek, jak Ty to robisz, że wszędzie potrafisz być.. ja też tak kcem...
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:48, 21 lis 2012

Do góry
Kocham jak wklejasz te metamorfozy - one się nigdy nie nudzą Już skopiowane do wątku ku pokrzepieniu serc
Metamorfozy ogrodowe 22:47, 21 lis 2012

Do góry
asc napisał(a)
Punkt charakterystyczny to kamień..

Poprzednie foto rok 2009..... moje wiosenne nasadzenia.... RH już wyeksmitowany... a taka byłam dumna z rabaty Jak mnie ona wtedy cieszyła
A to z tego roku....

Metamorfozy ogrodowe 22:44, 21 lis 2012

Do góry
asc napisał(a)

Jeżeli Wam trochę lepiej od np takich metamorfoz..to być może się powtórzę, ale ...
2008

lato 2012

jesień 2012

Kiedyś będzie tu pięknie ... 22:08, 21 lis 2012

Do góry
aga_k napisał(a)

o lala ... inspiracja ze stożkami świetna ... zgapiam ... kopiuje ... jak tam kto chce to nazwać ... tylko szkielet z czego ??? ... 3 kantowki ? np ??? ... hmmmmm ... i znów jest nad czym myśleć

Szczerze to myślałem o dłuugim kiju na podkładce - coś jak płaski mop Potem poobwiązywać od dołu - i chyba by wyszło

ja pomyślałam o 3 kantówkach ... pani w gapie użyła 4 ... rozpusta ... z mopem nie kumam ...

ja też nie kumam

Takie cuś tylko wyobraźcie sobie, że podkładka nie jest gumowa tylko z czegoś bardziej masywnego, żeby się stożek nie przewrócił

Tik tak tik tak tik tak
Metamorfozy ogrodowe 21:59, 21 lis 2012

Do góry
krisec napisał(a)
Zakątek. Placyk ze stożkami Inspirując się na ogrodach ogrodowiska, jak mogło ich zabraknąć u mnie.

Kiedyś będzie tu pięknie ... 20:58, 21 lis 2012

Do góry
Marzenko szkło do góry
widzę że GAPicie się nieźle... a czym będziecie uzuełniać stożki? ja już w ubieglym roku myślalam o czymś takim, ale nie wiedzialam jakich gałązek użyć... Sebek kij od szczotki może być kiepski
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:49, 21 lis 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

cudne !!!!
pozdrawiam jesiennie
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:41, 21 lis 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Sebciu, chciałam zobaczyć Twój ulubiony sklepik z . Może dekoracje...?

Może nie zapomnę o zdjęciu jak tam będę, bo własnej strony nie mają

Również wszystkich pozdrawiam
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:34, 21 lis 2012

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

o lala ... inspiracja ze stożkami świetna ... zgapiam ... kopiuje ... jak tam kto chce to nazwać ... tylko szkielet z czego ??? ... 3 kantowki ? np ??? ... hmmmmm ... i znów jest nad czym myśleć

Szczerze to myślałem o dłuugim kiju na podkładce - coś jak płaski mop Potem poobwiązywać od dołu - i chyba by wyszło

ja pomyślałam o 3 kantówkach ... pani w gapie użyła 4 ... rozpusta ... z mopem nie kumam ...

ja też nie kumam
Kiedyś będzie tu pięknie ... 19:26, 21 lis 2012

Do góry
Sebek napisał(a)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies