Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Osiedlowy ogródek 14:06, 09 mar 2017

Do góry
Chleb tzw baltonowski

italic text
...uDany ogród 14:04, 09 mar 2017

Do góry
Basilikum napisał(a)
a ja swoje dzis sprawde od niedzieli nie widzialam ogrodu a w niedziele i tak tylko chwilke, zolte wylazily wiec moze dzis bedzie wiecej widac

To tak jak ja ostatnio byłam w niedzielę, dzisiaj miałam iść ale leje i to mnie skutecznie odstrasza
Może później się wybiorę?

Żółtych nie mam wcale, na jesień dosadzę kilka setek białych botanicznych, drobniejsze ale niezawodne

To zeszłoroczna krokusowa rzeczka, w tym roku znaczne więcej kiełkôw wyszło

...uDany ogród 14:00, 09 mar 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Piękny krokusik
Moje jakoś dziwnie wychodzą. Mało i same żółte

Ja mam same fioletowe, ale ten jest w kuchni

Mam takie, ale jeszcze nie kwitną

Osiedlowy ogródek 13:56, 09 mar 2017

Do góry
Nie mam niestety zdolności krawieckich jak niektóre dziewczyny z forum, które "produkują" piękne kurki wielkanocne, serduszka na choinkę i inne podobne pozdrawiam Donia72 i siostry.
Uwielbiam za to gotować i piec

Moje chleby

Ogród Małej Mi 2017 13:30, 09 mar 2017

Do góry
Reszcie gości macham łapką.... i czekamy na cieplejsze dni.. byle nie za ciepłe, bo na narty się wybieram.. ostatnio nas zlewało deszczem, a potem dosypało śniegiem, szkoda, że po naszym wyjeździe

Ogród Małej Mi 2017 13:28, 09 mar 2017

Do góry
kasiek napisał(a)
Szusowanko w górach - zasłużone, a teraz marsz do ogródka bo fotek brakuje

Nie ma co fotografować, bo ogród jesienią nie ogarnięty teraz wygląda słabiutko.. pogoda deszczowa, czasu brak .. musi tak na razie pozostać..

Foty sprzed chyba 3 dni.. ale wiele się nie zmieniło..

Ogród Małej Mi 2017 13:26, 09 mar 2017

Do góry
Katkak napisał(a)
I ja dotarłam. Lepiej późno niż wcale . Kicia udomowiona, fajnie . Ależ tych rybek, cała ławica . Buziole Aniu . Chyba zakwitnie po raz pierwszy ciemiernik cuchnący od Ciebie .

Moje kwitną ,ale tylko te co rosną na podwyższeniu..chyba gliny nie lubią

No, prawie moje, bo są obiecane dal Vivy

Ogród Małej Mi 2017 13:24, 09 mar 2017

Do góry
W zeszłym tygodniu rozpoczęłam pierwsze prace ogrodowe.
Wykorzystałam nowe przepisy i wyciepałąm jodłę bez musu biegania po urządach.. miała ułamany czubek, zajmowała miejsce i zabierała światło. Mam teraz miejsce na różanecznika ,który tkwi w warzywniku (przetrwał zimę zadołowany w doniczce) i na jednego co muszę przesadzić. Różaneczniki i tak u mnie rosną na podwyższeniu, wiec nie będę musiała nawet za bardo walczyć z korzeniami.
Wizualnie nawet nie widać, ze są tylko 4 jodły a nie pięć.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:14, 09 mar 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Cudna kompozycja taka delikatna i niewinna a ten mech.......... robi dobra robote .

Witam
przyslal mnie tu Mazan po nauki .Mialam martwice glebowa i staralam i staram ozywic moja ziemie. 1500 stron przerobic nie dam rady, przebilam sie przez caly watek czasem sie zatrzymujac na dluzej a reszte pobieznie. Gdybys mi mogla podpowiedziec na ktorej str. znajde o tej martwicy, bylabym wdzieczna.
I takie moje spostrzezenia, jestes bardzo konsekwentna w doborze roslin i kolorystyce . Bardzo zazdroszcze, barrrrrdzo tej konsekwencji!!!!
I jeszcze jedno spostrzezenie, przebrnelam przez watki o tych roznych miksturach. Zrobilam sobie sciagi. U Ciebie jest prawie pigulka taka jak w moich zapiskach. W pigulce zabraklo mi tylko, od kiedy i jak czesto stosowac kazdy specyfik. Nie dla kazdego to jest oczywiste . Ach cykacie te wiedze po kropelce .

Borowikowy Zakątek 13:00, 09 mar 2017

Do góry

Witam Serdecznie,

zastanawiałem się jak zacząć i zacznę od słów, które jednocześnie w pełni oddają stan jaki zastałem na nabytej działce: "na początku był chaos";

ale już kilka dni później

działka ma kształt prostokąta o wymiarach: w chwili zakupu (część I) ok. 22 m na 70 m; obecnie (po zakupie części II) jest o około 40 m dłuższa;

teren części I porośnięty był przez samosiejki brzozy oraz kilka sosen;
z racji tego, iż od strony zachodniej mam otwartą przestrzeń pozostawiłem tu pas brzóz w celu zyskania ochrony przed wiatrem; na pozostałej części działki zachowałem kilka najładniejszych brzóz oraz praktycznie wszystkie sosny;

część I zaplanowałem sobie jako rekreacyjną i wypoczynkową z miejscem na altanę ogrodową, hamak pomiędzy brzozami, domek na drzewie dla syna, piaskownicę; na rabatach oprócz krzewów (hortensji, krzewuszek, berberysów, tawułek, ogników) będą kwiaty: liliowce, floksy, jeżówki, rudbekie, języczki, kocimiętki, pachnące lilie, maciejka - takie troszkę "babcine"; będą też trawy, hosty, iglaki; ot takie plany...

w ubiegłym roku udało mi się dokupić część II; obecnie posadzone mam tam rośliny, które musiałem zabrać z poprzedniej działki oraz to co kupuję na wszelkich targach i wystawach; wygląda to bardziej jak szkółka niż działka; mam jednak nadzieję, iż planując poszczególne rabaty na części I uda mi się zagospodarować posiadane już rośliny;
poza tym znalazłem tam miejsce na warzywnik, poletko borówek, malin, porzeczek; docelowo zaś w tym miejscu stanie dom;

to tyle tytułem wstępu;

zdaję sobie sprawę, że nie będzie łatwo ale po pierwsze lubię wyzwania, po drugie praca w ogrodzie to czysta przyjemność no i to co chyba najważniejsze to satysfakcja z własnego ogrodu

Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie opinie i sugestie
Co by tu posadzic.....? 12:34, 09 mar 2017

Do góry
Dodaje jeszcze jedno zdjecie widoku skarpy od strony ulicy, przedogródek. Tu musze nawieźć ziemi i usypac z lekkim spadkiem.... I co tu posadzić ???

Pozdrawiam serdecznie,

Ps. Wyszło słonko, lecę kopać
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 12:31, 09 mar 2017

Do góry
Olu, przykro mi, że źle się poczułaś... Powiem Ci na pocieszenie, że Twój ogródek się niesamowicie zmienił. Zakochałam się dosłownie i nawet pożałowałam, że u mnie nie jest tak kameralnie... i oczywiście pięknie

babka napisał(a)
Wiosna wiosną ale najbardziej stęskniłam się za taki obrazkami:

Niesamowite kolory

Co do róży w donicy... Oprócz the Fairy znam jedynie tą...
Róża okrywowa Swany

edit:
patrzę z zaciekawieniem na grafikę w Google i na innych zdjęciach nie jest aż tak różowa
róża Swany
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies