Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Co by tu posadzic.....? 10:49, 09 mar 2017

Do góry
Mam kłopot ze skarpą przy tarasie ktora ciagnie sie obok chodnika skręca pod kątem 90 stopni i prowadzi do ulicy z przodu domu. Jak widać na zdjeciach coś juz tam posadziłem, ale to chyba do zmiany. Szmaty tez nie bedzie. Pierwotnie chciałem zrobić żwirową scieżke obok szmaragdów, ale skarpa jest zbyt stroma. I wszystko bedzie spływac. Jesli uda mi sie ja wypłaszczyc, dowioze ziemi to co i jak ją obsadzić? Czy usunąć te cisy i posadzić trawy, irgę płożącą, laweny...., może szpaler hortensi??? Może coś na pniu. Chciałbym zostawić te 3 derenie przy tarasie. Maja stwożyć osłonę przed sąsiadami, wprowadzić trochę intymnosci. Tej furtki też w przyszłosci nie bedzie, jak już dorobimy sie ogrodzenia frontowego :-/ Bez Was nie dam rady

Małymi kroczkami do celu... 10:46, 09 mar 2017

Do góry
paulina_ns napisał(a)
trochę wiosny w domu

te dzwoneczki posadź później do ogrodu
u mnie przezimowały albo się rozsiały - najważniejsze że nadal są
Małymi kroczkami do celu... 10:43, 09 mar 2017

Do góry
I taka niespodzianka na mnie dzisiaj czekała w kuchni ! Cudny! i jak pięknie pachnie....

Miłego dnia wszystkim życzę
Małymi kroczkami do celu... 10:41, 09 mar 2017

Do góry
trochę wiosny w domu

Małymi kroczkami do celu... 10:39, 09 mar 2017

Do góry
Udało mi się dzisiaj na chwilę wyskoczyć do ogrodu, chociaż jedną część oczyściłam z tych wszystkich chwaściorów, przycięłam rozchodniki, vanilki i tyle, bo malutka się obudziła Kilka zdjęć nadchodzącej wiosny, tak na szybko, bo strasznie zimno u nas dzisiaj.

Więcej zdjęć będzie jak ogarnę kolejną część
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:38, 09 mar 2017

Do góry
zoja napisał(a)

mam te same objawy
ale to 'przyjemna choroba'

Nieee, Zoju, jaka tam choroba Ale mam katar nadal i w uchu dziwny ucisk, to się pod chorobę kwalifikuje

Mam zdjęcia kurczaczka.
Dla tych, co nie czytali u Zoji, że chwaliłam się moim szydełkującym dziesięciolatkiem, oto pierwsze dzieło mojego średniego synka.
W wersji wiosennej - z berecikiem.

I w wersji zimowej - z czapeczką.
Skarbonkowy ogródek 10:29, 09 mar 2017

Do góry

A dzisiaj wygląda to już tak:

Wiadomo ze po zimie to i liście jeszcze lezą i chwastów trochę ale najważniejsze ze z grubego wyczyszczone i obornik koński leży sobie zakopany od zeszłej zimy.

Skarbonkowy ogródek 10:17, 09 mar 2017

Do góry
Przy okazji szukania zdjęć do poprzedniego wpisu natknęłam się na zdjęcia które chciałam Wam pokazać.

To miejsce kolo cisa w zeszłym roku wyglądało tak:

Pełno odrostów bzu, stary, chory jałowiec, i pozostałości po jakimś drzewie.

Akcja oczyszczanie:

Co by tu posadzic.....? 10:12, 09 mar 2017

Do góry
Witam serdecznie po dluzszej przerwie.
Zbliża sie wiosna, wiec czas ruszyć ze szpadelkiem do ogrodu i kopać dalej
Na obecna chwilę wyglada to tak jak na zdjeciu, ale dam rade wszystko przekopac do końca marca.

Dziekuje za wszystkie propozycje obsadzenia rabat. Ciagle rozmyślam i podglądam Wasze ogrody
Na pewno zacznę sadzenie od tła dla roślin, szmaragdy, cisy i 3 sztuki serbów. Wszystko oczywiście Wam pokażę...., jak już przekopię tą rabatę

Skarbonkowy ogródek 10:05, 09 mar 2017

Do góry
Toszka napisał(a)

Proponuję cięcie rozłożyć na raty. Teraz obciąć/skrócić kilka gałęzi. W lipcu kolejne, a na wiosnę kolejne. Nie mozna drastycznie ściąć całej zielonej części, bo to zbyt stary egzemplarz.
Jeśli chcesz uzyskać efekt np. w prostokąt, czyli żywopłotową ścianę, to tnij z dwóch stron. Krócej, aniżeli ma być.

Duże rany radze zasmarować maścią ogrodniczą.

Tosiu, bardzo dziękuję Ci za rade. Zarówno w sprawie rodkow jak i cisów. Rzeczywiście możliwości cisa do odbudowy są zadziwiające. Ja patrząc na swojego, a byłam przed chwilka żeby zmierzyć gałęzie, widzę jak mocno odbił od zeszłego sezonu.

W związku z tym chciałam się jeszcze dopytać, bo chyba trochę źle napisałam ze chce ściąć cale zielone.

Spróbuję wytłumaczyć na podstawie zdjęć.

Fota 1:

Tutaj widać w przybliżeniu co myślałam ściąć. Od pnia do brzozy jest mniej więcej 2 metry. To co wystaje za brzozę ma gdzieś około 1 m. Wszystko co wystaje za brzozę myślałam obciąć.

Druga sprawa która mnie drażni:

Fota 2:

Tutaj widzimy cisa bokiem. Starałam się uchwycić gałęzie które są w środku. Nie wiem czy to widać ale od głównego pnia są gole gałęzie, długo długo nic i na samych końcówkach zielone.

PS.Teraz patrze ze źle narysowałam linie. Przesuwamy linie w prawo, za drewniana bele.

i z dalszej perspektywy

Jeszcze jedno zdjęcie:

I to zielone wystaje już za działkę. Czyli w praktyce stojąc przodem do cisa widzę pień, za nim gole badyle a dopiero potem zieleń. Czy mogłabym to zielone ciachnąć bez szkody dla cisa? Tak jak leci narysowana przeze mnie linia. Czy to już będzie dla niego za dużo?

Opcja nr 2, to skrócić tylko o polowe to zielone.

Z góry chciałam go tylko lekko przyciąć, w zasadzie same końcówki dla zagęszczenia.

Wiem ze chaotycznie napisałam ale mam nadzieje ze coś z tego zrozumiecie

Lawendowy zawrót głowy 10:05, 09 mar 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Jola boskie stokroty
Macham.
Ogród do odnowy 09:57, 09 mar 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
(...)Oczar pośredni Westerstede

Piękny!

I cena wydaje się w porządku.
Anna i Ogród 09:52, 09 mar 2017

Do góry
Dziś zakupiłam 10 Evergold

Co roku są i zawsze sobie mówię że później a później już znikają. Więc teraz powiedziałam że kupię. No i kupiłam.
Ja i mój ogródek, a może ogród 09:49, 09 mar 2017

Do góry
a co myslicie o czymś takim za drzewami owocowymi

kolor zielony to tuje - między tujami a ogrodzeniem i tujami i brzegiem skarpy nic nie wejdzie - jedynie dojście do tujek dla ludka
czerwone kreski to np. derenie elegantisima - chyba by fajnie wygladały, bo jesienią i zimą tam jest łyso, a czerwone pędy dodałyby uroku
a pod dereniami coś zadarniającego - typu irgi, floksy, goździki, turzyce

czarna linia koniec górki

co myślicie o tym

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 09:45, 09 mar 2017

Do góry
I do mnie zapukała wiosna w ogrodzie

I w domuJuż potrzebowałam koloru hi hi.

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 09:43, 09 mar 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Gosia wklejam Ci inspirację o której rozmawiałyśmy.
Moja stipa już ścięta

Mirelko śliczna inspiracja.
Moja stipa po zimie tak nie wygląda.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies