Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 11:50, 28 sty 2024

Do góry
Są na tej rabacie piękne cisy

są pomarańczowe derenie 'Anny's Winter Orange'

jest wiśnia tybetańska

kalina bodnantska 'Charles Lamont'

Są też inne cisy, żółte kolumnowe - ładnie urosły przez te lata, jest też c. repandens regularnie cięty

Pszczelarnia 11:37, 28 sty 2024

Do góry
I zmobilizowałam się do odnowienia rabaty dereniowej. Otóż rabata ta po ponad 10 latach wymaga odświeżenia.
Wykopuję derenie, odmładzam i posadzę na nowo. Już nie tak gęsto. W glebie jest dużo pędów jeżyn, które inwazyjnie wchodzą znad skarpy - wszystko muszę / chcę dokładnie oczyścić. Wykopałam 4 derenie, jeszcze 5 mi zostało.

Pszczelarnia 11:29, 28 sty 2024

Do góry
Witajcie w Nowym Roku! Wszystkiego dobrego, wiele sił i chęci do pracy w naszych ogrodach.

Czas się budzić ze snu zimowego. Brakuje mi śniegu troszkę, pogoda przedwiosenna pozwala na prace ogrodowe.

Skopałam warzywnik, bo jesienią nie zdążyłam.

Zieleń, drewno i antracyt 10:12, 28 sty 2024

Do góry
Najlepiej przyrastają u mnie odmiany pełne, ale one są jak dla mnie ciężkie w odbiorze (chociaż pojedyncze kwiaty z domieszką zieleni, żółci czy pomarańczu potrafią być naprawdę urodziwe). Lubię je oglądać z daleka, z tarasu, tworzą mocne jasne plamy na rabacie. Thalia ma zupełnie inną urodę i podejrzewam, że nawet w dużej grupie wygląda delikatnie.
Zachciało mi się już takich widoków

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 09:14, 28 sty 2024

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Ja sobie muszę nasiona najpierw kupić

Dziś w końcu coś drgnęło i papryczki poszły na kaloryfer

Jak pieknie przygotowane!!! Ja to najmniejsza ilością angażowania czasu
Malinowy zakątek 09:12, 28 sty 2024

Do góry
Ja tylko widzialam połączenie miskant i hortensja stąd moje wątpliwości

Jakoś nie mogę znalesc chwili czasu żeby zacząć coś rysować i zeby jakis plan ulozyc na przesadzanie roślin a tu za niedługo wiosną i trzeba będzie działać z przesadzaniem

Edit:
Udało się dzisiaj posadzić poziomki Yellow Wonder

chodź się spóźniłam względem kalendarza księżycowego ale mam nadzieję że i tak będą dobrze owocować
Zielony Chram 07:44, 28 sty 2024

Do góry
Poczyniłam pierwsze próby w Garden Puzzle, wersji było mnóstwo, ale żadna nie przypadła mi do gustu w 100%. Nie sądziłam, że zaprojektowanie lewej strony altany będzie nastręczało aż tyle problemów , dodatkowo chciałam wykorzystać chociaż część z już posiadanych roślin. Gleba raczej sucha i niezbyt zasobna, lekka (będę nad nią pracować przed sadzeniem roślin), średnie natężenie słoneczne, zależne od pory dnia.

WIDOK Z GÓRY (zaznaczona planowana nowa linia rabaty)

ZDJĘCIE WYJŚCIOWE:

ROŚLINY, KTÓRE JUŻ MAM (pomarańczowe strzałki):
* 3x szczepione sosny na pniu
* 2x Kosodrzewina? (Jedna z nich przebarwia się na żółto zimą)
* 6x Niski, czerwony, kulisty Berberys (nie znam odmiany)
* Grujecznik Pendulum + Posadzone wokół niego Hiacynty

PROJEKT:
Na razie stanęło na tym, jeśli macie jakieś sugestie, to będę bardzo wdzięczna . Lista roślin do ewentualnego dokupienia:
* 9x Trzcinnik "Overdam"
* 9x Aster "Samoa Island"/ ewentualnie Bodziszek "Rozanne"
* 9x Ożanka Hyrkańska "Teucrium hircanicum"
* Obwódka: Bratki na początek sezonu/ Miejsce na ewentualne cebulowe wiosną/ Później np. Begonia Stale Kwitnąca (różowa)
* Rdest na kratce z tyłu zostanie zastąpiony zwykłym bluszczem zimozielonym "Hedera Helix"

Magary Dramaty z Rabaty 00:12, 28 sty 2024

Do góry
Magara napisał(a)

Wiosna będzie, już niedługo, damy radę

O Jeżu ogrodowy! Ale cudne fiolety bodziszkowe, pocieszyłam oko, trzeba jakoś dotrwać do kolorów i ciepłą, u mnie dziś okropnie było.
Magary Dramaty z Rabaty 00:00, 28 sty 2024

Do góry

Wiosna będzie, już niedługo, damy radę
Magary Dramaty z Rabaty 23:59, 27 sty 2024

Do góry
Przeglądałam ostatnio moje zdjęcia z sezonu 2023 pod wpływem Ewy-Andy - żeby zobaczyć jak się ma kwitnienie bodziszka wspaniałego do szałwii
I z tej właśnie okazji, uznałam, że przypomnienie pewnych kadrów wiosennych - tych wczesno-wiosennych i tych późno-wiosennych nie zaszkodzi

Magary Dramaty z Rabaty 23:52, 27 sty 2024

Do góry
Ewa, róż nie zamawiałam teraz Zamówiłam jesienią i posadziłam

Taki był plan:

1. Lemon Rokkoko, 2. Soul (miałam, została przesadzona), 3. QoS, 4. Lupo - plan został zrealizowany, zobaczymy co będzie

Jola - tnę i nie tnę Przycięłam wczoraj moje mikro graby a dziś jabłonki bo ładna pogoda, ale, tak jak piszesz, głównie z potrzeby przewietrzenia się O Twoich (dostanych od Ciebie ) trawiszczach myślałam, ale to chyba jeszcze nie czas na cięcie Chociaż ta brachycośtam... Chyba by jej nie zaszkodziło???

Zuza - pełne gratulacje Ja się nie doprosiłam zniesienia stosownych pudeł ze stryszku Jutro będę bardziej stanowcza w żądaniach Hiacynty widziałam
Grzebiuszka ziemna 23:18, 27 sty 2024

Do góry
Urszulla napisał(a)

Bardzo mi się podoba fajne też na prezent.

Ula zgadłaś jeden słoiczek na prezent będzie

Basieksp napisał(a)
Czytam te dowcipy i łzy mi lecą, tylko nie wiem czy bardziej od śmiechu czy kataru

Basiu lepiej, żeby jednak ze śmiechu, ale fajne rzeczy można wykopać na Ogrodowisku z tych dawniejszych wątków to drugie też do Magary

Ewa wyobraź sobie, ze obu subskrybuję, jak i Dr Bartek Kulczyński, Barbara Kazana, profesor Frydrychowski _ Skutecznie wyleczyć i wielu innych jeśli chodzi o suple w tym wit K to przyjmuje ją zgodnie z zapotrzebowaniem na D3. Kiedyś przez kilka dobrych lat byłam moderatorem na pewnym forum zdrowotnym

sylwia_slomczewska napisał(a)
(...) A jak Ja lekarz zapytał robiąc wywiad na co umierali Jej bliscy to mu odpowiedziała, że na śmierć

Sylwia

Alu i Sylwio - coś w tym jest, istnieje efekt placebo i nocebo, oba działają. Skutecznie wykorzystywane do manipulacji. Jeśli mówi się, że przysłowia są mądrością narodów, to "wiara czyni cuda". Jest jeszcze bardzo ciekawy temat pól morficznych czyli pól informacyjnych, ale to temat rzeka

Poczyniłam następne anioły na drewienkach:

Ewa
wszystkie róże po kolei sprawdziłam, piękne, masz gdzie sadzić bo spory ogród, ale te dwie pierwsze drobnokwiatowe bardzo mi się podobają, też rozmyślam nad.... co do żywokostu to po prostu najłatwiej go uzbierać z pól i łąk, u mnie go pełno, ale w ogrodzie uważaj bo trudno się go potem pozbyć, to żelazna roślina
Ogród w malinówkach 23:08, 27 sty 2024

Do góry
Dziękuję za wszystkie pochwały

Zobaczcie jak ta rodzima ziemia wyglądała przed zagrabieniem:

W stanie wilgotnym ma taki brązowy kolor, jak wyschnie to bardziej płowy, szaro-żółtawy, jak to piach. To tylko wrażenie takie. Pod warstwą uprawną jest jeszcze gorszy piasek, żółty jak z piaskowni. Będę musiał sporo pracy włożyć w tę ziemię

Ta nowa dowieziona też taka ciemna, bo mokra. Ale liczę, że będzie ciut lepsza niż moja.

Kompostu nie dodawałem, bo niestety nie mam go na tyle dużo. To co mam trzymam dla cisów i pierwszych drzew. A to pewnie i tak mało.
Zacisze Alicji 22:56, 27 sty 2024

Do góry
Zacisze Alicji 22:47, 27 sty 2024

Do góry
W piątek mieliśmy podcinanie drzew, zamówiliśmy dwóch młodych ludzi, którzy się tym zajmują, niesamowicie wspinają się po drzewach, oczywiście z odpowiednim zabezpieczeniem. Jestem bardzo zadowolona, ale teraz sprzątać będziemy już sami.

Glina i zielsko 22:01, 27 sty 2024

Do góry
pestka56 napisał(a)
No, tak ja ci wciskam takie bardziej naturalistyczne nasadzenia, a ty lubisz porządek. To całkiem inna bajka.
Pozwolę sobie wstawić tu zdjęcia kilkuletniej Amsonii hubrichtii (usunę jak obejrzysz) z ogrodu mojego znajomego, bo raczej nie ma takich w necie, a to bylina, którą powinno się obejrzeć przed decyzją i przewidzieć dla niej miejsce. Zdjęcia są z późnego lata i wczesnej jesieni.
Wysokość max ok. 90 cm; stanowisko słońce, półcień; kwiaty jasno niebieskie V-VI.
Liście są dekoracyjne, a ich największym atutem jest jesienne przebarwienie intensywnie pomarańczowo-żółte. Bylina, podobnie jak mały krzew rośnie bardzo gęsto.

Z zakupów w Albamarze zrezygnowałam bez specjalnego żalu. Ot, spróbowałam i nie jest to mój faworyt wśród sklepów wysyłkowych. Znalazłam miejsce, gdzie jakość sadzonek nie zawodzi. A ilość odmian po prostu wymiata i to przez cały sezon. Po prostu mogę tylko chwalić

Podrzucisz link do " Twojego" sklepu? Sprawdziłabym sobie co mają
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 21:55, 27 sty 2024

Do góry
an_tre napisał(a)
Dziś tylko podgladalam przez okno...

To chyba gile masz w ogrodzie
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 21:31, 27 sty 2024

Do góry
Ja sobie muszę nasiona najpierw kupić

Dziś w końcu coś drgnęło i papryczki poszły na kaloryfer

Pszczelarnia 20:04, 27 sty 2024

Do góry

Ewo czy może wiesz jak nazywa się ta roślina kwitnąca na różowo.
Bardzo mi się podoba. Podobna do gaury, ale to nie gaura.

Chyba też ja widziałam u ciebie na początku wątku.
Pszczelarnia 19:40, 27 sty 2024

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Przepiękne. Czy te krzaczki są przywiazywane do patykow?
Chyba też tak zrobię w tym roku, jak leci.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies